Αγάπα τον εαυτό σου

ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ
Είναι αυτός που μαζί του ξυπνάς κάθε πρωί και αυτός που κοιμάσαι αγκαλιάζοντας το μαξιλάρι κάθε βράδυ. Είναι αυτός που θα μείνει μαζί σου ακόμα και αν όλοι φύγουν κάποια στιγμή και που σε αυτόν θα ψάξεις να βρεις καταφύγιο και παρηγοριά όταν δεν θα υπάρχει κανένας ώμος να ακουμπήσεις. Είσαι εσύ ο ίδιος, ο εαυτός σου που τόσο εύκολα ξεχνάς να φροντίσεις, που συχνά υποτιμάς για να φροντίσεις άλλους και οι ανάγκες του οποίου είναι οι τελευταίες που ικανοποιείς.

Χαθήκαμε στις τόσες ιδιότητες μας, μητέρα, εργαζόμενος, φοιτητής, φίλος, σύντροφος, που ξεχάσαμε ότι η πρώτη ιδιότητα που αποκτήσαμε με το που γεννηθήκαμε ήταν άνθρωπος. Λένε ότι γεννιόμαστε και πεθαίνουμε μόνοι μας και πέρασαν χρόνια για να καταλάβω την ουσία αυτών των λέξεων.

Από τη φύση μας κοινωνικά όντα, από πολύ νωρίς συμμετέχουμε σε κοινωνικές ομάδες και μαθαίνουμε να ζούμε σε αυτές και να επιτελούμε το δικό μας ρόλο ως μέλη αυτών. Πολλοί από εμάς όμως είναι αυτοί που χάνονται στους ρόλους τους και ξεχνάνε ότι υπάρχει μία εκδοχή μας, η πιο ουσιαστική και σημαντική από όλες που ακούει στο όνομα ψυχή ή καρδιά ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομάσει ο καθένας μας την ύλη από την οποία είναι φτιαγμένος.

Αγαπάω τον εαυτό μου σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου σε κάθε του πτυχή και τον αποδέχομαι και με τα θετικά του και με τα αρνητικά του. Μαθαίνω μαζί του και εξελίσσομαι σε αυτό που πραγματικά επιθυμώ. Ξεφεύγω από αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εμένα και ασχολούμαι με το να ανακαλύψω τις προσδοκίες που έχω εγώ από εμένα.

Φιμώνω τις φωνές των ανθρώπων γύρω μου και ακούω μόνο τη δική μου φωνή, ανόθευτη, γνήσια, χωρίς παράσιτα και παρεμβολές. Θυμάμαι ξανά πώς είναι να ικανοποιώ τις δικές μου ανάγκες, να εκπληρώνω τις δικές μου επιθυμίες και να γίνομαι κάθε μέρα μια καλύτερη εκδοχή μου.

Και όταν έρθουν οι μέρες της απογοήτευσης, της απελπισίας, της αποτυχίας, δεν με μαλώνω, δεν γίνομαι αυστηρός μαζί μου που δεν τα κατάφερα, γιατί με αγαπώ και ξέρω ότι κάθε αποτυχία είναι ένα ακόμα δύσκολο σκαλοπάτι για την επιτυχία. Μαθαίνω από τα λάθη μου και η γνώση είναι δύναμη και εφόδιο για όλες τις μάχες που ακολουθούν.

Αγαπάω τον εαυτό μου σημαίνει ότι δεν τον ξεχνάω, ότι τον έχω στις προτεραιότητες μου και νοιάζομαι για αυτόν , όπως θα ήθελα να νοιάζονται και οι άλλοι, του φέρομαι όπως θα ήθελα να του φέρονται και δεν δέχομαι τίποτα λιγότερο από τους άλλους. Θυμάμαι πάντα ότι μου αξίζει να με αγαπάνε όπως με αγαπάω, όπως εγώ αγαπάω τους γύρω μου και δεν συμβιβάζομαι για τίποτα λιγότερο από αυτό που μου αξίζει, γιατί εγώ είμαι εγώ, εσύ είσαι εσύ και είμαστε όλοι τέλειοι μέσα στις ατέλειές μας και μοναδικοί με τον δικό του τρόπο ο καθένας.

Φωτογραφία: hercampus.com

Σοφία Φωτοπούλου

Σοφία Φωτοπούλου

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *