Search
Πέμπτη 18 Φεβρουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Διπλή πρόκληση από την Άγκυρα

F-501 Bodrum
Συνεχίζει τις προκλήσεις της η Τουρκία καθώς δύο μέρες τη συντριβή του ελικοπτέρου του ΠΝ και τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, καθώς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό, δηλώνει διπλό παρών στο Αιγαίο. Το πρωί, η Κορβέτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Bodrum (F-501) στην ευρύτερη περιοχή της Καρπάθου, Ρόδου, Καστελορίζου, προσέγγισε το ιταλικό πλοίο “Odins Figter” που ποντίζει καλώδια για την Ελλάδα και την Κύπρο. Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ δεν μιλάει για παρενόχληση, ωστόσο λίγο αργότερα η Φρεγάτα «Σπέτσες» έπλευσε στην περιοχή κοντά στο ιταλικό πλοίο πλησίασε και το τουρκικό πλοίο απομακρύνθηκε περίπου πέντε ναυτικά μίλια. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει εκδώσει σχετική NAVTEX για τις εργασίες.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά το «Τσεσμέ» (Cesme) το οποίο βγαίνει για έρευνες στο Αιγαίο, καθώς η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX (119/16) για έρευνα υδρογονανθράκων στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ευβοία, Ψαρών και Σκύρου οι οποίες ξεκινούν στις 16 Φεβρουαρίου και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου.

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε προβεί σε έρευνες το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2015 αμφισβητώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το ερευνητικό συνόδευαν και τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η Τουρκία από τις αρχές του 2016 έχει εντείνει τις προκλήσεις της κυρίως στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, αλλά και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες προκαλώντας εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία «τρέχει πίσω από τις εξελίξεις» και παρακολουθεί με αμηχανία την τουρκική προκλητικότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα για το πως θα αντιδράσει στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. Η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά τη χώρα μας είτε με την έκδοση NOTAM και NANTEX είτε με τις προκλήσεις των πλοίων της στο Αιγαίο απέναντι στις ελληνικές αντιδράσεις οι οποίες κινούνται μονίμως στο πλαίσιο διαβημάτων και διαμαρτυριών! Η εθνική κυριαρχία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήνουμε κατά πάγια πρακτική στον “αυτόματο πιλότο”, ειδικά σε μία χρονική περίοδοπου η τουρκία είναι έτοιμη να εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις και η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει δύο ύψιστα θέματα, τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην χώρα μας και την αυξανόμενη κυβερνητική αναλγησία απέναντι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *