Search
Monday 25 April 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Όταν η τρίχα γίνεται τριχιά για να κολλήσουν κάποιοι “ένσημα τουρκισμού”…

ΔΑΦΝΗ ΣΤΑΥΡΑΚΗ
Αντιδράσεις και συζητήσεις προκάλεσε η ανάρτηση που έκανε σε σόσιαλ μίντια, δασκάλα που υπηρετεί στο τουρκικό δημοτικό σχολείο του Εχίνου –νομού Ξάνθης. Η δασκάλα ελληνικών Δάφνη Σταυράκη που υπηρετεί στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο Εχίνου, προκάλεσε σύγχυση με ανάρτηση που έκανε.

Αναφέρεται πως η δασκάλα Σταυράκη αναφερόμενη σε θέμα σχετικά με την εκπαίδευση και την μειονότητα, σε μια χαρακτηριζόμενη ως ακραία εθνικιστική της ανάρτηση, άσκησε κριτική υποστηρίζοντας πως το υπουργείο έκανε πίσω στο θέμα της οδηγίας που περιόριζε την χρήση των τουρκικών στα μειονοτικά σχολεία.   Η δασκάλα στο τουρκικό δημοτικό σχολείο του Εχίνου έγραψε : Η Τουρκία κάνει το παιχνίδι της σε καθημερινή βάση. Το θέμα είναι η Ελλάδα τι κάνει ; Και επιτέλους όποιος δεν αγαπάει την Ελλάδα μπορεί να βγάλει διαβατήριο, για την υπέροχη Τουρκία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μείνει εκεί.

Η εν λόγω ανάρτηση της δασκάλας προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στον Εχίνο. Μετά από αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου Κηδεμόνων του τουρκικού μειονοτικού δημοτικού σχολείου Εχίνου Ιλτέρ Μέτσο μαζί με το μέλος του συλλόγου Αλή Αγκούς και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ  συναντήθηκαν με τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή του σχολείου. Ο βουλευτής Ζεϊμπέκ και ο σύλλογο κηδεμόνων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανάρτηση της δασκάλας και ζήτησαν να επιδειχτεί σεβασμός στις ευαισθησίες της μειονοτικής κοινωνίας.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ

Ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ μιλώντας στην εφημερίδα Γκιουντέμ σχετικά με το θέμα, ανέφερε πως ενημέρωσε αμέσως τον διευθυντή του σχολείου και είπε : Μόλις ενημερώθηκα για το θέμα, ενημέρωσα και την διεύθυνση του σχολείου και το υπουργείο Παιδείας.Την Δευτέρα μαζί με τον σύλλογο κηδεμόνων επισκεφτήκαμε το σχολείο και συζητήσαμε το θέμα. Περιγράψαμε το περιστατικό σε όλους τους αρμοδίους που έπρεπε να μάθουν. Η δασκάλα ασκεί κριτική στο υπουργείο Παιδείας, επειδή έκανε βήμα πίσω στο θέμα της οδηγίας που περιόριζε την χρήση των τουρκικών.  Η ανάρτηση έγινε σε ένα χαρακτηριζόμενο ως ακροδεξιό μπλογκ. Αφού άσκησε κριτική σχετικά με την ομιλία των τουρκικών και την στάση του υπουργού σε αυτό το θέμα, σχολίασε γράφοντας  ¨Όποιος δεν αγαπά την Ελλάδα, ας πάει στην Τουρκία¨. Μετά από την δέουσα προειδοποίηση, η δασκάλα έσβησε το σχόλιο της από τα σόσιαλ μίντια. Εμείς κάναμε τις δέουσες κινήσεις και προειδοποιήσεις.Από τώρα και μετά, θα αποφασίσει το υπουργείο. Ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις. Αλλά μια δασκάλα που υπηρετεί σε ένα μειονοτικό σχολείο, είναι ανάγκη να είναι ακόμη πιο προσεκτική στα σχόλια και στις δηλώσεις της, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα θέματα. Ένα άλλο θέμα επίσης είναι το κατά πόσο μπορεί να είναι αποδοτική μια δασκάλα στο σχολείο, μετά από ένα τέτοιο περιστατικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΙΛΤΕΡ ΜΕΤΣΟ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κηδεμόνων Ιλτέρ Μέτσο, δήλωσε πως η ανάρτηση της δασκάλας Δάφνης Σταυράκη, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.Ο Μέτσο εστίασε στο ότι το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στο χωριό και είπε : “Μάθαμε πως η δασκάλα έκανε ένα σχόλιο σχετικά με την ομιλία των τουρκικών στα σχολεία μας, σχετικά με την οδηγία που στάλθηκε για αυτό το θέμα και γενικότερα σχετικά με την εκπαίδευση μας και το υπουργείο Παιδείας. Ο πρώτος που αποκάλυψε το περιστατικό ήταν ο επιχειρηματίας του χωριού μας Χαμντί Σεφέρ. Το χωριό αντέδρασε σε αυτό. Το χωριό μας αντιμετωπίζει με ευαισθησία αυτά τα θέματα. Μετά από αυτό πήγαμε μαζί με τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στην διοίκηση του σχολείου. Συναντηθήκαμε με τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή. Ζητήσαμε να υπάρχει σεβασμός στις ευαισθησίες του κόσμου μας σχετικά με το σχολείο, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό μας, τα ήθη και έθιμα μας, την θρησκεία μας και την τουρκική μας ταυτότητα. Αναφέραμε πως δεν επιτρέπουμε να λέγονται κουβέντες κατά των αξιών μας. Ζητήσαμε σχετικά με αυτά τα θέματα να γίνονται υπενθυμίσεις προς τους δασκάλους, όχι μια φορά στους τρεις μήνες, αλλά κάθε μήνα”.

“ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ”

Ο Ιλτέρ Μέτσο ανέφερε πως παρόμοια περιστατικά υπήρξαν και στο παρελθόν, πως και στον Εχίνο και σε άλλα χωριά υπήρξαν περιστατικά και συμπεριφορές που στοχοποιούσαν την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα και συνέχισε λέγοντας : “Στα Χριστούγεννα, στο Πάσχα, στα Καρναβάλια και άλλοτε ζήσαμε και ζούμε περιστατικά που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και την ταυτότητα μας. Ευχόμαστε και προσδοκούμε αυτό το περιστατικό να είναι το τελευταίο. Μακάρι να μην ζήσουμε ξανά τέτοια περιστατικά. Προσδοκούμε οι αρμόδιοι να προσεγγίζουν τα θέματα αυτά με ευαισθησία”.

Πηγή: tourkikanea.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *