Search
Wednesday 21 December 2016
  • :
  • :

Εξελίξεις σε θολό τοπίο: Με πολλές εκκρεμότητες προχωρεί η διαδικασία στο Κυπριακό

 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον κ. 'Αιντα. Φωτογραφία ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον κ. ‘Αιντα.

Του Κώστα Βενιζέλου

Το θέμα της Ασφάλειας και της σύνθεσης της Διάσκεψης της Γενεύης αποτελούν θέματα προτεραιότητας σε αυτή τη φάση του Κυπριακού για όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά για τη Λευκωσία.

Από τις επαφές που είναι προγραμματισμένες να προγραμματισθούν αυτή την εβδομάδα θα επιχειρηθεί σε διάφορα επίπεδα να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία, αλλά και την ουσία του Κυπριακού.

Πρώτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον κατοχικό ηγέτη, για να αξιολογήσουν τις μέχρι σήμερα συζητήσεις που είχαν οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Της συνάντησης των Αναστασιάδη και Ακιντζί θα προηγηθεί αυτή των διαπραγματευτών.Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι μέχρι σήμερα συζητήσεις (με τη σημερινή τέταρτη συνάντηση), δεν κατέγραψαν αξιοσημείωτη πρόοδο. Διεξάγονται μεν σε καλό κλίμα, πλην όμως επί της ουσίας δεν έχουν προχωρήσει όπως ενδεχομένως να είχε προβλεφθεί ενόψει του γεγονότος ότι έχει τεθεί στόχος να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης.

Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, αναμένεται να εγερθούν και ζητήματα που προέκυψαν από δημόσιες τοποθετήσεις. Οι δυο πλευρές αντάλλαξαν ανακοινώσεις το περασμένο Σάββατο για τη σύνθεση της Διάσκεψης. Τόσο, πάντως, η τουρκική πλευρά όσο και τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν πως με βάση τη Συμφωνία του Δείπνου, η Διάσκεψη θα είναι πενταμερής και πως όποιοι άλλοι προσκληθούν θα έχουν καθεστώς παρατηρητή.

Δεν θα είναι, δηλαδή, συμβαλλόμενα μέρη. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.Δεύτερο, αύριο το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα και με τους συνεργάτες τους θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα καθορίσουν γραμμή πλεύσης ενόψει Γενεύης. Η Αθήνα, που έχει όπως πληροφορούμαστε προετοιμασθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο για την αυριανή σύσκεψη, έχει ως εργαλείο πολιτικής στα θέματα της Ασφάλειας το έγγραφο Κοτζιά.

Αν και στη Λευκωσία κάποιοι κύκλοι θεωρούσαν πως υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή η θεωρία άρχισε να εξασθενεί καθώς δεν ισχύει ποσώς. Είναι ξεκάθαρο πως μια είναι η γραμμή και αυτή εκφράζεται μέσα από το συγκεκριμένο έγγραφο.

Τρίτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Κυπριακό και θα ζητήσει την περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία που επιθυμεί περαιτέρω εμπλοκή και αναζητά και δικό της ρόλο( Την Παρασκευή θα συναντηθούν στο Βερολίνο Μέρκελ-Τσίπρας και στην ατζέντα είναι και το Κυπριακό). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Βρετανοί δεν ευνοούν ούτε εμπλοκή της Ε.Ε. ούτε των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ενημέρωσε τους βουλευτές του ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε χθες την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία ενημέρωσε για την πορεία του Κυπριακού καθώς και για το κυβερνητικό έργο.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος δεξιώθηκε στη συνέχεια τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρθηκε στις συνομιλίες ενόψει της «μετακόμισης» της διαδικασίας στη Γενεύη από τις 9-12 Ιανουαρίου 2017.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ για θέματα Ενέργεια στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα δεχθεί σήμερα το απόγευμα τον Ειδικό Απεσταλμένο και Συντονιστή αρμόδιο για διεθνή ενεργειακά θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Amos Hochstein.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη κι άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ analystsforchange.org,mignatiou.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *