Search
Saturday 14 May 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Οι κεραυνοί Γιούνκερ και ο γρίφος Σόιμπλε

Jean Claude Juncker
Ενα από τα πιο επεισοδιακά 24ωρα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης οδήγησε τελικά όλους τους «παίκτες» στο να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αποκαλύψουν τις… κρυφές σκέψεις τους.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως δεν θα γίνει σήμερα Eurogroup ξεκίνησε ένα μπαράζ τηλεφωνικών επαφών, ακολούθησε ένα γαϊτανάκι δημόσιων δηλώσεων από τους «πρωταγωνιστές» και ακόμα ένα ραντεβού στον γνώριμο χώρο του ξενοδοχείου Hilton.

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που στήριξε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις και εξαπέλυσε πυρά κατά του ΔΝΤ για τη στάση που ακολουθεί. Αντιθέτως, ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Νέιθαν Σιτς σε τοποθέτησή του προσέφερε στήριξη στο Ταμείο.

Ουσιαστικά το μεγάλο «αγκάθι» για να κλείσει η αξιολόγηση δεν είναι άλλο από την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για προληπτικό πακέτο 3,5 δισεκατομμυρίων σε περίπτωση που οι αριθμοί δεν βγουν. Μάλιστα το Ταμείο ζητά όχι μόνο να προσδιοριστούν τα μέτρα αλλά και να ψηφιστούν τώρα.

Το απέρριψαν

Η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση, που επισημαίνει πως το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να νομοθετηθούν μέτρα που ουσιαστικά θα είναι… εν αναμονή. Η ελληνική πλευρά πρότεινε να υπάρξει ένας «κόφτης δαπανών» ?κατά το γερμανικό μοντέλο?, που θα οδηγεί σε περικοπή μόνο εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Οπως σημείωνε πρόσωπο που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις, «το πλέον παράδοξο είναι πως το Ταμείο αμφισβητεί ακόμα και τα θετικά στοιχεία της έκθεσης της Eurostat» και δεν αποδέχεται πως με τα μέτρα αυτά μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Και προσθέτει: «Πάντως είναι περίεργο πως το Ταμείο αμφισβητεί τα στοιχεία, παρότι το ίδιο έχει πέσει έξω στις προβλέψεις που έκανε για το 2015».

Η στάση αυτή ουσιαστικά οδήγησε στο αδιέξοδο της Μ. Τρίτης, με τις συζητήσεις να διακόπτονται προσωρινά. Χθες το απόγευμα ?και μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων? υπήρξε νέα συνάντηση στο Hilton, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να αναφέρονται στις νομικές πτυχές του θέματος.

«Δεν μπορεί να έχουμε νόμο που θα ισχύει υπό προϋποθέσεις» ήταν το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στη συνάντηση, με τη συζήτηση να πηγαίνει στο ότι αυτό που ζητά το Ταμείο έχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας. Μάλιστα στο θέμα αυτό φαίνεται πως η κυβέρνηση βρίσκει «συμμάχους» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που έγινε πιο ξεκάθαρο από δημόσιες δηλώσεις που έγιναν χθες (του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Τζάνι Πιτέλα κ.ά.).

Από νωρίς χθες το πρωί είχε ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι δηλώσεων, τόσο για το χρονοδιάγραμμα όσο και για την ουσία των συζητήσεων. Το στίγμα έδωσε πρώτος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος προέκρινε την άμεση σύγκληση του Eurogroup και όχι τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής.

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε: «Χρειάζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για νέα συνάντηση του Eurogroup και μιλώ για ημέρες, όχι για εβδομάδες». Για σύγκληση του Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη το αργότερο έκανε λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως «υπάρχει μια αίσθηση του κατεπείγοντος».

Η παρέμβαση

Ιδιαίτερα αιχμηρή για τη στάση του Ταμείου ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε για παράλογες και αντισυνταγματικές αξιώσεις. «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, κάνοντας ακόμα ένα βήμα και λέγοντας πως «πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Ελληνες και να βοηθήσουμε».

Οπως σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος μάλιστα είπε πως αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διέξοδο, τότε πρέπει να διεξαχθεί ειδική Σύνοδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια ”γεράκια” θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό» ήταν το αιχμηρό σχόλιό του για την κατάσταση.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τη συμφωνία, αυτό που αναζητούσαμε τόσο καιρό» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Και μίλησε για έναν «μηχανισμό» που θα είναι «θεσμοθετημένος» και θα επιτρέπει τη «λήψη δράσης» αν επαληθευτεί η «υπόθεση» ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για το πρωτογενές πλεόνασμα (η άποψη για έναν μηχανισμό είναι κοντά στην ελληνική πλευρά και όχι στο ΔΝΤ, που ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις).

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, που σημείωσε πως «μου είναι δύσκολο να καταλάβω το αίτημα του ΔΝΤ για επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων».

Ωστόσο, αμετακίνητος στις θέσεις του παρέμεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος είπε πως «βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα πρέπει να συζητήσουν για την Ελλάδα, γιατί οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να βρουν μια λύση, είπε: «Η απάντηση είναι όχι. Το Eurogroup είναι το Eurogroup. Και έχει συγκεκριμένες ευθύνες και δεν γνωρίζω τίποτε άλλο».

Σκληρή γραμμή

Σε σκληρή γραμμή -και με απόψεις ανάλογες του Β. Σόιμπλε- κινήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε πως «δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος». Πάντως πρόσθεσε πως «το Eurogroup μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει πρόοδος», ενώ σχολίασε και τις διαφορές μεταξύ των θεσμών.

Οπως είπε, το ζήτημα δεν είναι «εάν ο ένας έχει δίκιο και ο άλλος άδικο» και εξήγησε πως σε αυτή τη φάση πρέπει να «προτείνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα». «Εάν η Κομισιόν έχει δίκιο, τότε δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Πηγή: msn.com, Φωτογραφία: theguardian.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *