Search
Friday 3 June 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Όλο χωρίζω κι όλο γυρίζω

ΧΟΡΙΖΩ, ΓΥΡΙΖΩ
Συγγραφέας: Γιώργος Πιντέρης, Ψυχολόγος Ph.D.

Εκδόσεις Θυμάρι, 2003

Ο γνωστός ψυχολόγος Γιώργος Πιντέρης μας θέτει προ των ευθυνών μας:

1ο – Γιατί, κάθε φορά που χωρίζω, μετά ξαναγυρίζω;
Ποιοι από τους 14 μηχανισμούς που οδηγούν σ’ αυτή την “τραμπάλα”, σε πιάνουν στα γρανάζια τους;
2ο – Πώς δημιουργείται το φαινόμενο της ζήλιας;
Υπάρχουν 8 μονοπάτια που μας “βγάζουν” στη ζήλια. Ποια απ’ αυτά έχουν γίνει “χόμπι” σου, ώστε μπορεί να οδηγούν τη σχέση του στο “Χωρίζω – Γυρίζω”;
3ο – Το φλερτ και οι 7 “δοκιμασίες” του.
Σε ποιες απ’ αυτές σκοντάφτεις τόσο, ώστε όταν το πας στο “Χωρίζω”, το στρίβεις γρήγορα στο “Γυρίζω”, γιατί «έξω, πολύ κρύο…, πολύ μοναξιά»;
Κάθε συσκευή που αγοράζουμε έχει κι έναν οδηγό χρήσης – ένα manual, όπως λέμε. Όσο προσεκτικότερα το διαβάσουμε τόσο αποδοτικότερα θα δουλεύει η συσκευή.
Το βιβλίο αυτό σε μαθαίνει να διαβάζεις το Manual του εαυτού σου, για να ανακαλύψεις τα “κουμπιά” της συμπεριφοράς σου. Κι αν θες να την αλλάξεις, ξέρεις το μαγικό βοτάνι; – Γέλα με τον εαυτό σου. Σ’ αυτό το βιβλίο όχι μόνο θα γελάσεις με τον εαυτό σου, αλλά και θα τον χαρείς που γελάει κι αυτός μαζί σου.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΤΕΡΗΣ είναι διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ball State της Ιντιάνα. Έκανε σπουδές στο Λονδίνο στην Αεροναυπηγική. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Όλα τα χρόνια των σπουδών του δίδασκε παράλληλα καράτε. Ως ψυχολόγος έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό το 1977 από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Γνώρισε τον εαυτό σου». Το 1978 αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ball State το 1982. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει δώσει εκατοντάδες σεμινάρια και διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στη Γλυφάδα, κάνοντας ατομικές συνεδρίες, οργανώνοντας ομάδες αυτοβελτίωσης και δίνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια. Παίζει κιθάρα και PlayStation… Του αρέσει να υπερηφανεύεται πως είναι ο πρώτος που δίδαξε καράτε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του ΧΑΡΑ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ & ΑΛΛΑ ΚΑΝΩ, ΜΗΝΥΜΑ ΕΣΤΑΛΗ. ΟΜΩΣ ΕΛΗΦΘΗ;,19+1 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΘΕΙΣ και ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ;

Ο Πιντέρης είναι πολυγραφότατος συγγραφέας, έχει γράψει 27 βιβλία μέχρι σήμερα, διάλεξα όμως να παρουσιάσω το συγκεκριμένο μετά τον πρόσφατο χωρισμό-πισωγύρισμα μεταξύ Πάνου ΚαμμένουΚυβέρνησης για το λεκτικό ολίσθημα του κ. Μουζάλα.

Στον επίλογο του βιβλίου ο Ψυχολόγος -Συγγραφέας συμβουλεύει, τον κάθε καμμένο και πικραμένο πολίτη (και πολιτικό):

Μη μπερδεύεις την οντολογία με τη δεοντολογία (εφικτό  vs.επιθυμητό). Η οντολογία είναι θετική επιστήμη. Η δεοντολογία ανήκει στο χώρο της φιλοσοφίας που είναι θεωρητική επιστήμη. Άλλο πώς λειτουργούν τα πράγματα κι άλλο πώς «θα έπρεπε» να λειτουργούν. Δυστυχώς, η ανθρώπινη φύση δεν δεσμεύεται από «τα πρέπει» όσο έντονα και να τα πιστεύουμε. Γι’ αυτό άλλωστε όταν ακούω ψυχολόγους να προτείνουν «λύσεις» που στηρίζονται στο «πρέπει», δεν τους θεωρώ ψυχολόγους. Για μένα, οι άνθρωποι αυτοί είναι «πρεπολόγοι», που θέλουν να επιβάλλουν το σύστημα αξιών τους στους άλλους.

Όπως είχε κάποτε γράψει ο Καζαντζάκης: «Η ύψιστη μορφή θεωρίας είναι η πράξη».

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Ο Στάθης Παπαγιαννίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στην Πάτρα, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τώρα ζει στο Λαύριο.

Δεν πίστεψε στο τρένο της Πληροφορικής (βλ. Βοηθήστε τους Κομπιουτεράδες, εκδ. Θέμα 1992), ούτε στο θαύμα του εκσυγχρονισμού και του ευρώ (βλ. το Αλφαβητάρι του Εκσυγχρονισμένου, εκδ. Δίαυλος 2001).

Αντίθετα, πιστεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου (βλ. Πως θα γίνεις πλούσιος σε χρόνο, εκδ. Πατάκη 2007) και στη χαρά της δημιουργικότητας που ξεπερνά την απόλαυση της κατανάλωσης (Καταναλωτική Νοημοσύνη, το παρόν βιβλίο).

Με σπουδές στην πληροφορική και τα οικονομικά (Πολυτεχνείο Πατρών, London School of Economics) και πολυετή τραπεζική εμπειρία (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank), ο συγγραφέας καταθέτει μια διαφορετική πρόταση στην οικονομική κρίση που μας βρήκε τόσο απροετοίμαστους.

Μια πρόταση που λέει ότι το φως δε βρίσκεται στην άκρη του τούνελ αλλά μέσα στο κεφάλι μας αρκεί ν’ αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη και την ψυχή μας ανοιχτή στους γύρω μας.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *