2,3 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Δέσμη μέτρων ύψους 420 εκατ. ευρώ για τους αγρότες από τα οποία τα 2,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Phil Hogan, παρουσίασε στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 στους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ τις λεπτομέρειες της δέσμης μέτρων στήριξης των αγροτών που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα για την υποστήριξη των ευρωπαίων αγροτών. Στην Ελλάδα προβλέπεται να δοθεί βοήθεια συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για μια συνολική και ισχυρή δέσμη μέτρων στήριξης, αποφασιστικής σημασίας. Πρόκειται για σημαντική δήλωση υποστήριξης από την Επιτροπή για την ευρωπαϊκή γεωργία. Αντικατοπτρίζει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο το σχόλιο του Προέδρου Juncker στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι είναι “σθεναρός υποστηρικτής της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής”», δήλωσε ο Επίτροπος κ. Hogan.

Τα 28 κράτη μέλη θα λάβουν ουσιαστική βοήθεια συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ, που κατανέμονται δίκαια, στοχευμένα και αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και στον τομέα του χοιρείου κρέατος, επιτρέποντας στα κράτη μέλη τη μέγιστη δυνατή ευελιξία όσον αφορά τη στοχοθέτηση των ενισχύσεων.

Αντανακλώντας τη σημαντική πτώση των τιμών κατά το παρελθόν έτος, γεγονός που έχει επηρεάσει όλους τους παραγωγούς της ΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία του συνολικού ποσού — 80 % — διατίθενται στη βάση της κλείδας ποσοστώσεων γάλακτος κατά το τελευταίο έτος ποσόστωσης.

Σε αναγνώριση των ιδιαίτερων παραγόντων και του συνδυασμού τους, το υπόλοιπο 20 % κατανέμεται σύμφωνα με κριτήρια που διασφαλίζουν την πρόσθετη στήριξη για τους αγρότες, σε εκείνα τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πτώση στις τιμές του χοιρείου κρέατος, από τον αντίκτυπο της ρωσικής απαγόρευσης, από τις πολύ χαμηλές τιμές γάλακτος και από την ξηρασία το καλοκαίρι.

Χρήστος Καρδαμπίκης

Χρήστος Καρδαμπίκης

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *