Search
Τρίτη 19 Απρίλιος 2016
  • :
  • :

Καθεστώς καπηλευομένης δημοκρατίας

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
Πριν ακόμη προλάβει να ορκιστεί η νέα συγκυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης του μήνα, και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού, Γ. Τσίπρα, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπε μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες με την τωρινή τους ψήφο νομιμοποίησαν πολιτικά το μνημόνιο. Ο κόσμος είναι που ορίζει πολιτικά τα πράγματα, τι είναι ηθικό και τι όχι, τι είναι επιτρεπτό και τι ανεπίτρεπτο».

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν ειρωνικά σχόλια για την σύνθεση της κυβέρνησης και το ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική που δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Με λίγα λόγια δηλαδή ξεκίνησε η παράσταση, όπου με βάση το σενάριο, οι μεν παίζουν την κυβέρνηση και οι δε την αντιπολίτευση, χωρίς, ωστόσο κανείς να ασχολείται πραγματικά με τα προβλήματα και το μέλλον του τόπου, παρά μόνο ο ένας με τον άλλο.

Με αφορμή αυτά, για μία ακόμη φορά συνειδητοποιεί ο καθένας πως στόχος όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων στην πολιτική ζωή του τόπου δεν είναι η αξιοποίηση της εμπιστοσύνης του κόσμου και της λαϊκής ετυμηγορίας για το καλό της χώρας. Αλλά η εκμετάλλευση της απόγνωσης των πολιτών που δεν ξέρουν πια προς τα πού να στραφούν με αποτέλεσμα την απαξίωση των θεσμών.

Η καλλιέργεια του φόβου, το εμπόριο της ελπίδας, οι διαμάχες για το καλύτερο και το χειρότερο μνημόνιο, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και τα δημοψηφίσματα χωρίς αντίκρισμα, που γίνονται για να πειστούμε ότι τον πρώτο λόγο τον έχει ο λαός αποτελούν αλάνθαστες συνταγές για τους «δημοκράτορες» προκειμένου να έχουν άλλοθι.

Μακάρι, βέβαια, η νέα συγκυβέρνηση, που είναι συνέχεια της προηγούμενης, να τελειώνει με το παλιό καταστροφικό κατεστημένο.

Γιατί, μετά τις εκλογές, αυτός που έδειξε ότι είναι ο μόνος αυστηρός και αδέκαστος κριτής ήταν το μπουρίνι που διέλυσε στο πέρασμά του ότι ήταν σαθρό, προϊόν κακοτεχνίας, ή φτιαγμένο χωρίς υποδομές και όραμα.

Τέλος, τόσο οι νέοι, όσο και οι παλιοί διαχειριστές της τύχης του λαού και της χώρας δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι όπως αναφέρει και ο Πλάτωνας:

«Γιατί χωρίς μέτρο ελευθερία δεν οδηγεί καθώς φαίνεται σε καμμία άλλη μεταβολή παρά στην χωρίς μέτρο δουλεία και για τον πολίτη και για την πόλη.

Διότι αυτό είναι φυσικό. Φυσικό είναι λοιπόν, και η τυραννία να μη δημιουργείται από κάποιο άλλο πολίτευμα, παρά από την δημοκρατία, όπου από την ακραία ελευθερία πιστεύω έχει την προέλευσή της και η μεγίστη και ακόμα αγριότατη δουλεία».

Φωτογραφία: classicalwisdom.com

Άρης Δημητρίου

Άρης Δημητρίου

Δημοσιογράφος. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 1972 στην Αθήνα και ζω στους Αγίους Αναργύρους.



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *