Search
Saturday 25 June 2016
  • :
  • :

Εσωτερική Απλότητα

INNER SIMPLICITY
100 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ

Συγγραφέας: Elaine St. James,

Μετάφραση: Αγορίτσα Μπακοδήμου

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2000

ISBN: 960-344-901-6
Αριθμός σελίδων: 277

Ανατρέχω σε ένα παλαιότερο βιβλίο, γιατί λόγω της κρίσης το ξαναβρίσκω επίκαιρο: Τώρα που πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα μπορούμε να αλλάξουμε οπτική γωνία στη ζωή μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλές φορές το λιγότερο είναι περισσότερο.

Η «Εσωτερική Απλότητα» είναι το ιδανικό βιβλίο για αναγνώστες πρόθυμους να πλουτίσουν τη ζωή τους και να αναζωογονήσουν την ψυχή τους. H συγγραφέας Elaine St. James προτείνει 100 εμπνευσμένες ιδέες που μας φέρνουν σε επαφή με τη χαμένη δημιουργικότητά μας, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της προσωπικής μας ευτυχίας.

Όλα όσα δημιουργούν αταξία στη ζωή μας και μας στερούν την ομορφιά της απλότητας μπορούν να ανατραπούν. Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Elaine James μπορούμε όλοι να επιτύχουμε περισσότερη αισιοδοξία και συναισθηματική ισορροπία στην καθημερινή μας ζωή. Η επαφή με τα πιστεύω των παιδικών μας χρόνων, ο θετικός τρόπος σκέψης, η ελαχιστοποίηση των ωρών εργασίας και του άγχους περιγράφονται μ’ έναν πραγματικά ξεχωριστό τρόπο.

Για παράδειγμα στο Κεφ. 11, η συγγραφέας μας προτρέπει να μειώσουμε ταχύτητα στη ζωή μας. Να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια και να εξετάσουμε προσεκτικά κάθε τομέα της ζωής μας ώστε να δούμε σε ποια σημεία μπορούμε να μειώσουμε ταχύτητα. Έτσι θα μας είναι πιο εύκολο να έρθουμε σε επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο.

Επίσης, το Κεφ. 12 μας μιλάει για την τέχνη της αποδοχής. Όταν κάποιος σας κάνει ένα κομπλιμέντο, αντί να βιαστείτε να το αρνηθείτε, αποδεχτείτε το με όλο σας το είναι, απολαύστε το όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν κάνετε ένα καλό σε κάποιον, απολαύστε όχι μόνο την ευχαρίστηση που προσφέρατε στους άλλους αλλά και την ικανοποίηση που σας δίνει το γεγονός ότι κάνατε ένα καλό. Όταν ολοκληρώνετε μια εργασία, αφιερώστε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσετε το επίτευγμά σας, προτού προχωρήσετε βιαστικά στο επόμενο.

Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό είναι το Κεφ. 33, που μιλάει για τη δύναμη του Σύμπαντος. Είναι ο ανώτερος εαυτός μας, η ενέργεια που είναι διαθέσιμη σ΄ εμάς και που χάρη σ’ αυτήν είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας και με την ίδια την πηγή της ζωής. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, αν χρησιμοποιούμε τακτικά στην καθημερινή μας ζωή αυτή τη δύναμη, η εσωτερική μας εξέλιξη θα ισχυροποιηθεί.

Το Κεφ. 49 μας θυμίζει: Εξασκηθείτε στο να παραμένετε ανεπηρέαστοι. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να βρίσκεται σε μεγάλη ένταση ή είναι έξω φρενών, δοκιμάστε να βγείτε από αυτόν και να γίνετε ένας απλός παρατηρητής της κατάστασης. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνετε την κρίσιμη στιγμή, αν έχετε εξασκηθεί προτού αρχίσουν οι πραγματικές μάχες.

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι το να θυμώσεις είναι εύκολο. Το να θυμώσεις, όμως, τη σωστή στιγμή, με τον σωστό τρόπο, για τον σωστό λόγο, στον σωστό βαθμό, με τον σωστό άνθρωπο…, αυτό δεν είναι εύκολο.

Διαβάζοντας την Εσωτερική Απλότητα, βλέπουμε ότι ο τελικός στόχος της συγγραφέως είναι να επιτύχουμε αυτό που ο Επίκουρος όριζε σαν αληθινή ευτυχία για την ανθρώπινη φύση: την αταραξία. Είναι η ίδια κατάσταση που ο Βούδας νωρίτερα είχε ορίσει σαν εσωτερική γαλήνη, το τέλος του πόνου.

Πόσοι από τους σημερινούς πλούσιους, διάσημους και επιτυχημένους βρίσκονται σε κατάσταση αταραξίας και εσωτερικής γαλήνης;

Σκεφτείτε για λίγο πριν απαντήσετε.

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Ο Στάθης Παπαγιαννίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στην Πάτρα, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και τώρα ζει στο Λαύριο.

Δεν πίστεψε στο τρένο της Πληροφορικής (βλ. Βοηθήστε τους Κομπιουτεράδες, εκδ. Θέμα 1992), ούτε στο θαύμα του εκσυγχρονισμού και του ευρώ (βλ. το Αλφαβητάρι του Εκσυγχρονισμένου, εκδ. Δίαυλος 2001).

Αντίθετα, πιστεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση του χρόνου (βλ. Πως θα γίνεις πλούσιος σε χρόνο, εκδ. Πατάκη 2007) και στη χαρά της δημιουργικότητας που ξεπερνά την απόλαυση της κατανάλωσης (Καταναλωτική Νοημοσύνη, το παρόν βιβλίο).

Με σπουδές στην πληροφορική και τα οικονομικά (Πολυτεχνείο Πατρών, London School of Economics) και πολυετή τραπεζική εμπειρία (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank), ο συγγραφέας καταθέτει μια διαφορετική πρόταση στην οικονομική κρίση που μας βρήκε τόσο απροετοίμαστους.

Μια πρόταση που λέει ότι το φως δε βρίσκεται στην άκρη του τούνελ αλλά μέσα στο κεφάλι μας αρκεί ν’ αφήσουμε τη σκέψη μας ελεύθερη και την ψυχή μας ανοιχτή στους γύρω μας.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *