Search
Κυριακή 03 Απρίλιος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Παραδόθηκε στις αρχές ο Αιγύπτιος αεροπειρατής: Καλύμματα κινητών τα “εκρηκτικά”

EGYPT AIR
ΑΝΑΝΕΩΣΗ Στις 14.40 ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές και η αεροπειρατεία είχε αίσιο τέλος.

«Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Δεν είχε εκρηκτικά πάνω του ο αεροπειρατής, ο οποίος νωρίτερα παραδόθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα “πυρομαχικά” ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Οι αρχές της Δημοκρατίας, τονίζεται, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του αεροπειρατή με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατών και του πληρώματος. Στο αεροπλάνο παραμένουν 3 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύεται με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί.

Οι αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών
Επισημαίνεται ότι, παρά τις πληροφορίες που προέρχονται από ΜΜΕ, δεν έχουν εκκενωθεί εγκαταστάσεις εντός η πλησίον το αεροδρομίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir ονομάζεται Σέιφ Ελντίν Μουστάφα.

Ο αεροπειρατής που κατέλαβε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών (EgyptAir) και ανάγκασε τον πιλότο να το οδηγήσει στην Κύπρο εξακολουθεί να κρατά τρία μέλη του πληρώματος, έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Σερίφ Φάτι.

Ο 59 ετών, αεροπειρατής, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ζητά την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. Ζητεί επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Στο αεροσκάφος παραμένουν αυτή τη στιγμή τέσσερις επιβάτες, που είναι Ευρωπαίοι και τα επτά μέλη του πληρώματος.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, μια αεροσυνοδό, έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες, διευκρίνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σχετικά με την αεροπειρατεία του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Την τηλεφωνική επικοινωνία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προηγουμένως, το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας είχε ανακοινώσει πως τέσσερις επιβάτες παρέμεναν στο αεροσκάφος μαζί με το πλήρωμα μετά την απελευθέρωση των περισσότερων από τους 55 επιβάτες που μετέφερε το αεροπλάνο το οποίο πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, διορθώνοντας προηγούμενη δήλωση για 81 επιβάτες εκτός από το πλήρωμα.

Ο αεροπειρατής δεν έχει διατυπώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένα αιτήματα μέχρι τώρα, είπε ο Φάτι, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει τις εθνικότητες των επιβατών που βρίσκονται ακόμη στο αεροπλάνο. Η Αίγυπτος στέλνει ένα αεροπλάνο στην Κύπρο για να μεταφέρει τους επιβάτες, μερικοί από τους οποίους επρόκειτο να πάρουν από το Κάιρο άλλες πτήσεις για το εξωτερικό.

Ο Φάτι είπε ακόμη πως 21 ξένοι επιβάτες -οκτώ Αμερικανοί, τέσσερις Βρετανοί, τέσσερις Ολλανδοί, δύο Βέλγοι, ένας Γάλλος, ένας Ιταλός και ένας Σύρος- βρίσκονταν στον αεροπλάνο.

“Δεν είχε ούτε πιστόλι ούτε κανένα άλλο όπλο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζώνη με τα εκρηκτικά είναι πραγματική όμως θεωρήσαμε πως ήταν για την ασφάλεια των επιβατών”, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Ρόιτερς είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.

Ωστόσο ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.

Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος, mignatiou.com, Φωτογραφία: Έθνος




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *