Επικαιρότητα

Μια φορά τη μέρα και όλα θα πάνε καλά

ΓΥΝΑΙΚΑ
Για όλες εκείνες τις φορές που έχεις αγχωθεί, προβληματιστεί, αποσυντονιστεί, πιεστεί. Για όλες εκείνες τις ημέρες που νιώθεις ότι όλοι και όλα είναι εναντίον σου, πώς κανείς δεν σε καταλαβαίνει και αισθάνεσαι μόνος σου σε αυτόν τον κόσμο.

Πάρε μια βαθιά ανάσα. Αφουγκράσου τον εαυτό σου, σώπασε τις εσωτερικές φωνές και νιώσε το σώμα σου να αιωρείται χωρίς κανένα βάρος. Προσπάθησε να ηρεμήσεις την ένταση στους μυς σου και περιόρισε τη επίδραση του περιβάλλοντός σου. Απομονώσου και βρες χρόνο για σένα.

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε βιώσει καταστάσεις πίεσης, λύπης, άγχους και απαισιοδοξίας. Για κάποιους μπορεί να είναι και καθημερινότητα, σίγουρα όμως όλοι έχουμε έρθει σε αυτή τη δύσκολη θέση να πλημμυριζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα και να μη μπορούμε να εντοπίσουμε τίποτα θετικό στη ζωή μας.

Έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε τη πραγματικότητά μας. Με το πόσο πετυχημένα και αποτελεσματικά έχουμε οχυρώσει τον εαυτό μας στο να αντιδρά με τη λιγότερη δυνατή ζημιά σε όλα τα απρόοπτα (όχι πάντα) γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη ζωή μας. Όσο ακατόρθωτο και αν μας φαίνεται να ξεπεράσουμε τη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, μπορούμε με απλά βήματα να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν.

  1. “Προτεραιοποίησε” τα θέματα που σε απασχολούν: Μέσα στον πανικό που βρισκόμαστε με όλες τις καταστάσεις με τις οποίες έχουμε έρθει αντιμέτωποι, είναι πολύ εύκολο να προσπαθούμε να δώσουμε σε όλα μαζί λύση, χωρίς φυσικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αξιολόγησε τη σημαντικότητα του κάθε θέματος, κατέστρωσε πλάνο αντιμετώπισης και βάλτο σε εφαρμογή. Μετά προχώρα στο επόμενο θέμα. Έχοντας και την ικανοποίηση ότι έχεις αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τη κάθε υπόθεση που σε απασχολεί, αποκτάς και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να ασχοληθείς και με τα υπόλοιπα.
  2. Βρες ποιοτικό χρόνο για σένα: Κάνοντας ό, τι θεωρείς ότι θα σε χαλαρώσει και θα σε αποφορτίσει. Από το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να γυμναστείς, να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική. Προσπάθησε να αδειάσεις το μυαλό σου από όλες τις δυσάρεστες σκέψεις και σιγά σιγά θα νιώθεις το βάρος στο στήθος σου να μειώνεται. Μόνο έτσι μπορείς να αποκτήσεις ενέργεια και αντοχή για να αντιμετωπίσεις ό, τι σε απασχολεί.
  3. Μίλησε με έναν φίλο: Ζήτα από έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι να σε ακούσει. Εξωτερίκευσε όλες σου τις σκέψεις αφιλτράριστες, εξέφρασε όλα τα συναισθήματα εκείνης της στιγμής αυτούσια, χωρίς επεξεργασία. Πολλές φορές όταν ακούμε τις σκέψεις μας παίρνουν άλλη υπόσταση, ίσως και να χάνουν λίγη από την έντασή τους και σίγουρα μοιάζουν λιγότερο τρομακτικές. Εφόσον το επιθυμείς και το έχεις ανάγκη ζήτα και τη γνώμη του δικού σου ανθρώπου σχετικά με αυτό που σε προβληματίζει, αρκεί φυσικά να μπορεί να σε αντιμετωπίσει με ενσυναίσθηση και σεβόμενος τη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.
  4. Μία μέρα τη φορά: Θέσε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους. Βάλε ένα πρόγραμμα κάθε μέρα να πετυχαίνεις έναν και πολύ σύντομα θα έρθει η ημέρα που δεν θα υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να κάνεις. Δίνε χρόνο και οπλίσου με υπομονή, αποφεύγοντας να γίνεσαι αυστηρός και επικριτικός με τον εαυτό σου.

Τα πάντα μπορούν να αντιμετωπιστούν και όλοι κρύβουμε παραπάνω δύναμη μέσα μας από όση πιστεύουμε ότι έχουμε, απλά μας λείπει η πίστη στον εαυτό μας. Από εκεί όμως ξεκινάνε όλα, από τη δυνατότητα να μπορούμε να αντλούμε δύναμη από εμάς τους ίδιους και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με αισιοδοξία, σύνεση και ψυχραιμία.

Φωτογραφία: lifehacker.com

Σοφία Φωτοπούλου

Σοφία Φωτοπούλου

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *