Search
Δευτέρα 15 Φεβρουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Black Out – Το Μαύρο Λεξικό

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΛΕΞΙΚΟ
Συγγραφέας: Νίκος Πλατής
Εκδόσεις Άγρα, 1999 [532 σελ.]

Τι ακριβώς είναι το “Black out / Το Μαύρο Λεξικό”; 
Είναι ένα προσωπικό Λεξικό (μιας και εκφράζει προσωπικές απόψεις), ιστορικό και εγκυκλοπαιδικό (αφού βασίζεται σε πραγματικά ντοκουμέντα) αλλά και οικολογικό. Και κινηματογραφικό. Και πορνοσυλλεκτικό. Κι αναντίρρητα πολιτικοπολιτικό. Αναφέρεται σ’ ο,τιδήποτε είναι ή μοιάζει με μαύρο (μαύρα ονόματα και όντα, μαυρεπώνυμα προϊόντα, μαύρες Παναγίες, μαύρες ιστορίες, κτλ.)
Η καταγραφή δεν είναι σχολαστική, αλλά ενδεικτική, το Μαύρο Λεξικό δεν περιέχει τα πάντα, καθετί που θα μπορούσε να εκληφθεί, εμμέσως ή όχι, ως μαύρο. Περιέχει όμως πολλά:

Τζαζ, Μαύρα λαϊκά, Απαρτχάιντ, Μαύροι Πάνθηρες, Μαύρη Ήπειρος, Φιλμ Νουάρ, Μαύρο πρόβατο, Δουλεμπόριο, Ζορρό, Καραμανλής, Καραγάτσης, Μαυροπούλου Γκέλυ, Θωμάς Μαύρος, Ρύζι Μπαρμπα-Μπεν, Μαύροι Μουσουλμάνοι, Καλύβα Μπάρμπα-Θωμά, Τέντυ μπόυς, Γνώριμος ο Μέλας, Δέκα Μικροί Νέγροι, Γκρέης Τζόουνς, Μποκάσα, Ίντι Αμίν Νταντά, Σπάικ Λη, Malcolm X, Μωχάμετ Άλι, Black &White whisky, φιστίκια αράπικα, Μαύρες πορνοστάρ, Θυρωρός της Νύχτας, Μαύρο τσιμπιδάκι μαλλιών, αχινός, Μαύρα μάτια, Το κορίτσι με τα μαύρα, μαύρα φρύδια: αυτά είναι μερικά από τα 2.362 λήμματα που απαρτίζουν το ιδιότυπο και ανατρεπτικό Μαύρο Λεξικό του Νίκου Πλατή.

Όπως κάθε λεξικό, είναι χρήσιμο. Ως προς το τι μεταφέρει και τι διασώζει. Γιατί δίνει τις λέξεις κλειδιά με τις οποίες ερμηνεύονται (“σπάνε”) γρίφοι του παρελθόντος και γιατί συλλαμβάνει την πολλαπλή σημασία των λέξεων και τις διαδρομές τους μέσα στον άπλετο χρόνο.
Οι 820 φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν και διασώθηκαν σ’ αυτήν την Κιβωτό του Μαύρου Λεξικού λειτουργούν άλλοτε με την κλασική έννοια της εικονογράφησης ενός λεξικού, και άλλοτε, συχνά, μ’ ένα ιδιότυπο και ανατρεπτικό μαύρο χιούμορ που υπονομεύει το λήμμα ή το οδηγεί σε άλλες διαδρομές και ερμηνείες.

Ποιες είναι οι πηγές του Μαύρου Λεξικού; Είναι  το σπάνιο υλικό από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία λογοκριμένο από τις εφημερίδες της εποχής, βιβλιοθήκες προσωπικές και μη, αρχεία, δορυφορικά κανάλια, κινηματογραφικές ταινίες, βιντεοκασέτες, CD, καρτ-ποστάλ, αδέσποτες φωτογραφίες, πεταμένα βιβλία και περιοδικά, κάδοι απορριμμάτων, το αρχείο ενός sex-shop, η τύχη και οι συμπτώσεις…

Απόσπασμα

Μερικά λήμματα από το Μαύρο Λεξικό:
ιστορία, η (Blackout). Η άσπρη τρύπα που καταπίνει τη μαύρη αλήθεια.

ηδονή, η (Blackout). Η χαρά της δημιουργίας αλλά κ. της ερωτικής αιωνιότητας· που υπόσχεται λ.χ. ένα πεοθηλάζον στόμα λατρευτής ερωμένης όταν φτάνει η χαίνουσα στιγμή κι εσύ φεύγεις κ. ξανάρχεσαι (δεκάκις), προκειμένου να παρατείνεις την παραμονή σου σ’ αυτόν τον υγρό, τροπικό παράδεισο των αισθήσεων, αναβάλλοντας συνάμα αυτή τη φρικτή μεταμόρφωση όπου το… πεινασμένο βρέφος θα ξαναγίνει γυναίκα-γαμψώνυχο. Στη μαύρη λίστα των ανθρώπινων απολαύσεων για αιώνες κ. αιώνες.

Μαύρα χρόνια της σκλαβιάς:  (Black out) Οι αιώνες υποδούλωσης στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τα εκατόν τόσα χρόνια της Ενετοκρατίας κι εκείνα της Φραγκοκρατίας. Τα τετρακόσια έτη της Τουρκοκρατίας. Η περίοδος της Βαυαροκρατίας. Τα χρόνια της γαλλικής κατοχής. Η χρονική περίοδος της βρετανικής επικυριαρχίας. Η ιταλική και γερμανική κατοχή. Η περίοδος της αγγλοκρατίας και της διαδοχής της αμερικανοκρατίας. Η της «καταναλωτικής αφθονίας».  Και μετά τα μαύρα χρόνια των μνημονίων. Τα τελευταία 2.000 τόσα χρόνια ελληνικής ιστορίας δηλαδή.

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Συγγραφέας/Μηχ/κός ΠληροφορικήςΒιογραφικό…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *