Search
Wednesday 15 February 2017
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Μυτιλήνη: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καλλιτεχνικού φεστιβάλ «the island of love»

Print Friendly

Αφορμή ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου και η φιλοξενία των ιερών λειψάνων στην καθολική εκκλησία της πόλης.

Κορυφώνονται σήμερα στη Μυτιλήνη οι εκδηλώσεις του καλλιτεχνικού φεστιβάλ «the island of love» που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου και τη φιλοξενία των ιερών λειψάνων στην καθολική εκκλησία της πόλης.

Εμπνευσμένοι εθελοντές που συγκρότησαν την ομάδα ΙΔΕΑ δημιούργησαν στην καρδιά του χειμώνα ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ για την αγάπη και τον έρωτα. «Κεντρικό θέμα του φεστιβάλ, τα πτηνά.

Σύμφωνα με ένα ποίημα Άγγλου ποιητή, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά βγαίνουν στη φύση για την αναζήτηση συντρόφων. Με αφορμή αυτό εμπνευστήκαμε τη δημιουργία ενός πολιτιστικού φεστιβάλ γραμμάτων και τεχνών στην πόλη μας που θέλουμε να γίνει θεσμός» λέει η Φερενίκη Τσαμπαρλή καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ.

Δεκατέσσερα γλυπτά πτηνά

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες έφτασαν στο νησί και φιλοτέχνησαν 14 γλυπτά πτηνά που κατασκευάστηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ το κοινό μπορούσε να τους παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια των εργασιών τους στην αίθουσα τελετών του ιστορικού κεντρικού σχολικού συγκροτήματος. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Η Γωγώ Κολυβήρα, διοργανώτρια εικαστικών εκθέσεων, σύμβουλος της Αθηναϊκής Depot Art Gallery συντόνισε τη συζήτηση, ενώ η προσκεκλημένη εισηγήτρια δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέλλα Παναγιωτοπούλου μίλησε με τίτλο: «Τι χρώμα έχουν άραγε τα φτερά του Έρωτα;». Ανέπτυξε αφενός την έννοια του χρώματος και την πρόσληψή του μέσω του μηχανισμού της ανθρώπινης όρασης και του οπτικού φλοιού στο επίπεδο της φυσιολογίας και αφ’ ετέρου το χρώμα όπως συναντάται στη φύση. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε τάσεις χρωμοφιλίας και χρωμοφοβίας στη Τέχνη.

Στην ανοιχτή συζήτηση συμμετείχαν ως μεμονωμένοι καλλιτέχνες οι Δημήτρης Αντωνίτσης, Χρίστος Ευσταθίου και ο Johannes, πρόσφυγας ζωγράφος από την Ερυθραία Αφρικής, ο οποίος είχε φυλακιστεί στη χώρα του επειδή ζωγράφιζε. Στους συμμετέχοντες εικαστικούς ήταν, επίσης, ο επικεφαλής της ομάδας Ni, διακεκριμένος ζωγράφος Χρήστος Κεχαγιόγλου με κάποια από τα μέλη της. Τα παρόντα μέλη της ομάδας ήταν οι ζωγράφοι Κώστας Λάβδας, Πάνος Κουφός, Μαρία Χαρατσάρη, Αλέξανδρος Βουρλής, Σωτηρία Σμυρναίου και Ελεάνα Μποζίνη.

Σημειώνεται ότι η ομάδα – project Ni της οποίας εμπνευστής είναι ο Χρήστος Κεχαγιόγλου, είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα επαγγελματιών καλλιτεχνών όπου η ζωγραφική πράξη, κατά παράδοση ατομική και μοναχική, αναζητά την έννοια της ομαδικότητας. Αντί της κλασικής έννοιας του «σχεδίου» που αποτελεί παραδοσιακά τη βάση της ζωγραφικής πράξης, τον οδηγό του έργου, εδώ ιδρύεται και δοκιμάζεται ένα άλλο σύστημα του «μοντέλου». Οι συμμετέχοντες συναποφασίζουν μια «στρατηγική», τόσο αισθητική όσο και κατασκευαστική, η οποία πλέον σε όλη την διαδικασία θα αποτελεί το κοινό όραμα.

Και άλλες εκδηλώσεις

Τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις πλαισιώνουν το «the island of love». Φωτογραφίες, στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, με θέμα «Φως το Ερωτικόν». Λέσβιων εικαστικών, με θέμα «Τα Φτερά του Έρωτα», στη δημοτική πινακοθήκη. Εικονογραφικού κολάζ, με τίτλο «Ερωτικές Υποθέσεις», στο αρχαιολογικό μουσείο. Και λαϊκής τέχνης, με θέμα «Έρωτας και Πουλιά», στο Επιμελητήριο Λέσβου. Οι εκθέσεις ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου.

Μαγευτικό ήταν, επίσης, το ρεσιτάλ της λυρικής σοπράνο Μαρίας Γαλάνη μέσα στον καθολικό ναό μεταστάσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ τρεις μεγάλες συναυλίες με το Νίκο Ζιώγαλα, τη Νένα Βενετσάνου και την Έλλη Πασπαλά απογείωσαν τη μουσική παρέμβαση των εκδηλώσεων.

Καλλιτεχνική δράση όμως θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα σήμερα στις 12. 30 μετά το μεσημέρι στην οδό Λέσβου στη Κυψέλη. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί performance της εικαστικού Ραφαέλλας Τσόπτση, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και την ομάδα Genius Loci. Τίτλος του performance «Emotional Contact» και στόχος του η δημιουργία αντιδράσεων με τον κόσμο, η δημιουργία συναισθημάτων και επικοινωνίας μεταξύ των περαστικών αλλά και των συμμετεχόντων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται, σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, με εκδήλωση φιλοτέχνησης έργου από παιδιά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης, με τον τίτλο «Η Αγάπη είναι Πολύχρωμη». Το βράδυ και μετά τη θεία λειτουργία και τη λιτάνευση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στην προκυμαία της πόλης θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση χορού στην κεντρική αγορά και ένα μεγάλο πάρτι.

ΠΗΓΗ protothema.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *