Search
Monday 30 May 2016
  • :
  • :

Γιατί οι Βρετανοί δεν νιώθουν Ευρωπαίοι

BREXIT

  1. Γιατί δεν ήταν στα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε ήταν δική τους ιδέα, ούτε ποτέ είχαν το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και του Ευρώ.
  2. Η χώρα τους βρίσκεται σε δύο νησιά [Βρετανία και Βόρειος Ιρλανδία] που σχηματίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο με πρώην αποικίες τις ΗΠΑ, Ινδίες και Αυστραλία και 4 εθνικές ομάδες στο Μουντιάλ. Παρεμπιπτόντως διατηρούν αποικία και στην Ευρώπη ελέγχοντας το πέρασμα του Γιβραλτάρ και δεν σκοπεύουν να το επιστρέψουν στην Ισπανία ούτε στα επόμενα 1.000 χρόνια.
  3. Η Ευρώπη γι’ αυτούς είναι απλά το Continent και οι κάτοικοί της οι Overseas.
  4. Ο Χίτλερ σε 20 μέρες εισέβαλλε στο Παρίσι αλλά το Λονδίνο το είδε μόνο σε φωτογραφίες. Ό,τι δεν κατάφερε η γερμανική πολεμική μηχανή, δύσκολα θα το καταφέρει η γερμανική διπλωματία.
  5. Ο τελευταίος κατακτητής που πάτησε το πόδι του στην Αγγλία ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας, από την εποχή του Χριστού. Ακόμη και σήμερα στο Μουσείο του Λονδίνου [London Museum], υπάρχει χάρτης με την εισβολή των Ρωμαίων και από κάτω γράφει: Το 65 π.Χ. οι Βάρβαροι εισέβαλλαν στο νησί μας και μας δίδαξαν την επεξεργασία του χαλκού και άλλων μετάλλων!
  6. Το Μουσείο με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τις Μούμιες των Φαραώ λέγεται Βρετανικό, απλώς και μόνο γιατί βρίσκεται στο Λονδίνο. Δεν υπάρχει τίποτε το βρετανικό μέσα του.
  7. Οι Άγγλοι επιμένουν να οδηγούν ανάποδα κι αν τους ρωτήσεις γιατί σου απαντούν «εσείς οδηγάτε ανάποδα!»
  8. Επίσης, επιμένουν να έχουν Βασίλισσα κι αν τους ρωτήσεις γιατί θα σου πουν «γιατί πάντα είχαμε».
  9. Όταν γινόταν το Eurotunnel ο σταθμός του Καλαί ήταν φουτουριστικός ενώ αυτός του Ντόβερ ένα κιόσκι.
  10. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι Ευρωεκλογές γίνονται Κυριακή. Στην Αγγλία γίνονται Πέμπτη. Το week-end είναι ιερό για τους Άγγλους: Θα κουρέψουν το γρασίδι, θα πιουν μπίρα στην τοπική pub και θα κάνουν μπαρ-μπε-κιου.  Το Ευρωκοινοβούλιο περνάει σε δεύτερη μοίρα. Εξάλλου οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών προκαλούν αλλεργία στους Άγγλους.  Αυτοί προτιμούν τα λαχανάκια  Βρυξελλών σαν συνοδευτικό για τη μπίρα τους.
  11. Το City του Λονδίνου είναι η ατμομηχανή της οικονομίας τους και θυμίζει περισσότερο New York City παρά Ευρωπαϊκή πόλη.
  12. Στη βόρεια Αγγλία ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση. Σήμερα όμως η βαριά βιομηχανία πέρασε στους Γερμανούς. Ακόμη και ο James Bond οδηγάει πλέον BMW!
  13. Οι Γερμανοί ας μοχθούν για τις Porsche, τις ΒΜW και τις Mercedes. Με τρία κλικ στο τερματικό τους τα golden boys του Λονδίνου εξασφαλίζουν τα ίδια κέρδη από μετοχές, παράγωγα, swaps, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά τερτίπια.
  14. Ο χρόνος στον πλανήτη αρχίζει να μετράει στο Γκρίνουιτς που όλως τυχαίως βρίσκεται στον Τάμεση δίπλα στο Cutty Shark.
  15. Επίσης όλως τυχαίως, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρίσκεται χρονικά ανάμεσα σε αυτό της Νέας Υόρκης και του Τόκιο, γεγονός που του δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στις διεθνοποιημένες αγορές.
  16. Τέλος, εντελώς τυχαία, όταν βρέθηκα στο Heathrow κι έψαξα στον πίνακα συναλλάγματος του αεροδρομίου για την ισοτιμία της λίρας με το ευρώ, βρήκα την ένδειξη στην προτελευταία θέση του πίνακα. Κάτω και από την τουρκική λίρα! Εκεί το έχουνε γραμμένο το ευρώ.
  17. Δεν θα ξεχάσω πριν πολλά χρόνια που δούλευα στο Λονδίνο, και ο μόνος τρόπος να περάσεις τη Μάγχη ήταν τα Hovercraft, είχε δύο ημέρες μεγάλη θαλασσοταραχή και είχε απαγορευτεί ο απόπλους προς το Καλαί. Όταν το είπα σε έναν Άγγλο συνάδελφό μου, αυτός απάντησε με βρετανικό φλέγμα: «The continent has been isolated!». Δηλαδή η Ευρώπη απομονώθηκε! Ακριβώς αυτό συμβαίνει και σήμερα: Η Ευρώπη πιέζεται νοτιοανατολικά από πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να μπουν και βορειοδυτικά από Βρετανούς [αμερικανοκινούμενους], πρώην αποικιοκράτες, που θέλουν να βγουν…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όλη η ιδέα της ΕΕ ξεκίνησε από το μοντέλο των ΗΠΑ. Με τη διαφορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργήθηκαν από Ευρωπαίους μετανάστες. Το να προσπαθεί η Ευρώπη να μοιάσει στις ΗΠΑ είναι σαν να προσπαθεί η μαμά να μοιάσει στο παιδί της.  Πράγμα αφύσικο. Κι όπως είπε ο Αριστοτέλης  ό,τι είναι αφύσικο είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Γι’ αυτό και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μοιάζει ούτε Ευρωπαϊκή [με τόσες πληθυσμιακές αλλοιώσεις] ούτε με Ένωση [με τόσα κλειστά σύνορα και διπλά συρματοπλέγματα].

Φωτογραφία: ged-project.de

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Ο Στάθης Παπαγιαννίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στην Πάτρα, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τώρα ζει στο Λαύριο.

Δεν πίστεψε στο τρένο της Πληροφορικής (βλ. Βοηθήστε τους Κομπιουτεράδες, εκδ. Θέμα 1992), ούτε στο θαύμα του εκσυγχρονισμού και του ευρώ (βλ. το Αλφαβητάρι του Εκσυγχρονισμένου, εκδ. Δίαυλος 2001).

Αντίθετα, πιστεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου (βλ. Πως θα γίνεις πλούσιος σε χρόνο, εκδ. Πατάκη 2007) και στη χαρά της δημιουργικότητας που ξεπερνά την απόλαυση της κατανάλωσης (Καταναλωτική Νοημοσύνη, το παρόν βιβλίο).

Με σπουδές στην πληροφορική και τα οικονομικά (Πολυτεχνείο Πατρών, London School of Economics) και πολυετή τραπεζική εμπειρία (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank), ο συγγραφέας καταθέτει μια διαφορετική πρόταση στην οικονομική κρίση που μας βρήκε τόσο απροετοίμαστους.

Μια πρόταση που λέει ότι το φως δε βρίσκεται στην άκρη του τούνελ αλλά μέσα στο κεφάλι μας αρκεί ν’ αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη και την ψυχή μας ανοιχτή στους γύρω μας.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *