Search
Sunday 22 May 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

«Διαφώνησα με τη Μέρκελ για την Ελλάδα»

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ
Μια πρόσκληση σε δείπνο με συνομιλητή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Όταν όμως προσκαλεί μια εφημερίδα του διαμετρήματος της Handelsblatt, πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός. Πόσο μάλλον όταν γίνεται σε μια τόσο σημαντική συγκυρία με τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό σε οριακό σημείο και το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα να μετρά μόλις 24 ώρες.

Γερμανική πολιτική χωρίς τον Σόιμπλε;

Ο Σόιμπλε δεν θέλει να περάσει φέτος ένα καλοκαίρι τόσο δραματικό όσο πέρυσι

Ο Σόιμπλε δεν θέλει να περάσει φέτος ένα καλοκαίρι τόσο δραματικό όσο πέρυσι

Πιο επίκαιρο δεν θα μπορούσε να είναι το θέμα της συζήτησης: «Κρίση χρέους και προσφυγικό δράμα. Προς τα πού οδεύει η Ευρώπη». Οι 600 καλά επιλεγμένοι προσκεκλημένοι, πολιτικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, διπλωμάτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, βίωσαν έναν χαλαρό υπουργό Οικονομικών να συζητά με τον αρχισυντάκτη της Handelsblatt, Sven Afhüppe. Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, 73 χρονών, διανύει την τελευταία περίοδο στο υπουργείο των Οικονομικών, δεδομένου ότι λόγω ηλικίας δεν διαφαίνεται μέχρι τώρα πρόθεση να ξανακατέβει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο Βερολίνο, δεν μπορούν να φανταστούν πως μπορεί να υπάρχει γερμανική πολιτική χωρίς τον Σόιμπλε, αλλά και το αντίθετο, πως θα μπορούσε ο Σόιμπλε, αυτός ο παθιασμένος πολιτικός, που έχει θητεύσει σε πολλά υπουργεία και έχει καθίσει στη βουλευτική έδρα περισσότερο από όλους τους άλλους συναδέλφους του, να αποχωριστεί την εξουσία. Αναμενόμενη λοιπόν η ερώτηση, εάν έχει βλέψεις για το αξίωμα του Πρόεδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας. «Ο Κόνραντ Αντενάουερ έγινε καγκελάριος στα 73 του», απάντησε εν γνώσει πως μια τέτοια περιπαικτική απάντηση θα έδινε τροφή σε εικασίες.

«Αποδέχθηκα την απόφαση της Μέρκελ για την Ελλάδα»

Grexit περασμένο, ξεχασμένο;

Grexit περασμένο, ξεχασμένο;

Στο αίθριο του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου στο Βερολίνο με τη βοήθεια του επιβλητικού χώρου επανήλθε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στην πραγματικότητα της τρέχουσας πολιτικής ξαναβρίσκοντας την καθαρή και χωρίς προσχήματα γλώσσα για τις κρίσεις στην Ευρώπη. Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα, μια χώρα που απορροφά τα τελευταία 6 χρόνια μεγάλο μέρος των δυνάμεών του, είπε ότι σε ένα πιθάρι χωρίς πάτο δεν πρέπει να ρίχνει κανείς καθαρό κρασί. Ανέτρεξε στις τραγικές ημέρες πριν ένα χρόνο, όταν ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Η Μέρκελ τότε είχε πάρει διαφορετική απόφαση. «Δεν είναι μυστικό ότι υπήρχε διαφωνία απόψεων, αλλά η απόφαση ελήφθη και την αποδέχθηκα. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Όμως ο Σόιμπλε είχε και καλά νέα από την Ελλάδα. «Οι αριθμοί από την αγορά εργασίας έχουν καλυτερεύσει, η οικονομία αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται». Στο δείπνο κάλεσε τους παριστάμενους να βοηθήσουν την Ελλάδα, «αλλά όχι άνευ όρων και με κάθε μορφή». Οι ήπιοι τόνοι που υιοθέτησε πρέπει να ικανοποίησαν τον Έλληνα πρέσβη, που ήταν κι αυτός ανάμεσα στους προσκεκλημένους, όπως κατέγραψαν συνδαιτυμόνες του. Οι ήπιοι τόνοι εξανεμίστηκαν όμως όταν αναφέρθηκε στο κούρεμα χρέους, που απέκλεισε στον αιώνα τον άπαντα. Σε απώτερο χρονικό διάστημα τοποθέτησε και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. «Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: dw.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *