Search
Thursday 12 January 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν κεφάλαια διάσωσης ίσα με το διπλάσιο του κεφαλαίου της ΕΚΤ

Print Friendly

ECB
Boris Groendahl

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης θα κληθούν να βάζουν στην άκρη κεφάλαια που ισοδυναμούν με περισσότερο από το διπλάσιο των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων τους για να βεβαιωθεί ότι μια πιθανή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν θα κοστίσει στους φορολογούμενους, σύμφωνα με την Elke Koenig, επικεφαλής του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (ΕΤΕ).

Το εδρεύον στις Βρυξέλλες ΕΤΕ, η αρχή εξυγίανσης 142 τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank AG και της BNP Paribas SA, θα χρησιμοποιήσει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που καθορίζονται από την ΕΚΤ ως υποκατάστατο για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για την απορρόφηση ζημιών ώστε να επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση σε μια κρίση, δήλωσε η Koenig σε μια συνέντευξή της αυτό το μήνα. Η ΕΚΤ πέρυσι έθεσε μια απαίτηση για υψηλής ποιότητας κεφάλαια της τάξης του 9.9%, κατά μέσο όρο, των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Απαιτώντας από τις τράπεζες να έχουν και πάλι τουλάχιστον το ίδιο ποσό υποχρεώσεων απορρόφησης ζημιών θα διασφαλιστεί ότι μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν γρήγορα μετά από μια αναδιάρθρωση, δήλωσε η Koenig. Αυτή η ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις, ή MREL (Minimum Requirement For Own Funds And Eligible Liabilities), υπολογίστηκε στο “επίπεδο των 30.000 μονάδων βάσης”, και πιο ακριβή επίπεδα προσαρμοσμένα για κάθε τράπεζα θα ακολουθήσουν αφού η ΕΚΤ θέσει νέες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις αλλαγές που θα γίνουν στο κεφάλαιο, αλλά και στους κανόνες τραπεζικής πτώχευσης και αφερεγγυότητας, δήλωσε.

“Θέλουμε να αποφευχθεί η σύγχυση των αγορών λέγοντας, αυτή είναι η απόφασή μας φέτος, γνωρίζοντας ότι θα είναι διαφορετική το επόμενο έτος”, δήλωσε η Koenig. “Έτσι κάνουμε ένα ενδεικτικό βήμα για το τρέχον έτος. Για την επόμενη χρονιά, ελπίζουμε ότι λίγη από τη σκόνη θα έχει κατακαθίσει”.

Η ανάγκη να υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες επιλέξιμες υποχρεώσεις για την απορρόφηση ζημιών και την ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του τραπεζικού πτωχευτικού κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάγκη για το MREL είναι παρόμοια με το πρότυπο συνολικής ικανότητας απορρόφησης ζημιών που καθορίζεται από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) επισήμανε τον Ιούλιο ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειάζονται € 470 δισεκατομμύρια (524.000.000.000 $) σε επιπλέον επιλέξιμη – MREL – χρηματοδότηση υπό συνθήκες παρόμοιες με αυτές που παραθέτει η Koenig. Το δείγμα της ΕΑΤ αποτελείτο από 114 τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 70% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δανειστών που δεν εποπτεύονται από το ΕΤΕ.

“Ξεκινώντας ένα ταξίδι”

Η Koenig, αρνήθηκε να σχολιάσει εκτιμήσεις και είπε ότι οι παράμετροι της μελέτης της ΕΑΤ δεν ήταν πανομοιότυπες με τα σχέδια του ΕΤΕ για τα ενδεικτικά επίπεδα MREL. Ενώ το δίκαιο της ΕΕ δεν ορίζει προθεσμία στις τράπεζες να πετύχουν το στόχο MREL, δήλωσε, ότι τρία με τέσσερα χρόνια θα ήταν μια ρεαλιστική υπόθεση.

“Λέμε στις τράπεζες ότι ξεκινάμε ένα συνεχές ταξίδι διαλόγου μαζί τους”, δήλωσε η Koenig. “Αν υποθέσουμε ότι οι επιλέξιμες υποχρεώσεις μιας τράπεζας είναι χαμηλότερες από ό, τι θα ήταν το αποτέλεσμα αυτού του καθαρά μηχανικού υπολογισμού, εμείς τουλάχιστον θα περιμέναμε να αρχίσουν να εξετάζουν μέτρα ελάφρυνσης”.

Το προγραμματισμένο ενδεικτικό επίπεδο MREL θα επιτρέψει επίσης στις τράπεζες να ικανοποιήσουν την απαίτηση στη νομοθεσία της ΕΕ για το 8% των ιδίων κεφαλαίων και το σύνολο των υποχρεώσεων που πρέπει να εξαλειφθούν πριν να επιτραπεί η πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης, δήλωσε η Koenig.

“Αυτό που ανακαλύψαμε, προς μεγάλη μου έκπληξη, ήταν ότι το 8% γίνεται ένας αρκετά αμφιλεγόμενος στόχος”, είπε. “Υποθέτοντας μια πυκνότητα κίνδυνου 40-50% και σχέση 9, 10, 11% στα γενικά κριτήρια και τις μεθοδολογίες (Supervisory Review and Evaluation Process  / SREP), οι τράπεζες πρέπει να βρίσκονται εκεί ούτως ή άλλως. Είναι μια πραγματική περιφρούρηση”.

Κύρια ομόλογα

Ένας κρίσιμος παράγοντας για το πόσο δύσκολο θα είναι για τις τράπεζες να επιτύχουν τον στόχο θα μπορούσε να είναι οι αλλαγές σε νόμους περί αφερεγγυότητας που έχουν ήδη αρχίσει σε χώρες συμπεριλαμβανομένων των Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Το γαλλικό μοντέλο, το οποίο εισάγει ουσιαστικά μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ανάμεσα σε κύρια και υβριδικά ομόλογα, θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε όλη την κοινότητα, δήλωσε η Koenig.

“Η γερμανική νομοθεσία λύνει το πρόβλημα της εκκαθάρισης/εκτέλεσης για ολόκληρο το μάζεμα των κύριων ομολόγων ενώ η γαλλική πρόταση σημαίνει ότι θα πρέπει να το οικοδομήσουμε”, δήλωσε. “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να το οικοδομήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε σε μια νύχτα αυτό. Η γερμανική πρόταση λύνει το πρόβλημα σήμερα. Αλλά αν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη αποφασίσουν ότι θέλουν να ακολουθήσουν το γαλλικό μοντέλο, είναι τουλάχιστον μια λύση ώστε να πάμε πιο κάτω. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν σύντομα”.

Ενώ η Koenig μπορεί να ζήσει και με διαρθρωτικά μειωμένες εξασφαλίσεις, στις οποίες η MREL υποστηρίζεται σε εταιρεία συμμετοχών, δηλώνει ότι ο καθορισμός των μειωμένων εξασφαλίσεων στους όρους της ασφάλειας ενός ιδιωτικού χρέους  έχει τα όριά του.

“Η συμβατικές μειωμένες εξασφαλίσεις είναι, συγκρινόμενες με αυτό, μια διοικητική και νομική πρόκληση”, δήλψσε. “Το λιγότερο, δεν είναι καθόλου πρακτικό”.

Πηγή: bloomberg.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *