Επικαιρότητα

“Μη γίνεσαι σπαστικός…!”

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ
Άραγε έχει αναλογιστεί ποτέ κανείς από όσους χρησιμοποιούν φράσεις όπως οι παραπάνω, τι σημαίνει η λέξη “σπαστικός”; Μήπως και οι έχοντες γνώση με τον τρόπο τους έχουν επιτρέψει στην επικράτηση της φράσης ως βρισιάς; Σαν να μας έλεγε κάποιος “μη γίνεσαι ανόητος” ή “μη γίνεσαι βλάκας!”.

Η 7η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα για την Εγκεφαλική Παράλυση, μια νόσο που χαρακτηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό από σπαστικότητα. Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά μερικά πράγματα.

Σήμερα, 17 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο πάσχουν από Εγκεφαλική Παράλυση, την πιο συχνή κινητική αναπηρία της παιδικής ηλικίας. Πρόκειται για μια νόσο που επηρεάζει την κίνηση και τη στάση των πασχόντων, ενώ συχνά συνοδεύεται και από άλλες διαταραχές (π.χ. λόγου, όρασης, διανόησης). Αφορά βλάβη στον εγκέφαλο, η οποία όμως δεν εξελίσσεται όσο το άτομο μεγαλώνει σε ηλικία, ενώ τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν εξελίσσονται. Η βλάβη μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή μετά από αυτόν. Ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου που πλήττεται, εκδηλώνεται η αναπηρία με συγκεκριμένη μορφή στο σώμα.

Η σπαστική μορφή της νόσου εμφανίζεται σε συντριπτική πλειοψηφία (80%), ενώ οι μορφές της δυσκινησίας, της αταξίας και οι μεικτοί τύποι μοιράζονται το εναπομείναν ποσοστό. Επίσης, η νόσος πλήττει διάφορα μέρη του σώματος και ανάλογα με αυτό χαρακτηρίζεται από τετραπληγία, διπληγία ή ημιπληγία. Τα 2/3 των παιδιών με τη νόσο έχουν κινητικές δυσκολίες που αφορούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως το φαγητό, το ντύσιμο, το γράψιμο και το παιχνίδι, ενώ σημαντικότατες λειτουργίες όπως το κάθισμα, η στάση και η βάδιση είναι διαταραγμένες και σε βαριές περιπτώσεις ανύπαρκτες. Το 1/4 των πασχόντων δεν μπορεί να μιλήσει, πάσχει από επιληπτικές κρίσεις, έχει διαταραχές συμπεριφοράς και προβλήματα ούρησης, το 1/5 έχει διαταραχές ύπνου και πρόβλημα ελέγχου του σάλιου (σιελόρροια), το 1/10 έχει σοβαρές διαταραχές όρασης, τα 3/4 εκφράζουν άλγος και οι μισοί πάσχοντες έχουν γνωστικές διαταραχές.

Εσύ τι λες; Θα κάνεις κάτι για τους “σπαστικούς”; Βοήθησε κι εσύ να καταλάβουν όσοι δεν μπορούν, πόσο υποτιμητική είναι η χρήση της αρχικής φράσης, όχι για τους τυπικούς αποδέκτες, αλλά τους πραγματικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους!

** Το θέμα της Εγκεφαλικής Παράλυσης είναι τεράστιο και ανεξάντλητο. Οι παρεχόμενες πληροφορίες απλοποιήθηκαν, ώστε να είναι ευρύτερα κατανοητές.

Φωτογραφία: youtube.com

Αθανασία Πρέντζα

Αθανασία Πρέντζα

Φυσικοθεραπεύτρια


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *