Επικαιρότητα

Η Κοκκινοσκουφίτσα & το Management

ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ
Gloria Mayer & Thomas Mayer

Εκδ. Δίαυλος 2002

Η τέχνη της Διοίκησης είναι πανάρχαια και προέρχεται από το ζωικό βασίλειο. Οπουδήποτε έχουμε ζωή κατά ομάδες έχουμε και ομαδάρχες. Έχουμε και παιχνίδια εξουσίας. Έχουμε management και ηγεσία.

Η Γκλόρια και Τόμας Μάγιερ κατάφεραν και έγραψαν ένα βιβλίο έξυπνο, ψυχαγωγικό, απολαυστικό και ευανάγνωστο γεμάτο με τη σοφία των παραμυθιών απ’ όπου και αναδεικνύονται οι διαχρονικές αρχές του management.

Είναι ένα βιβλίο που μπορείτε να το διαβάσετε στο κρεβάτι, γεμάτο μαγικούς χαρακτήρες, ζωντανούς διαλόγους και σοφές συμβουλές για μάνατζερ. Πρόκειται για μια δημιουργική και ψυχαγωγική προσέγγιση του «πώς» και «γιατί» των θεμελιωδών αρχών του management. Θα βοηθήσει τους νεόκοπους μάνατζερ να σκεφτούν τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τις βασικές αρχές και θα χρησιμεύσει στους έμπειρους μάνατζερ υπενθυμίζοντάς τους το γιατί είναι σημαντικό να θυμούνται αυτές τις αρχές. Είναι ένα από τα λίγα βιβλία για το management που θα σας κάνει να γελάσετε, να προβληματιστείτε και να σκεφτείτε «… να διοικούν οι άλλοι καλά κι εσείς καλύτερα!».

Η αρχιτεκτονική του βιβλίου αποτελείται από 27 κλασικά παραμύθια. Αν διαβάσετε προσεκτικά αυτά τα παραμύθια θα παρατηρήσετε ότι όλα διακατέχονται από μία ιδέα, από το πρώτο ως το τελευταίο: την ιδέα ότι η ειρήνη και η ευτυχία μπορούν να υπάρξουν μόνο υπό κάποιον όρο. Η ιδέα αυτή, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της ηθικής, είναι και ο πυρήνας του παραμυθιού. Εδώ και 2.500 χρόνια ο Πλάτωνας είχε πει ότι κάθε επιστήμη χωριζομένη της ηθικής είναι πανουργία και όχι αρετή.

Τα παραμύθια ορίζουν τα ενδόμυχα «πιστεύω» οποιασδήποτε κοινωνίας με ακρίβεια εφάμιλλη με εκείνη των πιο μεγάλων φιλοσόφων της. Στη Νορβηγία ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν θεωρείται φιλόσοφος και κοινωνικός μεταρρυθμιστής.

Κάθε ένα από τα 27 παραμύθια αποτελείται από 3 μέρη:

Α. Executive Summary, όπου παρουσιάζεται το παραμύθι σε μία σελίδα με ένα βασικό συμπέρασμα.

Β. Πρακτικές Εφαρμογές για σοβαρούς manager. Εδώ γίνεται μεταφορά πλαισίου στη σημερινή εποχή και βλέπουμε πώς ο μύθος μπορεί να βιωθεί στην πραγματική ζωή.

Γ. Ηθικό Δίδαγμα. Εδώ αναδύεται η ηθική του μύθου, οι διαχρονικές αρχές και αξίες που θα ξεχωρίσουν τους πετυχημένους manager από τα λαμόγια.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον μύθο: Ο Τζακ και η Φασολιά.

]. Executive Summary: Ο Τζακ ζούσε με τη φτωχή μητέρα του και μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο μια γέρικη αγελάδα. Για να γλιτώσουν τη λιμοκτονία ο Τζακ πήγε στην αγορά να διαπραγματευτεί την αγελάδα. Δεν τη ρευστοποίησε όμως, ούτε έκανε μια συνηθισμένη συναλλαγή. Προτίμησε για αντάλλαγμα να πάρει μόνο μια χούφτα μαγικά φασόλια αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις φορολογικές επιβαρύνσεις καθώς επίσης και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το γεγονός δεν ενθουσίασε τη μητέρα του Τζακ, η οποία πέταξε απογοητευμένη τα φασόλια από το παράθυρο.

Ωστόσο, τα φασόλια έκαναν τη δουλειά τους και την επόμενη μέρα εμφανίστηκε μια φασολιά, η οποία έφθανε στα σύννεφα. Το γεγονός αυτό έδωσε πρόσβαση στον Τζακ σε μία αγορά την οποία μέχρι πρότινος μονοπωλούσε ένας γίγαντας.

Βασικό μάθημα: Οι καινοτόμες λύσεις προκύπτουν από τον «εκτός πλαισίων» τρόπο σκέψης.

[Β Πρακτικές Εφαρμογές: Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη ανοιχτή αγορά, μια επιχείρηση χωρίς κάποια στοιχεία καινοτομίας έχει λίγες πιθανότητες να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αν κάνετε αυτό που πάντα κάνατε, θα παίρνετε πάντα αυτό που πάντα παίρνατε. Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη μη παραδοσιακών προσεγγίσεων είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία.

Θα υπάρξουν, βέβαια, και κάποιες αποτυχίες και αυτές θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές τόσο εύκολα όσο και οι επιτυχίες. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε το μήνυμα που θα πάρει το προσωπικό σας είναι ότι το να ακολουθεί κανείς νεωτεριστικές μεθόδους επιφέρει προσωπικό ρίσκο, το οποίο ξεπερνά την πιθανή ανταμοιβή.

[Γ]. ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ. Το «θαύμα της φασολιάς» ανθεί μόνο στο γόνιμο περιβάλλον της προσωπικής ασφάλειας, στη διάθεση πειραματισμού και στην ανοχή, από τη σκοπιά του management, μπροστά στην αποτυχία. Πριν λίγα χρόνια, η διοίκηση της Google αποφάσισε να απελευθερώσει τον χρόνο του προσωπικού της όλες τις Παρασκευές: Οι υπάλληλοι θα έρχονταν στο γραφείο αλλά θα έκαναν ό,τι ήθελαν. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι πιο καινοτόμες ιδέες και οι καλύτερες εφαρμογές της Google ξεκίνησαν τις Παρασκευές!

Φωτογραφία: tvxs.gr

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Συγγραφέας/Μηχ/κός Πληροφορικής



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *