Search
Tuesday 26 April 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας είναι μάχη απελευθέρωσης του λαού!

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε όσα αφορούν το νέο κόμμα Πλεύση Ελευθερίας, το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, τον Αλέξη Τσίπρα, τη Χρυσή Αυγή αλλά και το Εθνικό Νόμισμα!

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

– Κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος σας, της Πλεύσης Ελευθερίας, είπατε πως «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει». Είστε έτοιμη για πρόωρες εκλογές ή καλείτε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση?

Το να ανατραπεί το μνημονιακό καθεστώς και η Κυβέρνηση που το υπηρετεί αποτελεί πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον εκείνων που δεν υποτάχθηκαν στους εκβιασμούς των δανειστών και δεν αποδέχθηκαν να ψηφίζουν και να υπηρετούν μνημόνια. Ενώπιον αυτού του πατριωτικού και δημοκρατικού καθήκοντος όλοι κρινόμαστε, και ο καθένας και η καθεμιά αναμετριέται με τη συνείδησή του και με την Ιστορία.

Η “Πλεύση Ελευθερίας” θα οργανωθεί στο προσεχές διάστημα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με ανοιχτές συζητήσεις και συνελεύσεις, με την ανοιχτότερη και δημοκρατικότερη συγκρότηση προκειμένου, όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, που αποτελούν ιστορική και πολιτική αναγκαιότητα, να είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Το τι θα πράξουν οι βουλευτές του λεγόμενου «ΣΥΡΙΖΑ», εκείνοι που επέλεξαν να εκλεγούν με λίστα ως δοτοί για να παραβιάσουν τη λαϊκή εντολή του δημοψηφίσματος και όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους, δεν αφορά την “Πλεύση Ελευθερίας”, αφορά τη δική τους σχέση με τη συνείδησή τους και την Ιστορία.

Οι τελευταίες εκλογές απέδειξαν ότι οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις δεν έχουν ισχυρή πολιτική απήχηση στο εκλογικό σώμα…

Το αντίθετο: από τις τελευταίες εκλογές αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι μνημονιακές δυνάμεις, και πρωτίστως οι νεομνημονιακές δυνάμεις της σημερινής Κυβέρνησης, φοβούνταν τόσο πολύ μην προλάβει να συγκροτηθεί και να οργανωθεί μια αντιμνημονιακή πολιτική πρόταση αντίστοιχη και αντάξια της μεγαλειώδους και ευθυτενούς στάσης του ελληνικού λαού, που έσπευσαν να διοργανώσουν και να σκηνοθετήσουν εκλογές, έξω από τα συνταγματικά θεσμικά πλαίσια, με πρωτοφανείς συντετμημένες διαδικασίες και με παράκαμψη της Βουλής, για να εξοικονομηθεί το επιθυμητό από τους δανειστές αποτέλεσμα, δηλαδή η ανακύκλωσή τους στην εξουσία, με πλήρη περιφρόνηση στη δημοκρατική διαδικασία. Σχεδόν 50% του εκλογικού σώματος δεν προσήλθε καν στην κάλπη, ώστε τα δήθεν συμπεράσματα περί υποτιθέμενης «εκ των υστέρων έγκρισης του μνημονίου» από μια κοινωνική μειοψηφία, δεν βρίσκουν έρεισμα στην κοινωνική πραγματικότητα.

– Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι ο απόπλους προς την ελευθερία δεν θα έχει την τύχη της Λαϊκής Ενότητας;

Το φρόνημα του ελληνικού λαού, το σκίρτημα των νέων γενεών που δεν παραδίδονται, το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διεκδικούν τη δικαίωση των αγώνων αλλά και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μου δίνει μεγάλη αισιοδοξία. Μου δίνει μεγάλη αισιοδοξία το γεγονός, ακόμη ότι αυτή τη φορά όποιο κι αν είναι το σχέδιο αιφνιδιασμού, όποια μεθόδευση κι αν επιχειρήσει το κυβερνητικό επιτελείο, εμείς θα είμαστε έτοιμοι, προετοιμασμένοι, προϊδεασμένοι και υποψιασμένοι. Δε θα συμβεί ξανά ποτέ ο αιφνιδιασμός και το πραξικόπημα του καλοκαιριού, που αποτέλεσε το colpo grosso του επιτελείου Τσίπρα.

Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι το μόνο κόμμα που παρέμεινε αλώβητο στις τελευταίες εκλογές και εμφανίζεται ως εκφραστής του αντιμνημονιακού τόξου είναι η Χρυσή Αυγή..?

Αποτελεί θλιβερό επίτευγμα της Κυβέρνησης Τσίπρα το γεγονός ότι κατόρθωσε να κυβερνά με μια Βουλή χωρίς αντιπολίτευση. Η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί ούτε αντιμνημονιακή, ούτε αντισυστημική δύναμη, αποτελεί το πρόσχημα, το άλλοθι αυτής της διακυβέρνησης και γνήσιο τέκνο της ρατσιστικής έξαρσης των πρώτων μνημονιακών κυβερνήσεων που πλειοδοτούσαν στην ξενοφοβία.. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές αυτός ο αντιδημοκρατικός, ναζιστικής αναφοράς και φασιστικής λειτουργίας σχηματισμός θα βγει αποδεκατισμένος από την κάλπη.

-Ευπρόσδεκτοι σε αυτό το ταξίδι θα είναι μόνο όσοι κινούνται στο χώρο της αριστεράς και των κινημάτων..?

Η Πλεύση Ελευθερίας είναι μάχη απελευθέρωσης του λαού. Είναι μάχη που πρέπει να δοθεί από αποφασισμένους ανθρώπους και συλλογικότητες, με ενωμένες δυνάμεις, Ευπρόσδεκτοι στην Πλεύση Ελευθερίας είναι τόσο άνθρωποι που τοποθετούνται στην Αριστερά, όσο και τα κοινωνικά κινήματα, αλλά και όσοι διεκδικούν με δημοκρατικό πατριωτισμό, με αναφορά στο άρθρο 120 του Συντάγματος, την υπεράσπιση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ευπρόσδεκτοι είναι πρώτα απ’ όλα οι νέοι άνθρωποι, που δεν προκάλεσαν ούτε νομιμοποίησαν αυτή τη ζοφερή, καταστροφική πραγματικότητα του χρέους, που δεν ωφελήθηκαν από την υπερχρέωση ή τον δανεισμό της χώρας,  αλλά θυματοποιούνται από αυτήν όσο κανείς, σε σημείο άρνησης του ίδιου του δικαιώματός τους σε μια ζωή με μέλλον και περιεχόμενο. Ευπρόσδεκτοι είναι όλοι όσοι θέλουν να παλέψουν για τη ζωή και το μέλλον τους. Όλοι όσοι δεν εγκαταλείπουν το αίτημα, την αξίωση και το δικαίωμα για μια αξιοβίωτη ζωή. Όλοι όσοι θέλουν να δώσουν τη μάχη και να χτίσουν μαζί μας ένα διαφορετικό κόσμο, που είναι εφικτός, σε πείσμα των προσπαθειών ενός ολιγαρχικού, διαπλεκόμενου και διεφθαρμένου συστήματος να μας πείσει ότι αυτό δε γίνεται.

– Σιγουρα θα έχετε ακούσει τους ψιθύρους που εκπορεύονται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι το πολιτικό σας εγχείρημα το έχει «αγκαλιάσει» η διαπλοκή. Ποιο είναι το σχόλιο σας?

Δεν ακούω ψιθύρους, και μάλιστα εκπορευόμενους από κυβερνητικούς παράγοντες. Στη ζωή μου έχω μάθει να μιλάω ανοιχτά και ίσια, όχι ψιθυρίζοντας ούτε διαβάλλοντας. Εκείνοι που ψιθυρίζουν είναι οι ίδιοι που έκαναν μυστικές συναντήσεις με μιντιάρχες, την ώρα που κάποιοι δίναμε τη μάχη κατά της διαπλοκής. Όσα αναφέρετε ως «κυβερνητικούς ψιθύρους», φιλοτεχνούνται και αναπαράγονται από διαπλεκόμενα με την κυβερνητική ομάδα μέσα ενημέρωσης και μίσθαρνα φερέφωνά της- τη νέα διαπλοκή. Για εμένα, είναι γνωστό ότι συγκρούσθηκα όσο λίγοι με τη διαπλοκή και εξακολουθώ να πληρώνω το τίμημα γι’ αυτό. Είναι ένα κόστος που αποδέχομαι και είναι τιμή μου να συνεχίσω να το πληρώνω, αφού δεν διατίθεμαι να μεταβάλω τη δική μου στάση. Δικαιοσύνη και Διαφάνεια, που συνιστούν εργαλεία της μάχης κατά της διαφθοράς, αποτελούν δύο από τα έξι προτάγματα της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι άδικη η κριτική που ασκείτε στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα όταν φτάνετε στο σημείο να αμφισβητείτε ότι είναι αριστερός. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν οι εξελίξεις στο μέλλον επιβάλουν να συνεργαστείτε μαζί του…?

Ο κ. Τσίπρας είναι ένας ακόμη μνημονιακός πρωθυπουργός. Επέλεξε να εγκαταλείψει όσα συγκροτούν το αξιακό, ηθικό, πολιτικό, δημοκρατικό φορτίο της Αριστεράς και των αγώνων ανθρώπων που βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν για τη δημοκρατία, ανθρώπων που δεν εξαντλήθηκαν σε μια δεκαεπτάωρη διαπραγμάτευση ούτε προφασίστηκαν ότι αυτό αποτελούσε δικαιολογία για την προδοσία ενός ολόκληρου λαού. Η πολιτική που εφαρμόζει ο σημερινός πρωθυπουργός αντιστρατεύεται οτιδήποτε αναφέρεται στην Αριστερά, τους αγώνες, τις θέσεις και τις αξίες της. Δεν έχει δικαίωμα ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς από το περιβάλλον του να ισχυρίζεται ότι το άκρως νεοφιλελεύθερο, αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο μνημονιακό καθεστώς που υπηρετούν έχει οποιαδήποτε σχέση με τη Αριστερά. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα συμπράξει με καμμία μνημονιακή δύναμη, ούτε βέβαια με τους νεομνημονιακούς της σημερινής κυβέρνησης.

– Κατά τη γνώμη σας εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι λύση η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα…?

Κατά την άποψή μου το ερώτημα που αφορά το νόμισμα τίθεται πολύ χαμηλότερα από πολύ βασικότερα και υπαρξιακότερα ερωτήματα που αφορούν τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε, το πολίτευμα μέσα στο οποίο θέλουμε να λειτουργούμε και να υπάρχουμε ως πολίτες και ως κοινωνία. Το πρώτιστο είναι η δημοκρατία και η ελευθερία. Για την δημοκρατία και την ελευθερία πρέπει να είμαστε ικανοί να παλέψουμε με κόστος και αυτοθυσία και όχι να διστάζουμε με πρόσχημα οποιοδήποτε νόμισμα. Κανένα νόμισμα δεν αποτελεί ούτε θεμελιώδες κεκτημένο, ούτε πανανθρώπινη αξία, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια.

Φωτογραφία: newpost.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *