Search
Tuesday 13 December 2016
  • :
  • :

Η Γαλλία τρέχει στον ΟΗΕ για να «σώσει» τους τζιχαντιστές στο Χαλέπι

Ενώ ο συριακός στρατός έχει απελευθερώσει τις τελευταίες ημέρες το 50% του κατεχόμενου ανατολικού Χαλεπιού από τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), η Γαλλία για μια ακόμη φορά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες να «σώσει» τους τρομοκράτες από την ήττα.

Σαφώς και δεν θα πετύχει τίποτα, όπως δεν πέτυχε και τις προηγούμενες φορές.

Άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Χαλέπι της Συρίας.

«Περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να μπορέσει να περάσει χωρίς εμπόδια ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε.

Δηλαδή, βρισκόμαστε μια ανάσα από το να απελευθερωθεί το Χαλέπι και να λάβουν όλοι ανθρωπιστική βοήθεια και ο Ζαν Μαρκ Ερό δεν θέλει να απελευθερωθεί το Χαλέπι για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια οι τρομοκράτες.

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι απελευθέρωσαν μεγάλο μέρος του ανατολικού Χαλεπιού, διώχνοντας τους τρομοκράτες από τις βορειοανατολικές συνοικίες.

Η ολοκληρωτική απελευθέρωση του ανατολικού Χαλεπιού, πλέον οι τζιχαντιστές κατέχουν μόνο τις νοτιοανατολικές συνοικίες, θα επέφερε στους τρομοκράτες τη χειρότερη ήττα τους από την έναρξη της ισλαμιστικής εξέγερσης το 2011.

Η απελευθέρωση του Χαλεπιού θα αποτελέσει επίσης ήττα για τους συμμάχους της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και τους Δυτικούς. Θα είναι ήττα για όλους εκείνους που εξόπλισαν την ισλαμιστική τρομοκρατία υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αντίθετα θα ενισχύσει τους υποστηρικτές της Δαμασκού, με πρώτη τη Ρωσία, που συνέβαλε σημαντικά στην αποδυνάμωση των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού από τον Σεπτέμβριο του 2015 οπότε ξεκίνησε να εμπλέκεται στρατιωτικά στη σύγκρουση.

Σχεδόν 10.000 άμαχοι έφυγαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των μαχών που μαίνονται στους δρόμους των ανατολικών συνοικιών.

Τη Δευτέρα ο ΟΗΕ δήλωσε ξανά «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την τύχη των 250.000 αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι «σε φριχτές συνθήκες», ζητώντας «αμέσως από τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τους τυφλούς βομβαρδισμούς (…) και να επιτρέψουν την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Εδώ όμως δημιουργείται μια εύλογη απορία: Που βρίσκονται αυτοί οι 250.000 άμαχοι για τους οποίους μιλά ο ΟΗΕ; Απελευθερώθηκαν οι μισές συνοικίες που κατείχαν οι τζιχαντιστές και μόνο 10.000 διέφυγαν από αυτές τις περιοχές. Μήπως ο αριθμός 250.000 είναι ακόμα ένα ψέμα;

Απελευθερώθηκε το 50% του κατεχόμενου τομέα της πόλης

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ότι ο συριακός κυβερνητικός στρατός σημείωσε μεγάλη πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες και άλλαξε δραματικά την κατάσταση επί του πεδίου.

«Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, χάρη σε πολύ καλά προετοιμασμένες και προσεκτικές ενέργειες, οι Σύροι στρατιώτες κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση», δήλωσε ο υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Στην πράξη το ήμισυ της περιοχής που κατείχαν οι ένοπλοι τα τελευταία χρόνια στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου έχει απελευθερωθεί πλήρως», είπε.

ΠΗΓΗ analystsforchange.org,tribune.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *