Search
Τρίτη 19 Απρίλιος 2016
  • :
  • :

Χρυσώνουν το χάπι του πολιτικού ραγιαδισμού οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων-Οδυνηρά ερωτήματα & διαπιστώσεις

ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ
Του “Κυνικού”

Για όλους όσοι παρακολουθούμε στενά τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο και την ποιοτική αλλά και ποσοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων έχει καταστεί σαφές –εδώ και πάρα πολλά χρόνια- πως για ό,τι η πατρίδα μας βιώσει στο προσεχές μέλλον την απόλυτη ευθύνη την έχει κατά κύριο λόγο η πολιτική εξουσία.

Τα πράγματα ξεκινούν απλά και στη συνέχεια περιπλέκονται για να φτάσουμε στην παρούσα κατάσταση η οποία μοιάζει με γόρδιο δεσμό! Το βασικό πρόβλημα που όλες οι κυβερνήσεις είχαν είναι ότι δεν κατανοούν ότι η εξωτερική πολιτική στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες ένας εκ των οποίων είναι η στρατιωτική ισχύς. Έχουμε φτάσει λοιπόν σε ένα σημείο που το υπουργείο Εξωτερικών όταν αποφασίσει να πράξει έναντι των τουρκικών προκλήσεων προβαίνει σε “σκληρά διαβήματα” τα οποία όμοιά τους δεν έχουν υπάρξει ποτέ και σε καμία άλλη περίπτωση! Όπως είναι φυσικό, οι τρομοκρατημένοι Τούρκοι μετά –ή ακόμα και κατά τη διάρκεια- από κάθε τέτοιο διάβημα προβαίνουν και σε άλλες παραβιάσεις και παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) ή/και των Χωρικών Υδάτων (ΧΥ) μας. Τέτοιος τρόμος από τα διαβήματά μας… που κάτι μου λέει ότι πλέον τα κάνουν οι δικοί μας copy-paste…

Ας δούμε λοιπόν που στηρίζονται οι Τούρκοι και κάνουν παραβιάσεις, και γιατί το NATO κάνει ότι δεν βλέπει. Οι Τούρκοι κατά κύριο λόγο κάνουν παραβιάσεις μεταξύ των 6-10 ναυτικών μιλίων του ΕΕΧ μας καθώς θεωρούν ότι αυτός ο χώρος δεν αποτελεί ΕΕΧ λόγω του ότι δεν υπάρχει συνάφεια μεταξύ εύρους του και του εύρους των ΧΥ! Δηλαδή εμείς δηλώνουμε ΕΕΧ 10νμ και ΧΥ 6νμ κάτι το οποίο είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Η λύση θα ήταν να επεκτείνουμε τα ΧΥ μας στα 12νμ κάτι το οποίο οι Τούρκοι έχουν καταστήσει σαφές ότι θα οδηγήσει σε πόλεμο, το περίφημο casus belli.

Φυσικά οι καλοί μας γείτονες δεν έχουν μείνει μόνο σε αυτά… Πλέον εδώ και αρκετό καιρό προβαίνουν και σε υπερπτήσεις. Ως υπέρπτηση –για τους αμύητους- ορίζεται η σε χαμηλό ύψος διέλευση εχθρικών αεροσκαφών πάνω από εθνικό έδαφος. Πράξη καθόλα εχθρική που σε κάποια σοβαρή χώρα –η οποία θα ήταν κυρίαρχη κι όχι φιλανδοποιημένη- θα είχε την απαιτούμενη απάντηση. Βέβαια τα “καρντάσια” από δίπλα δίνουν ρεσιτάλ –και οι δικοί μας επίσης στην απραξία- καθώς δεν φτάνουν οι παραβιάσεις αλλά πλέον διεκδικούν και περίπου 130 νησίδες και νησιά του Αιγαίου, η χάρη τους έχει φτάσει μέχρι και την Κίναρο, το νησί που πρόσφατα είχαμε το ατύχημα με το ελικόπτερο και το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου. Αφού λοιπόν είδαμε το πώς αιτιολογούνται από τουρκικής πλευράς οι παραβιάσεις τουλάχιστον ως προς τον χώρο των 6-10νμ φτάνουμε σε ένα καίριο ερώτημα.

Το ότι υπάρχει το casus belli είναι αρκετό για να μην κάνουμε πράξη το νόμιμο –UNCLOS 82- δικαίωμά μας, της αύξησης των ΧΥ μας στα 12νμ;

Όχι είναι ή θα έπρεπε να είναι η απάντηση. Ο λόγος; Είναι αδύνατο να εξηγηθεί στο NATO κατά κύριο λόγο το γιατί δύο σύμμαχοι –λέμε και κανά αστείο να περνάει η ώρα- καταστρέφουν όλη τη νοτιοανατολική πτέρυγα του, γιατί ο ένας εξ αυτών ασκεί ένα καθόλα νόμιμο δικαίωμά του! Θα μου πει κάποιος ότι το NATO είναι γνωστό ότι είτε κρατάει μια επιτήδεια ουδετερότητα είτε πιέζει τον… αδύναμο κρίκο, ναι σωστά μαντέψατε… εμάς! Σωστό κι αυτό αν και καλό θα ήταν να ψάξουμε τον υπεύθυνο στον εαυτό μας και γι’ αυτό, πρώτα για κάποιες επιλογές μας στο παρελθόν –βλ. αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του NATO- και δευτερευόντως -αν και όχι μικρότερης σημασίας- το ότι η παρουσία μας εκεί χαρακτηρίζεται τουλάχιστον… υποτονική!

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι το casus belli είναι δύσκολο να ισχύσει από την πλευρά της Τουρκίας τουλάχιστον σε επίπεδο νομιμοποίησης –αν και τις συνθήκες τις γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της συχνότερα και από τις γενοκτονίες που διαπράττει (ακόμα και σήμερα)-. Τότε γιατί δεν εφαρμόζουμε τον νόμο και να δεν αυξάνουμε τα ΧΥ μας στα 12νμ; Οι πιθανές απαντήσεις πολλές. Όλες όμως χρήζουν της επιβεβαίωσης των καθ’ ύλην αρμόδιων που… δεν πρόκειται να την έχουμε!

Ας δούμε μερικές ενδεικτικά.

Α. Θέλετε να κάνουμε πόλεμο; Το έχουν πει κατά καιρούς διάφορα φυντάνια της πολιτικής σκηνής. Λάθος πρώτο στον παραπάνω ισχυρισμό το ότι θα ασκήσεις το καθόλα νόμιμο δικαίωμά σου στην επέκταση των ΧΥ σου δεν σημαίνει ότι θα σε οδηγήσει σε πόλεμο ανεξαρτήτως τι δηλώνει ο κουμπάρος – φίλος – γείτονας από απέναντι. Λάθος δεύτερο τον τρόμο σου για μία πιθανή-απίθανη εξέλιξη μην τον μεταφέρεις στον λαό γιατί πολύ πιθανόν ο δεύτερος να μην έχει ούτε κατά διάνοια τις ίδιες με εσένα φοβίες. Απόδειξη γι’ αυτό; Το πρόσφατο δημοψήφισμα και ο τρόμος του πρωθυπουργού –και όλων των υπολοίπων- με άμεση άνευ όρων υποταγή ενάντια στη θέληση του λαού.

Β. Σε περίπτωση πολέμου είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τη χώρα μας; Ενδιαφέρον ερώτημα… Ας κάνουμε κάποιες υποθέσεις εργασίας!

  1. Ναι είμαστε!
    Τότε γιατί δεν αυξάνουμε τα ΧΥ μας ύδατα στα 12νμ να τελειώνουμε με τις αιτιάσεις της τουρκίας μία και καλή; Αν είμαστε και δεδομένης της μορφολογίας του εδάφους μας τότε σε πιθανή σύρραξη όλα θα είναι υπέρ μας οπότε τόσο de jure όσο και de facto θα έχουμε περάσει τις θέσεις μας… Εκτός κι αν είμαστε τόσο φιλειρηνιστές, πράγμα που δεν το πιστεύω για πολλούς λόγους. Ελλοχεύει βέβαια και ο κίνδυνος αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις να έχουν άλλα στο μυαλό τους όπως κάποτε που το “πολεμικό” συμβούλιο έγινε στη… βουλή με τον ΑΓΕΕΘΑ και τον διοικητή της ΕΥΠ να περιμένουν… ΕΚΤΟΣ! Τα αποτελέσματα γνωστά… την σημαία την πήρε… ο αέρας –εμείς την πήραμε- αλλά ουσιαστικά ήταν σαν να την πήρε ο αέρας, απώλεια εθνικού εδάφους, μην τα ξαναλέμε τώρα, και απαρχή γκριζαρίσματος του Αιγαίου.
  2. Όχι δεν είμαστε!
    Αυτή είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα απάντηση, που κανείς δεν θα δώσει ποτέ για ευνόητους λόγους. Αν όμως ισχύει μια τέτοια δήλωση αυτομάτως προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα υποερωτήματα…
    Γιατί δεν είμαστε;
    Σε τι οφείλεται η μη δυνατότητα υπεράσπισης της χώρας;
    Ποιοι έχουν την ευθύνη για την αδυναμία;
    Γιατί δεν ασχολείται η δικαιοσύνη και δεν έχουν τιμωρηθεί παραδειγματικά;
    Τι κάνουμε για να επαναφέρουμε την ικανότητα υπεράσπισης της πατρίδας στο πρέπον και αν είναι δυνατόν στο βέλτιστο επίπεδο; Εδώ να σημειώσω ότι το να φεύγουν κονδύλια από το ΥΠΕΘΑ για hot spots, συσσίτια και να διατίθεται προσωπικό το οποίο έπρεπε να κάνει άλλες δουλειές είναι απαράδεκτο. Αν χρειαζόμαστε καμαριέρες να προσληφθούν τέτοιες, ο ΕΣ έχει άλλη αποστολή.

Με όλα τα παραπάνω κατά νου φτάνουμε στο σήμερα. Λέγοντας σήμερα δεν εννοώ μόνο την τρέχουσα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΕΞ αλλά όλες μέχρι και το 2004…

Θα θέλαμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

-Γιατί η οροφή της ΠΑ μειώθηκε από τα 300 μαχητικά στα 200; Δεν θα ρωτήσω τις τρέχουσες διαθεσιμότητες για ευνόητους λόγους.

-Ποια είναι η κατάσταση των ελικοπτέρων της ΠΑ και της ΑΣ; Super Puma και ΝΗ-90.

– Γιατί χρειαζόμαστε CH-47 Chinook κι όχι κάποιο μείζον οπλικό σύστημα (επιπλέον αεροσκάφη για την ΠΑ ή φρεγάτες για το ΠΝ);

-Ποια είναι η κατάσταση των CJ-27 Spartan;

-Ποια η κατάσταση του στόλου (ΠΝ) γενικότερα;

Θα μπορούσα να κάνω κι άλλες παρόμοιες ερωτήσεις αλλά έτσι κι αλλιώς δεν περιμένω απαντήσεις και δεν θα έπρεπε να λάβω για τόσο κρίσιμα θέματα. Όμως -κι αυτό το όμως είναι αμείλικτο- οι Τούρκοι συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα να ενεργούν σαν τα νησιά του Αιγαίου και το Αιγαίο μέχρι και τον 25ο μεσημβρινό να τους ανήκουν! Εμείς περιοριζόμαστε σε κάτι αναχαιτίσεις -δαπανηρές οι οποίες επιπλέον καταπονούν και τα λίγα αεροσκάφη που έχουμε- και τα γνωστά σε όλους μας διαβήματα!

 Τελευταία έχουμε ξεκινήσει και ασκήσεις οι οποίες δημοσιοποιούνται και καλώς, με την τελευταία στη Χίο και τις Οινούσσες ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και τις υπερπτήσεις. Το αποτέλεσμα; Ένα απίστευτο τρολλάρισμα από την τουρκική πλευρά η οποία κι ενώ ήξερε ότι θα είχε ενεργοποιηθεί η αεράμυνα(sic) –η αναφορά γίνεται για τα Shorads OSA AKM- αυτή έστειλε και πάλι τα μαχητικά της σε μία επίδειξη του πόσο δεν μας υπολογίζει! Και η αλήθεια είναι ότι έχει κάθε λόγο να το κάνει όταν συνεχώς και με γεωμετρική πρόοδο αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της κι εμείς από την άλλη πλευρά κόβουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να τα δώσουμε στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών –που ακούγεται ότι χρειάζονται και πάλι ανακαεφαλαιοποίηση- να κάνουμε το μέγαρο μουσικής δημόσιο με ταυτόχρονη “παραγραφή” των χρεών του, να φτιάχνουμε hot spots με λεφτά που θα έπρεπε να διοχετεύονταν σε πιεστικότερες ανάγκες και μάλιστα εθνικού συμφέροντος… Έτσι η Τουρκία έχει φτάσει να παράγει μεταξύ άλλων τους πυραύλους J-600T Yıldırım με εμβέλεια 150-900 χλμ όταν οι δικές μας αντιβαλλιστικές δυνατότητες είναι άκρως περιορισμένες!

Και πως κάποιος, οποιοσδήποτε, να μας πάρει στα σοβαρά όταν οι πολεμικές μας βιομηχανίες είναι σχεδόν “νεκρές”; Όταν ενώ η ΕΑΒ έχει αποκτήσει τεχνογνωσία δεν αξιοποιείται. Για παράδειγμα η ΕΑΒ ήταν στο consortium κατασκευής του UCAV Neuron το οποίο είναι και stealth! Μάλιστα ήταν υπεύθυνη για το σύστημα εξαγωγής καυσαερίων που αποτελεί κρίσιμο σημείο εντοπισμού του θερμικού ίχνους του αεροσκάφους, το οπίσθιο μέρος της ατράκτου, τον πίνακα ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους, δηλαδή το 10% αυτού! Φανταστείτε αν είχαμε αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια πόσες πωλήσεις UAV τι όχι UCAV θα είχαμε κάνει και πόσο κόστος θα είχαμε γλυτώσει για τον έλεγχο των συνόρων μας!

Και τέλος πώς να μας πάρουν στα σοβαρά όταν μετά από τόσες προκλήσεις των Τούρκων από τον επόμενο Σεπτέμβριο διοικητής ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα τον Τύρναβο αναλαμβάνει ο Τούρκος ταξίαρχος Χακάν Εσέρ και τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το ΥΠΕΘΑ τηρούν σιγή ιχθύος;

Εν κατακλείδι, καλές οι ασκήσεις αλλά τελικά αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την σωστή χρησιμοποίησή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) τότε δεν είναι τίποτε παραπάνω από show!




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *