Επικαιρότητα

Yoga – Υπέροχη σύνδεση νου και σώματος

YOGA
Η γιόγκα είναι ένα αρχαίο σύστημα ίασης και σωματικής και πνευματικής ολοκλήρωσης και όχι μία νέα μόδα γυμναστικής όπως νομίζουν πολλοί. Ετυμολογικά γιόγκα σημαίνει συνένωση, συνύπαρξη. Νους και σώμα γίνονται ένα μέσω του διαλογισμού. Εμφανίστηκε περίπου στα 500 π.Χ. στην αρχαία Ινδία και παραμένει επίκαιρη και θα παραμένει όσο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αναπτύξουν τη σοφία τους. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Ινδοί γιόγκι τη διέδωσαν στη Δύση και σιγά σιγά έγινε αγαπημένη πρακτική για πολλούς λαούς. Οι ασκούμενοι καλούνται να εξερευνήσουν μέσω της πρακτικής τις δυνατότητες του σώματος ενσυνείδητα, ώστε να έχουν σε κάθε πρακτική μία πλήρη και βαθιά εμπειρία. Η βαθύτερη επίγνωση και η χαρά είναι δώρα που αναμφισβήτητα προσφέρει η γιόγκα.

Στην πρακτική ενεργοποιούνται ταυτόχρονα νους και σώμα. Σε κάθε στάση ή κίνηση που κάνει ο ασκούμενος χρησιμοποιεί συνειδητά την αναπνοή του και ξέρει ακριβώς ποιό σημείο του σώματός του γυμνάζει. Μερικά από τα οφέλη που προσφέρει η γιόγκα είναι η ευλυγισία, η ισορροπία και η μυική ενδυνάμωση. Όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τη γιόγκα βελτιώνει επίσης το πνεύμα του- το νου του και μειώνει τα επίπεδα του στρες.

Η γιόγκα απευθύνεται σε όλους, καθώς αποτελείται από διάφορους τύπους από τους οποίους ο ασκούμενος μπορεί να επιλέξει αυτόν που του ταιριάζει καλύτερα ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση και την προσωπικότητά του. Είναι κατάλληλη άσκηση ακόμη και για εγκύους (πάντα κάτω από σωστή καθοδήγηση), για μαμάδες με τα μωρά τους, αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες. Οι τύποι της γιόγκα είναι:

  • Vinyasa: χαρακτηρίζεται από συνεχή κίνηση και από εναλλαγή στάσεων με σκοπό την ενεργοποίηση των καρδιακών παλμών. Είναι ιδανικό για εσάς που θέλετε εναλλαγές στην πρακτική σας.
  • Hatha: χρησιμοποιεί φυσικές θέσεις ώστε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα. Πολλές φορές περιλαμβάνονται ασκήσεις αναπνοής και meditation (διαλογισμού). Κάνοντας πρακτική διάρκειας μόνο 20 λεπτών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, να ενισχύσει τη συγκέντρωση ακόμα και τη μνήμη του ασκούμενου. Ιδανική για αυτούς που θέλουν να βιώσουν τα πνευματικά οφέλη της γιόγκα.
  • Ashtanga: ένας από τους πιο απαιτητικούς τύπους γιόγκα, καθώς περιλαμβάνει γρήγορου ρυθμού cardio ασκήσεις. Η προπόνηση είναι σκληρή και είναι ιδανική για όσους θέλουν ένα πιο δύσκολο και έντονο πρόγραμμα γιόγκα.
  • Powervinyasa: προήλθε από την ashtanga και η βασική της διαφορά είναι ότι δεν περιλαμβάνει τις ίδιες ασκήσεις-στάσεις σε κάθε πρακτική. Ιδανική για όσους θέλουν έντονη πρακτική και ποικιλία στις ασκήσεις.
  • Iyengar: εδώ χρησιμοποιούνται βοηθήματα (props) όπως π.χ. blocks, ζώνες, κουβέρτες. Ιδανικό για εκείνους που υποφέρουν από τραυματισμούς. Προτείνεται συχνά και ως θεραπευτική μέθοδος.
  • Bikram: είναι μια μορφή hotyoga που περιλαμβάνει μια σειρά 26 στάσεων (asanas) σε δωμάτια με 40,5 βαθμούς Κελσίου και 40% υγρασία. Αυξάνει την ευλυγισία και είναι ιδανική για αρχάριους και για όσους θέλουν να αποτοξινωθούν και να χάσουν βάρος.

Η πρακτική σώματος και νου μαζί, προσφέρει την ενίσχυση της ευημερίας στην καθημερινή μας ζωή. Εκτός από τα οφθαλμοφανή σωματικά οφέλη, όσοι ασκούνται οδηγούνται σταδιακά σε μία βαθιά ωφέλιμη και μεταμορφωτική αλλαγή που επέρχεται μέσω της κατανόησης της σύνδεσης νου-σώματος. Αναμφίβολα βγαίνεις από το μάθημα της γιόγκα με μία λίγο καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου… γιατί να περιμένεις? Φόρεσε το κολλάν ή τη φόρμα σου, πάρε το στρωματάκι σου και αφέσου στην εμπειρία…

Φωτογραφία: yogayogiwheel.com

Μάρω Σκλαβούνου

Μάρω Σκλαβούνου

Καθηγήτρια Χορού


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *