Ο χορός κάνει καλό στο μυαλό…

ΧΟΡΟΣ
Από μικρή, όταν ακόμα πήγαινα στο σχολείο, θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζει και να προετοιμάζεται για την αυριανή μέρα με τη συνοδεία μουσικής. Ακόμη και στη σχολή χορού διάβαζα όσο περίμενα να ξεκινήσει το μάθημα. Θα περίμενε κάποιος να μην μπορώ να συγκεντρωθώ σε αυτές τις συνθήκες, όμως εγώ τότε ένιωθα παραγωγική και με μυαλό ανοιχτό και έτοιμο να κατανοήσει και να σκεφτεί.

Μεγαλώνοντας ανακάλυψα ότι και η επιστημονική κοινότητα ενστερνίζεται την πρότερη επιλογή μου στον τρόπο μελέτης: Η μουσική και ο χορός μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός έξυπνου και υγιούς μυαλού.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το σώμα και ο νους λειτουργούν μαζί – το ένα βοηθά το άλλο και έτσι αρμονικά πετυχαίνουμε την καλύτερη λειτουργία τους. Η μουσική ερεθίζει και ανοίγει το μυαλό και συνεπώς το προετοιμάζει να δεχθεί νέες πληροφορίες τις οποίες μπορεί να απομνημονεύσει πιο γρήγορα.

Ο χορός λοιπόν που είναι μια άσκηση που θέτει σε εγρήγορση και το σώμα και το νου, μας επιτρέπει να μαθαίνουμε βαθύτερα και γρηγορότερα. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν χορεύουμε χρησιμοποιούμε πιο έντονα και ρυθμικά την αναπνοή μας και συνεπώς στέλνουμε περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό μας. Ταυτόχρονα η αερόβια άσκηση βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Οξυγόνο και αίμα αποτελούν τροφή για τη σωστή λειτουργία του νου. Μειώνουν τα επίπεδα του άγχους και έτσι συμβάλουν στην επίτευξη της συγκέντρωσης στην τάξη για τους μαθητές, αλλά και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες για τους ενήλικες.

Αυτή η πεποίθηση στηρίζεται από μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ η οποία δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και πραγματεύτηκε την πνευματική διαύγεια κατά τη διάρκεια της ζωής και τα ποσοστά της άνοιας. Η μελέτη διεξάχθηκε σε ηλικιωμένους πολίτες – άνω των 75 ετών. Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί τί είδους σωματική άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την πνευματική διαύγεια. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όλες οι αερόβιες μορφές άσκησης προσφέρουν καρδιαγγειακή υγεία, αλλά καμία πλην μιας δεν επηρεάζουν το μυαλό…

Αυτή η μία άσκηση που δρα θετικά στο νου, είναι ο χορός :

Διάβασμα – 35% μείωση πιθανότητας άνοιας
Ποδήλατο – 0%
Κολύμπι – 0%
Σταυρόλεξα – 47%
Χορός (συχνά) – 76%

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι ο χορός μπορεί να μειώσει την πιθανότητα άνοιας. Με την ίδια λογική, καταλαβαίνουμε ότι το να διατηρούμε μία σταθερή συχνότητα απασχολούμενοι με το χορό είναι θετικό σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Ο χορός αυξάνει τη γνωστική οξύτητα σε όλες τις ηλικίες. Όλοι μπορούμε να αυξήσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου μας – πολύ απλά – χορεύοντας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα!

Φωτογραφία: peregrinereads.org

Μάρω Σκλαβούνου

Μάρω Σκλαβούνου

Καθηγήτρια Χορού


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *