Επικαιρότητα

Drops of breath: η πρώτη υποβρύχια χορευτική παράσταση με υποβρύχιους θεατές!

DROPS OF BREATH
Για πρώτη φορά στον κόσμο, θα παρουσιαστεί υποβρύχια χορευτική παράσταση με υποβρύχιο κοινό στον παράλιο χώρο του Σουνίου.

Δύο χορογράφοι, η Αποστολία Παπαδαμάκη από την Ελλάδα και η Sophie Bulbulyan από τη Γαλλία, σε συνεργασία με τη Λία Χαράκη από την Κύπρο και μια ομάδα καλλιτεχνών από 12 συνεργαζόμενες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ισπανία, Κύπρος, Λίβανος, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία), θα παρουσιάσουν την παράσταση με τίτλο «Σταγόνες Αναπνοής» (Drops of Breath) στον παράλιο χώρο του Σουνίου. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου, σε βάθος 6 μέτρων, μπροστά από το ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounion, κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την παράσταση με τρεις τρόπους :

  • Υποβρύχια με πλήρη καταδυτικό εξοπλισμό και πιστοποίηση
  • από την επιφάνεια της θάλασσας με μάσκα και βατραχοπέδιλα
  • στην ακτή μέσω γιγαντο-οθόνης

Στόχος της πολυσυλλεκτικής ομάδας υποβρύχιων χορευτών (14 στον αριθμό, μεταξύ των οποίων και τρεις χορευτές με αναπηρία) είναι η μεταφορά ισχυρών ανθρωπιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών μηνυμάτων. Οι θεατές, μεταφερόμενοι κυριολεκτικά και μεταφορικά στον υδάτινο κόσμο, γίνονται κοινωνοί της μαγικής αίσθησης της απουσίας της βαρύτητας και της απόλυτης ελευθερίας κινήσεων, που αναδεικνύουν την ισότητα μέσα από την ετερότητα. Οι τρεις παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σ’ ένα υποθαλάσσιο «αμφιθέατρο» – σκηνικό του Γιώργου Γεωργίου, ενώ οι 14 επαγγελματίες χορευτές, μεταξύ αυτών και τρεις χορευτές με αναπηρία από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, θα ερμηνεύσουν μια υποθαλάσσια χορογραφία υπό την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Οι χορευτές που συμμετέχουν είναι οι Τάσος Παπαπάνος, Thierry Maboang, Αντώνης Στρούζας, Χριστίνα Πατσάλη, Ελένη Διαμαντή, Δήμητρα Σβίγγου, Ειρήνη Κουρούβανη, Δήμητρα Αντωνάκη, Souad Daoudi, Michée Quenum, Jules Bulbulyan, Νεφέλη Μποσκοΐτη, Βασίλης Βασιλείου, Αριστοτέλης Μαρινόπουλος.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως».
Το «Drops of Breath» αποτελεί την κύρια δράση-κορύφωση του καινοτόμου project «Η Υποβρύχια Καρδιά της Μεσογείου» (The Underwater Heart of the Mediterranean), ένα έργο πολλαπλών δράσεων που συνυφαίνουν μια πολυεπίπεδη πλατφόρμα, αγγίζοντας σε βάθος κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αξίες. Το σύνολο του έργου επιλέχθηκε από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Ορίζοντας 2020), της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ.

Φωτογραφία: washingtonpost.com

Μάρω Σκλαβούνου

Μάρω Σκλαβούνου

Καθηγήτρια Χορού


Βιογραφικό…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *