Search
Thursday 12 January 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ζώνες εγκεφάλου: Τα κέντρα καινοτομίας που θα τα βάλουν με τη Silicon Valley

Print Friendly

ΚΕΝΤΡΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Bert-Jan Woertman

Για τους περισσότερους λάτρεις της υψηλής τεχνολογίας, πόλεις όπως η Akron, η Albany, η Batesville, η Malmö, και η Αϊντχόβεν πιθανότατα δεν έχουν και πολλή σημασία. Ωστόσο, ενώ ο κόσμος είναι απασχολημένος παρακολουθώντας τη Silicon Valley, αυτοί οι σχετικά άγνωστες τοποθεσίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δημιουργούν ήσυχα την υποδομής για τα οικοσυστήματα καινοτομίας που θα οδηγήσουν στις επόμενες τεχνολογικές επαναστάσεις.

Batesville, θα αστειεύεσαι; Όχι. Το 2008 η General Electric άνοιξε ένα εργοστάσιο, τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για εξαρτήματα κινητήρων τζετ στη μικρή πόλη του Μισισιπή. Ακολούθησε ένα ακόμα στο Ellisville το 2013. Ο λόγος; Και οι δύο πόλεις είναι κοντά σε τεχνολογικά πανεπιστήμια εφοδιασμένα με ερευνητές που ειδικεύονται σε νέα υλικά για την επόμενη γενιά σιωπηλών τζετ κινητήρων. Αυτή η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καινοτομία. Όπως έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της GE, Jeff Immelt, στο Harvard Business Review, «Σε συνεργασία με το πολιτειακό πανεπιστήμιο του Mississippi, έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετικά προηγμένη διαδικασία παραγωγής εξαρτημάτων από ανθρακονήματα σύνθετων υλικών».

Η ιστορία της πόλης Albany είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Η πρωτεύουσα της Νέας Υόρκης έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς ημιαγωγών επόμενης γενιάς στον κόσμο. Στην NanoTech Complex της Albany, εταιρείες όπως η IBM, η Globalfoundries, η Intel, η Nikon, και η Samsung εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη πυριτίου 450 χιλιοστών, μια σημαντική ανακάλυψη και καινοτομία στην τεχνολογία chip. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Albany, το Συγκρότημα NanoTech εξασφάλισε 4,4 δισ $ σε επενδύσεις για να το κάνει ένα από τα κορυφαία κέντρα καινοτομίας τσιπ στον κόσμο.

Κάνε πέρα Ασία

Αυτά τα νέα οικοσυστημάτα καινοτομίας αποτελούν μέρος της αναδυόμενης τάσης. Ο Antoine van Agtmael και ο Fred Bakker, συγγραφείς του πρόσφατου βιβλίου με τίτλο «The Smartest Places on Earth», εντόπισαν 83 από αυτές τις «ζώνες εγκεφάλου» σε όλο τον κόσμο (η Silicon Valley είναι μία από αυτές). Αν και μερικές βρίσκονται στην Ασία – Σεούλ, Σιγκαπούρη, και Hsinchu, για παράδειγμα – η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι συντάκτες επισκέφθηκαν 10 από αυτές τις ζώνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλη η έρευνα αιχμής από τη βιοτεχνολογία έως την ρομποτική συμβαίνει σε αυτά τα νέα συνεργατικά κέντρα καινοτομίας. Αφού συνομίλησαν με διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς σε όλο τον κόσμο, οι συντάκτες είπαν ότι όσο το ενδιαφέρον της αγοράς μεταφέρεται από το φθηνό στο έξυπνο, το εδώ και δεκαετίες μεγάλο πλεονέκτημα καινοτομίας στην Ασία πλησιάζει στο τέλος του.

Οι «ζώνες εγκεφάλου» γίνονται γρήγορα ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την καινοτομία. Όπως Alain Kaloyeros, επικεφαλής νανοτεχνολογίας στο Complex Albany είπε, «Χτίζοντας την υποδομή αυτή θα εξασφαλίσουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα της τεχνολογίας». Ο διευθύνων σύμβουλος της GE, Immelt, παρατήρησε, «Αυτές οι εταιρικές σχέσεις [μεταξύ των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και πανεπιστήμιων] είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μηχανικών του αύριο, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τον Αμερικάνικο ανταγωνισμός».

Οικοσυστήματα Αριστείας

Τι κοινό έχουν οι «ζώνες εγκεφάλου», λοιπόν; Πρώτον, όλα τα φυσικά τους συστατικά. Οι «ζώνες εγκεφάλου» σχεδόν πάντα αποτελούνται από μια χούφτα καθιερωμένες εταιρείες τεχνολογίας με ακμάζουσα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, μερικές δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, και τουλάχιστον ένα τεχνολογικό ινστιτούτο έρευνας. Το πανεπιστήμιο παρέχει την έρευνα, τη γνώση και το ταλέντο. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας παρέχουν τη χρηματοδότηση, τις εγκαταστάσεις έρευνας, και την εμπειρία της αγοράς. Οι νέοι, πρόθυμοι νεοφυείς επιχειρηματίες προσθέτουν στο μίγμα καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικό πνεύμα αντίληψης του κινδύνου.

Η ανάγκη να συγκεντρωθούν μαζί συχνά προκύπτει επειδή μια πόλη, περιοχή ή περιφέρεια έχει βρει ένα άνοιγμα στην καινοτομία, η οποία προσελκύει τους παίχτες που αργότερα σχηματίζουν το οικοσύστημα της «ζώνης εγκεφάλου». Η Akron, η αμερικανική πρωτεύουσα της κατασκευής ελαστικών, έχει χρησιμοποιήσει τη βάση γνώσεων στο πολυμερές για να βρει νέα καινοτόμα ανοίγματα στις ιατρικές συσκευές και επικαλύψεις χάλυβα. Στο Αϊντχόβεν, το σπίτι της Phillips, ήταν κάποτε καλό στην κατασκευή τσιπ πυριτίου. Όταν έχασε αυτό το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, βρήκε ένα νέο άνοιγμα καινοτομίας στα τσιπ φωτονικής.

Αν το άνοιγμα και η υποδομή υπάρχουν, έχετε αυτό που αποκαλώ «οικοσυστήματα αριστείας». Στην Αϊντχόβεν δημιουργήσαμε αρκετά από αυτά τα οικοσυστήματα σε τομείς όπως των έξυπνων αισθητήρων, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, των νέων υλικών και αυτό για το οποίο είμαστε περισσότερο περήφανοι, της  φωτονικής ή «φωτός σε ένα τσιπ».

Το μοντέλο του Κρεμλίνου

Δεύτερον, οι παίκτες μέσα στο οικοσύστημα πρέπει να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις ιδέες, τη γνώση, την έρευνα, τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις τους. Στο σημερινό κόσμο, η καινοτομία είναι μια ομαδική προσπάθεια. Ο ευφυής σπασίκλας που θα κάνει την αρχή της επόμενης τεχνολογικής επανάστασης από το γκαράζ ανήκει στη δεκαετία του 1980. Οι εταιρείες σπάνια καινοτομούν μόνες τους πια. Η IBM αναφέρεται πλέον σε μια πρώην διαδικασία καινοτομίας της ως το «μοντέλο Κρεμλίνου» για την αυταρχική και στεγανή φύση της.

Οι εταιρείες πρώτης αιχμής γνωρίζουν ότι δεν έχουν τους πόρους, το χρόνο, ή την ικανότητα να επιτύχουν αρκετά γρήγορα από μόνες τους. Οι στρατηγικές συμμαχίες είναι ο τρόπος μείωσης του κόστους ανάπτυξης και της επιτάχυνσης του χρόνου στην αγορά. Στο Αϊντχόβεν έχουμε μάθει να πατάμε πάνω σε αξιόπιστα τοπικά δίκτυα γα να μπορούμε πρώτα να δούμε τι είναι δυνατόν. Έχουμε κάνει τους προμηθευτές μας μέρος της διαδικασίας της καινοτομίας από την εξέτασή τους στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης, ώστε η κατασκευή να μπορεί να γίνει πιο έξυπνη. Το αποκαλούμε μια αλυσίδα αξίας και όχι μόνο μια αλυσίδα εφοδιασμού.

Διαχείριση της Τυχαίας Ανακάλυψης

Ένα τρίτο κοινό σημείο στις «ζώνες εγκεφάλου» είναι η εξάρτησή τους από φυσική εγγύτητα. Ο Allen Curve μας διδάσκει, ότι υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ προσωπικής αλληλεπίδρασης, απόδοσης και καινοτομίας. Το Campus High Tech στο Αϊντχόβεν βρίσκεται σε ένα μόνο τετραγωνικό χιλιόμετρο με 150 εταιρίες σε κοντινή απόσταση πέντε λεπτών, μεταξύ τους, με τα πόδια. Συμπεριλαμβάνεται ένας κύριος δρόμος που ονομάζεται The Strip με τα εστιατόρια, συνεδριακό κέντρο, καθώς και υπηρεσίες. Επιτρέπει την φυσική δικτύωση και διαχείριση της τυχαίας ανακάλυψης καθώς οι άνθρωποι από διαφορετικές εταιρείες που εργάζονται σε διάφορα σχέδια χρησιμοποιούν από κοινού αυτές τις παροχές αρκετές φορές την ημέρα.

Είναι μια ιδέα που η Google, το Facebook και άλλοι, επίσης, ανακαλύπτουν. Το κέντρο της πόλης του St. Louis στεγάζει πέντε διαφορετικούς κόμβους καινοτομίας, όλους σε κοντινή απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια. Η Πανεπιστημιούπολη Centennial, κόμβος καινοτομίας του πολιτειακού πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Raleigh, στεγάζει πανεπιστημιακά κτίρια, επιχειρήσεις, μια θερμοκοιτίδα, και ερευνητικές εγκαταστάσεις, όλα σε μια ενιαία τοποθεσία. Στο Lund, στη Σουηδία, δύο επιστημονικά πάρκα και ένα πανεπιστήμιο, που βρίσκεται λιγότερο από ένα μίλι το ένα από το άλλο, έχουν ενώσει τα χέρια και μυαλά τους για να ωθήσουν τις καινοτομίες στον τομέα των βιοεπιστημών, των τηλεπικοινωνιών, καθώς και νέων υλικών. Η συνεργασία αυτή πρόσφατα οδήγησε σε έναν, τελευταία λέξη της τεχνολογίας, επιταχυντή σωματιδίων.

Αυτή η συνδεσιμότητα είναι θεμελιώδους σημασίας για την συνεχιζόμενη επιτυχία στον τομέα της καινοτομίας. Όταν οι άνθρωποι από διαφορετικούς κλάδους ανακατεύονται μεταξύ τους, μιλώντας, ανταλλάσοντας, ανακαλύπτοντας πράγματα, τα όρια της γνώσης σπάνε και μεγάλες ανακαλύψεις μπορούν να συμβούν.

Τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας την ημέρα

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Ούτε είναι «ζώνη του εγκεφάλου». Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχουμε μάθει στο Αϊντχόβεν, είναι ότι ένα επιτυχημένο οικοσύστημα καινοτομίας παίρνει χρόνια για να αναπτυχθεί. Όταν ιδρύθηκε το 2003, το High Tech Campus υιοθέτησε πρώιμα πράγματα. Αν και πολλοί άνθρωποι είδαν στη συνέχεια με καχυποψία το μοντέλο «καινοτομία», 13 χρόνια αργότερα βλέπουμε την επιτυχία αυτών των πρώτων επενδύσεων. Σήμερα, η πανεπιστημιούπολη High Tech αναπτύσει τέσσερις πατέντες την ημέρα, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις Κάτω Χώρες.

Έχουμε μάθει επίσης ότι η καινοτομία έχει πολλά πρόσωπα. Σύμφωνα με τον Henk Volberda, ένα Ολλανδό καθηγητή στρατηγικής διαχείρισης, μόνο το 25% της επιτυχίας της καινοτομίας εξαρτάται από τις επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής και των συναφών τεχνολογιών. Ένα επιβλητικό 75% προέρχεται από την «κοινωνική καινοτομία» – όπως η άρση πυραμίδων ιεραρχίας, η  μεγιστοποίηση των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο, και η συν-δημιουργία με τους εταίρους. Η κατανόηση της δυναμική των τοπικών κοινωνιών είναι εξίσου σημαντική σε μια «ζώνη του εγκεφάλου», καθώς κτίζει εγκαταστάσεις δοκιμών υψηλής ποιότητας.

Ώμοι γιγάντων

Παρά το γεγονός ότι οι «ζώνες εγκεφάλου» είναι πολύ καλές στο να δημιουργούν τοπικές και περιφερειακές συνδέσεις, θα ήθελα να τις δω να συνδέονται και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κέντρα καινοτομίας μπορούν να ενισχυθούν λειτουργώντας μέσα σε παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα συνεχή διάλογο μεταξύ στελεχών ανάπτυξης από διαφορετικά κέντρα καινοτομίας. Αν συνεργαστούμε, μπορούμε να σταθούμε πραγματικά στους ώμους γιγάντων.

Οπότε ας αφήσουμε τη Silicon Valley το μοναδικό Γολιάθ στο προσκήνιο. Εν τω μεταξύ, οι άλλες 80+ «ζώνες εγκεφάλου» ας είναι οι Δαυίδ που σιωπηρά εργάζονται για την τεχνολογία που θα επηρεάσει τον κόσμο με τρόπους που δεν μπορούμε ακόμη να φανταστούμε.

Πηγή: Venture Beat




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *