Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις μετακινήσεις

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Εν όψει της διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα (COP 21) που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την ετήσια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου), με εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε περισσότερες από 2.000 ευρωπαϊκές πόλεις και μεγαλουπόλεις. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ενθαρρύνει καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων αστικής κινητικότητας, με τις οποίες είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Μία από τις κύριες εκδηλώσεις της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας θα είναι η «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», κατά την οποία οι πόλεις απαγορεύουν εν μέρει την κίνηση των μηχανοκίνητων οχημάτων και επιτρέπουν την κυκλοφορία μόνον σε πεζούς, ποδηλάτες, δημόσιες συγκοινωνίες και καθαρά οχήματα (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα).

Στη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα και σε άλλες 25 πόλεις της Ελλάδας οργανώνονται αποκλεισμοί των κεντρικών ζωνών από όλα τα οχήματα.

Η κα Violeta Bulc Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για τις μεταφορές, η οποία θα κηρύξει επίσημα την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, σήμερα στις Βρυξέλλες δήλωσε: «η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μας υπενθυμίζει ότι καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν διαλέξουμε να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο περισσότερο ή να χρησιμοποιούμε τα συλλογικά ή τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή να συνδυάζουμε αυτούς τους βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, η Ευρώπη στο σύνολό της μπορεί να αποκομίσει σημαντικά κοινωνικά οφέλη. Εάν ενώσουμε τις ατομικές μας επιλογές μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη συμφόρηση στις αστικές περιοχές, τον θόρυβο, τα ατυχήματα, τη ρύπανση του αέρα και να βελτιώσουμε την κινητικότητά μας».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker στην ομιλία του για την κατάσταση στην Ένωση (State of the Union speech), η κλιματική αλλαγή θα νικηθεί ή θα ηττηθεί στις πόλεις όπου ζει το 75% των Ευρωπαίων και όπου καταναλώνεται το 80% της ενέργειας στην Ευρώπη. Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας θα εστιασθεί ιδίως στην πολυτροπικότητα, η οποία θα επιτρέψει στους πολίτες να επιλέγουν, να αλλάζουν και να συνδυάζουν τα μέσα μεταφοράς. Η Επίτροπος κα Bulc απηύθηνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα όπου παρουσιάζει την άποψή της για την πολυτροπικότητα

Άλλες δράσεις ανά την Ευρώπη θα στοχεύσουν στην επίδειξη ορισμένων εμπνευσμένων και καινοτόμων μέτρων για να ενθαρρυνθεί η πεζοπορία, το ποδήλατο και η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Στο Ταλίν, για παράδειγμα, τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν για τους πολίτες που θα επιδεικνύουν την άδεια οδήγησης. Στην πορτογαλική πόλη του Aveiro, με την πρωτοβουλία των πολιτών Ciclaveiro θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις, όπως μια έκθεση, μια ημερίδα ή μια πώληση μεταχειρισμένων ποδηλάτων για να προωθηθεί η χρήση του ποδηλάτου.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας υποστηρίζει την προώθηση των πολιτικών της ΕΕ στους τομείς των μεταφορών, της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής απόδοσης και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Το μήνυμά της φθάνει σε περίπου 170 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας άρχισε το 1998 με την ημέρα «Στην πόλη μου χωρίς το αυτοκίνητό μου!» στη Γαλλία, με την οποία ακόμη ενθαρρύνονται πόλεις και μεγαλουπόλεις να διοργανώνουν κάθε χρόνο μία ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και να προωθούν τη χρήση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας οδήγησε στην καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας το 2002. Τώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 πόλεις, έχουν τεθεί σε εφαρμογή περισσότερα από οκτώ χιλιάδες μόνιμα μέτρα, άμεση κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, τα οποία αφορούν κυρίως τις υποδομές για ποδηλάτες και πεζούς, τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση στις βιώσιμες συνήθειες μετακίνησης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Επιτροπής.

Φωτογραφία: publichealthmatters.blog.gov.uk

Χρήστος Καρδαμπίκης

Χρήστος Καρδαμπίκης

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *