Επικαιρότητα

Η δύναμη του Τώρα

chronos
Τίτλος: Η δύναμη του Τώρα
Συγγραφέας: Eckhart Tolle
Εκδόσεις: Η Δυναμική της Επιτυχίας, 2012 [10η Έκδ.]

Αποφάσισα να σας παρουσιάσω ένα βιβλίο διαχρονικής αξίας γιατί πιστεύω ότι σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Κι αυτό γιατί σήμερα αντιμετωπίζουμε τόσες πολλές δυσκολίες σαν Έλληνες που οι περισσότεροι από εμάς είτε αναπολούμε το παρελθόν είτε ανησυχούμε για το μέλλον, το δικό μας ή των παιδιών μας…

Εδώ έρχεται ο πνευματικός δάσκαλος κι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ Echart Tolle να μας θυμίσει μια αλήθεια που είναι τόσο απλή ώστε διαρκώς μας διαφεύγει:

Στην ζωή μας δεν υπάρχει ούτε παρελθόν ούτε μέλλον. Υπάρχει μόνο το Τώρα!

Το παρελθόν είναι αναμνήσεις και το μέλλον φόβοι ή προσδοκίες. Όλα αυτά είναι συναισθήματα και σκέψεις που υπάρχουν μόνο μέσα στο μυαλό μας και μας καταδυναστεύουν. Αλλά ο εαυτός μας δεν είναι οι σκέψεις μας. Είναι η συνειδητότητα ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, του σύμπαντος και όλης της ενέργειας που μετουσιώνεται σε μία μόνο στιγμή. Το άχρονο Τώρα.

Τίποτε δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν. Ότι έγινε, έγινε στο Τώρα.

Τίποτε ποτέ δεν θα γίνει στο μέλλον. Ό,τι γίνει θα γίνει στο Τώρα.

Κανείς ποτέ δεν μπορεί να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τον χρόνο, κανείς ποτέ δεν μπορεί να ζήσει στο παρελθόν ή το μέλλον, παρά μόνο στο Τώρα. Εάν στον πλανήτη μας δεν ζούσαν άνθρωποι παρά μόνο φυτά και ζώα και κάποιος εξωγήινος ρωτούσε το λιοντάρι ‘τι ώρα είναι;’ θα έπαιρνε την απάντηση: «Η ώρα είναι Τώρα. Τι άλλη ώρα υπάρχει;»

Αυτή δεν είναι μια αλήθεια που πρέπει να την πιστέψεις ή να τη συλλάβεις νοητικά. Μπορείς μόνο να την βιώσεις τη στιγμή που θα αδειάσεις το κεφάλι σου από κάθε σκέψη. Εξάλλου, αυτό που κατάφερε ο Tolle, και τον κάνει τόσο διαφορετικό από όλους εμάς είναι ότι μείωσε τις σκέψεις του κατά 80%. Ακούγεται μεγάλο το ποσοστό αλλά το 80% των σκέψεών μας είναι ακούσιες, αυτόματες κι επαναληπτικές, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας.

Αυτό που πρακτικά μας προτείνει ο Tolle είναι π.χ. όταν ετοιμάζουμε τον καφέ μας, όταν πλένουμε τα χέρια μας, όταν περιμένουμε το ασανσέρ, αντί να βυθιζόμαστε σε ανεδαφικές σκέψεις, να έχουμε έντονη συναίσθηση της παρούσας στιγμής όχι μόνο νοητικά αλλά και βιωματικά, ενεργοποιώντας και τις 5 αισθήσεις μας αφήνοντας την σκέψη μας ανενεργή. Ας ξεκουραστεί και λίγο το μυαλό μας!

Αυτή είναι η κατάσταση που οι πνευματικοί δάσκαλοι ονομάζουν αφύπνιση (awakening). Να μην ζούμε δηλαδή χρονικές περιόδους της ζωής μας υποβιβάζοντάς τες σαν μέσο προς ένα σκοπό αλλά να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή σαν αυτοσκοπό. Και ως δια μαγείας η ευφυΐα και η δημιουργικότητά μας θα αυξηθεί τότε περισσότερο.

Με πολλά μικρά βήματα, σιγά-σιγά, ο Tolle μας δείχνει το δρόμο ξανά και ξανά πώς μπορούμε να σταματήσουμε την αδιάκοπη σκέψη, αυτή την εσωτερική φωνή μέσα στο κεφάλι μας που μας καταδυναστεύει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Τότε προσεγγίζουμε την κατάσταση της συνειδητότητας, που είναι ένα στάδιο της ανθρώπινης ύπαρξης ανώτερο της σκέψης. Είναι ένα στάδιο που έχεις πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει χωρίς νοητικό θόρυβο.

Μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βγεις από τον σκεπτόμενο νου σου και να γίνεις παρατηρητής του.

Όταν όμως πριν λίγες εβδομάδες μου έφεραν στο μαιευτήριο να δω την νεογέννητη κόρη μου, για δύο λεπτά την κοίταζα στα μάτια χωρίς καμία σκέψη. Με απόλυτη συνείδηση, προσήλωση και προσοχή την κοίταζα και με κοίταζε. Τότε κατάλαβα ότι το νόημα της ζωής είναι η ζωή! Ή όπως γράφει ο Tolle στην αρχή του βιβλίου του «βρίσκεσαι εδώ για να δώσεις τη δυνατότητα στο θεϊκό σκοπό του σύμπαντος να ξεδιπλωθεί. Τόσο σημαντικός είσαι!».

Το βιβλίο είναι παγκόσμιο best seller (περισσότερα από 10 εκατ. αντίτυπα), o E. Tolle κάνει πολλές παρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο και απαντάει στα ερωτήματα του κοινού ενώ πλούσιο υλικό υπάρχει στο ιντερνετικό του κανάλι echarttolle.tv και στο youtube.

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Συγγραφέας/Μηχ/κός Πληροφορικής



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *