Search
Τρίτη 19 Απρίλιος 2016
  • :
  • :

Χιλιάδες Αφγανοί της ιρανικής «Λεγεώνας των Ξένων» μάχονται στη Συρία

ΙΡΑΝ, ΑΦΓΑΝΟΙ
Το Ιράν στέλνει από το 2012 χιλιάδες Αφγανούς- κυρίως Χαζάρους-  στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων του Άσαντ επιστρατεύοντας τους περισσότερους στην επονομαζόμενη Σιιτική «Λεγεώνα των Ξένων».

Συνολικά τρία εκατομμύρια Αφγανοί ζουν σήμερα στο Ιράν και οι Χάζαροι, που οι περισσότεροι εξ αυτών είναι σιίτες μουσουλμάνοι, ζουν σε μεταναστευτικές κοινότητες, κάτω από αντίξοες συνθήκες μεγάλης φτώχειας, χωρίς νόμιμη άδεια διαμονής και ταυτότητες.

Σε αυτούς απευθύνονται οι στρατολόγοι της ιρανικής «Λεγεώνας των Ξένων» υποσχόμενοι να τους δώσουν ταυτότητα, διαβατήριο, νόμιμη και μόνιμη άδεια ενώ δεν διστάζουν να τους εκβιάσουν, αν δεν τους πείσουν να καταταχθούν, με απελάσεις και φυλακίσεις.

_89239430_afghanfightersinsyria

Αφγανοί, που κατάφεραν να ξεφύγουν από τη Λεγεώνα και βρίσκονται σήμερα είτε στη Γερμανία είτε στην Ελλάδα αναφέρουν ότι η πρώτη τους προσέγγιση έγινε σε τζαμί από ομοεθνείς τους, που τους είπαν ότι αν πάνε στη Συρία για να υπερασπιστούν τους σιιτικούς ιερούς τόπους από τους τζιχανιστές του ISIS θα εξασφαλίσουν ιρανικά διαβατήρια και πολλά χρήματα.

Η εκπαίδευση των Αφγανών γίνεται στο Ιράν, κάτω από άκρα μυστικότητα, από τους λεγόμενους Φρουρούς της Επανάστασης και διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες.

5

Στη συνέχεια οι Αφγανοί στέλνονται με πτήσεις τσάρτερ στη Συρία και αυτό το δρομολόγιο ακολούθησε και ο νεαρός βετεράνος της Λεγεώνας των Ξένων, που βρίσκεται σήμερα στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο και μίλησε στο BBC.

«Είχαμε ελαφρύ οπλισμό και έπρεπε να περπατήσουμε 20 με 30 χλμ. μέχρι να φθάσουμε στο μέτωπο, όπου πολεμούσαμε στην πρώτη γραμμή» λέει προσθέτοντας ότι τα εδάφη που κέρδιζαν από τους τζιχαντιστές τα παρέδιδαν στη συνέχεια στους στρατιώτες του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης οι Βρετανοί δημοσιογράφοι του BBC συνάντησαν επίσης μία ομάδα Αφγανών που είχε πολεμήσει στη Συρία μέσα από τις γραμμές της «Λεγεώνας των Ξένων»._89239431_afghanfightertalkstobbc_2atmytillene,lesvos

«Μας πήραν με το ζόρι στον πόλεμο» διηγείται ένας από αυτούς.

«Με είχαν συλλάβει, προηγουμένως, χωρίς χαρτιά και έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη φυλακή, την απέλαση και την κατάταξή μου στους λεγεωνάριους. Με είχαν κλεισμένο για μέρες μέσα σε ένα κέντρο κράτησης στο Ασγκάρ Αμπάντ πριν με στείλουν στη Συρία, όπου πολέμησα για 12 μήνες. Στην αρχή ήμουν οδηγός τεθωρακισμένου άρματος μάχης και στη συνέχεια σκοπευτής στη Δαμασκό και την Παλμύρα» λέει για να συνεχίσει οργισμένος να τονίζει πως αντί να του δώσουν ταυτότητα και διαβατήριο, τον γύρισαν πίσω στο Ιράν με μία προσωρινή κάρτα διαμονής, διάρκειας μόλις 30 ημερών!

«Δεν μπορούσα ούτε δίπλωμα οδήγησης να βγάλω. Ούτε κάρτα sim για το κινητό να αγοράσω» υποστηρίζει, χωρίς να κρύβει την αγανάκτησή του για τις υποσχέσεις που έλαβε και δεν τηρήθηκαν.

Ο ίδιος κατάφερε, τελικά, να φύγει από τη χώρα και να ζητήσει άσυλο ως πρόσφυγας στην Ελλάδα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολογίζει ότι τουλάχιστον 10.000 Αφγανοί έχουν στρατολογηθεί στο Ιράν από τους Φρουρούς της Επανάστασης και έχουν σταλεί για να πολεμήσουν στη Συρία, δίπλα στις καθεστωτικές στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ.

_89239251__mg_3514

(Κηδεία Αφγανών στρατιωτών της ιρανικής Λεγεώνας των Ξένων στο Μασχάντ του Ιράν).

Κάθε εβδομάδα στο Ιράν γίνονται δεκάδες κηδείες Αφγανών λεγεωνάριων που σκοτώθηκαν στη Συρία, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη επίθεση, που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατά των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι.

_89239338_20150403_173817

(Αφίσα Αφγανού στρατιώτη, που σκοτώθηκε στη Συρία και κηδεύεται στο Μασχάντ του Ιράν)

Πηγή: insideoutborders.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *