Επικαιρότητα

Εδώ είναι ο φόβος των ανθρώπων και το πάθος

ΦΟΒΟΣ
Συλλογισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούμε την υπάρχουσα γνώση για να εξάγουμε συμπεράσματα ή να συνάγουμε κάτι που γνωρίζουμε στο πεδίο του ενδιαφέροντος μας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συλλογισμού. Σύμφωνα με τα σχολικά εγχειρίδια, βρίσκουμε για παράδειγμα, τον παραγωγικό συλλογισμό, όπου η σκέψη μας προχωρεί από μια γενική θέση/κρίση στην απόδειξή της (από το γενικό στο μερικό). Τον επαγωγικό όπου η σκέψη μας προχωρεί από τα επιμέρους στο γενικό συμπέρασμα που είναι και η θέση/κρίση (από το μερικό στο γενικό). Τέλος, τον αναλογικό συλλογισμό, όπου, πάλι η σκέψη ξεκινά από μια μερική πρόταση και καταλήγει στο συμπέρασμα, πάλι σε μια μερική.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά την ομιλία του παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας, συλλογίστηκε, «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μας φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος».

Δηλαδή, εγκαταλείψαμε όλα τα Α που είναι Β. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι του Γ. Ελπίζω τώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το Δ. Ωραία! Και τώρα θα πρέπει εμείς να βγάλουμε συμπέρασμα.

Εδώ είναι ο φόβος των ανθρώπων και το πάθος και ο Ντοστογιέφσκι μας λέει ότι πίνουμε για θυμηθούμε όχι για να ξεχάσουμε.

«Φιλέλληνα» Φρανσουά, τα έχεις μπερδέψει, εδώ δεν είναι το καφενείον «Η Ελλάς»! Εδώ είναι το μπαρ «Το Ναυάγιο», όπου η τραγουδοποιός Αρλέτα από το 1991 βρίσκεται να τα πίνει εκεί με έναν Άγιο. Αρλέτα μου, σε ποιο χρέος αναφέρεται ο φιλέλλην; Δεν πλήρωσε ο Άγιος τον λογαριασμό; Άντε βγάλε συμπέρασμα….

Καλή ακρόαση….

Φωτογραφία: roadofenlightenment.com

Γιάννης Κίτσος

Γιάννης Κίτσος

Σύμβουλος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *