Search
Κυριακή 03 Απρίλιος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Τρικυμία για την ΑΟΖ: Απειλές εκτοξεύει η Άγκυρα μέσω του Ακιντζί, για τα ενεργειακά

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, AKINCI
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Απειλές εκτοξεύει ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κάνοντας λόγο για ένταση που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα τεμάχια που θα αδειοδοτηθούν.

Δίνοντας συνέχεια στο διάβημα στο οποίο έχει προβεί την περασμένη Παρασκευή στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανακοινώσει τρίτο γύρο αδειοδότησης τεμαχίων στην ΑΟΖ, ο κ. Ακιντζί ήγειρε χθες το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο τελευταίος δεν συζήτησε το θέμα, καθώς όπως εξήγησε και δημόσια, «αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κατοχικός ηγέτης, κινούμενος στο γράμμα και στο πνεύμα της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, της περασμένης Παρασκευής, υποστήριξε πως οι υδρογονάνθρακες αποτελούν κοινό πλούτο μετά τη λύση και ότι είναι σημαντικός πλούτος, για την Κύπρο, την Τουρκία και την περιοχή. Έσπευσε, ταυτόχρονα, να πει και τα εξής: «Εάν γίνουν γεωτρήσεις μετά τις προσφορές, αυτό θα δημιουργήσει ένταση». Είπε δε ότι μεταβίβασε αυτή τη θέση στην ε/κ πλευρά, εννοώντας στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης. Ανέφερε πως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τέτοιες ενέργειες στο παρελθόν είναι γνωστά και πρέπει να υπάρχει προσοχή στο θέμα. Στέλνοντας βασικά το μήνυμα- αν και όχι ευθέως- πως οι διαδικασίες στο ενεργειακό πεδίο πρέπει να σταματήσουν, ανέφερε πως αντί να δημιουργούνται νέες εντάσεις «σημαντικό να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε μια περιοχή συνεργασίας προς όφελος όλων». Είπε ότι επιθυμεί το μήνυμα αυτό να γίνει καλά κατανοητό και ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επωφεληθεί από τον ορυκτό πλούτο μονομερώς.

Επί του θέματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, είπε δημόσια πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει δείγματα γραφής πως αντιδρά. Παραπέμποντας ουσιαστικά στη διακοπή της διαδικασίας των συνομιλιών όταν η Άγκυρα είχε στείλει το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες. Είπε συγκεκριμένα πως «αν αμφισβητηθεί το δικαίωμα με κάποιες ενέργειες, οι οποίες θα κριθούν ότι παρεμποδίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα, νομίζω έχω δώσει δείγματα γραφής πώς η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΖΚΙΡ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, περί ανοίγματος των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Λευκωσία, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι «τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκεί και δεδομένα και δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν, ό,τι και αν ο κ. Μποζκίρ λέει ή ό,τι και αν οποιοσδήποτε άλλος θέλει να υπόσχεται». Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός πλήρους μέλους της ΕΕ προσθέτοντας ότι «κακώς ετέθησαν εις το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς τη συγκατάθεση της ΚΔ».

ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΟΥΜΙ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης απαντώντας σε άλλα θέματα που έχουν τεθεί από τον κ. Ακιντζί, είπε ότι όσον αφορά το θέμα των αθιγγάνων της Λεμεσού «έχει ρυθμιστεί ήδη, ως εκ τούτου δεν εγείρεται θέμα». Για το χαλούμι, είπε ότι το ζήτημα το επεξεργάζεται η Επιτροπή και «είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στο χαλούμι, είπε ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρισκόταν στην Κύπρο και ανέφερε ότι ο Υπουργός Γεωργίας ζητεί αλλαγές επί της συμφωνίας, κάτι που χαρακτήρισε λάθος και είπε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του αυτές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ: Διαφορετικές ερμηνείες των συναντιλήψεων – Επιβεβαιώθηκαν διαφορές και συγκλίσεις

ΟΙ πολύωρες χθεσινές συζητήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντϊ, επιβεβαίωσε πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι την επίτευξη συμφωνίας. Καθίσταται σαφές πως σε σημαντικά ζητήματα, που θεωρούνταν ως συναντιλήψεις, δίνονται εκατέρωθεν διαφορετικές ερμηνείες. Τούτο σημαίνει πως θα αναλάβουν εκ νέου οι διαπραγματευτές να γεφυρώσουν τις διαφορές. Η ύπαρξη διαφορών επιβεβαίωσαν τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «διαπιστώθηκε ότι και εκεί που υπάρχουν συναντιλήψεις, συναντώνται ακόμα προβλήματα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «στα θέματα βασικών αρχών έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα σημαντικά θέματα, υπάρχουν όμως επιμέρους θέματα» στα οποία φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές. «Γι` αυτό και μιλούσα πάντοτε για συναντίληψη και όχι για συγκλίσεις» πρόσθεσε. Σημείωσε παράλληλα ότι, όσον αφορά τη συζήτηση για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, παραμένει «μια συναντίληψη που τείνει να γίνει σύγκλιση».

Ο κ. Ακιντζί από την πλευρά του είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τέσσερα κεφάλαια των συνομιλιών και ότι προσπαθούν να βελτιώσουν τις συγκλίσεις ωστόσο υπάρχουν ακόμη και διαφορές, όπως είπε. Υπάρχουν θέματα στα οποία έχουμε πλησιάσει, είπε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν την εργασία αυτή σε μια προσπάθεια να απαλειφθούν οι διαφορές και να βελτιωθούν τα σημεία συγκλίσεων.

Ο κατοχικός ηγέτης ρωτήθηκε κατά πόσον θα υπάρξει έγγραφο με τις συγκλίσεις το οποίο θα ανακοινωθεί στον κόσμο. Είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία να ολοκληρωθεί η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων τον Απρίλη και να ανακοινωθούν αυτές από κοινού. Δεν υπάρχει συμφωνία να ανακοινώσουμε τις συγκλίσεις μαζί, εμείς πάντως δεν έχουμε πρόβλημα, είπε. Οι επόμενες συναντήσεις έχουν καθοριστεί στις 18 και 25 Απριλίου, καθώς και στις 9 Μαΐου.

Πηγή: mignatiou.com, Φωτογραφία: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *