Search
Wednesday 14 December 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Η ορθοδοξία στο απόσπασμα

ΣΥΡΙΑ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Του Δημητρίου Βαλασίδη(*)

Ο πόλεμος κατά της Ορθοδοξίας και του Έθνος που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Στο στόχαστρο πάντα η χριστιανική μας Πίστη. Υποβαθμίζεται, συρρικνώνεται και διαστρεβλώνεται η Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία. Αντί να γίνεται σαφὴς διάκριση μεταξὺ της Ορθοδόξου διδασκαλίας και των άλλων θρησκειών, το νέο πρόγραμμα τα παρουσιάζει όλα μαζὶ συγκεχυμένα και ισοπεδωμένα στις ίδιες ενότητες.

Σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ.2 του ισχύοντος Συντάγματος, ένας από τους σκοπούς της Παιδείας είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως των μαθητών. Ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (1995 και 1998) και μία τελεσίδικη του Διοικητικού Εφετείου Χανίων (2012) ορίζουν ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να διδάσκεται σε ικανό αριθμό ωρών και να βασίζεται στην Ορθόδοξη Χριστιανικὴ Πίστη και Παράδοση. Το νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά παραβιάζει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων.

Είναι χρήσιμο να ενημερώνονται οι μαθητές για άλλα δόγματα και άλλες θρησκείες αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της Ορθόδοξης Χριστιανικής διδασκαλίας. Ήδη στα σχολικά εγχειρίδια εμπεριέχονται κεφάλαια γνωριμίας με τα άλλα θρησκεύματα. Τα κεφάλαια για τα θρησκεύματα πρέπει να αποτελούν ξεχωριστές ενότητες, στο τέλος του βιβλίου και να μην κατατάσσεται ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ως ένας διδάσκαλος ισότιμος με μία δεκάδα άλλων σοφών, διδασκάλων ή ιδρυτών θρησκειών.

Κι ενώ οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μαθητές που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία υποχρεούνται να διδάσκονται ένα πολυθρησκειακό συνονθύλευμα, οι μαθητές των άλλων δογμάτων και θρησκειών σύμφωνα με τον νόμο διδάσκονται αμιγώς τα δικά τους ιερά κείμενα.

Πατρίδα και Ορθοδοξία κινδυνεύουν σήμερα περισσότερο από ποτέ. Είναι ιερό καθήκον της Εκκλησίας, των πνευματικών ανθρώπων, των πατριωτικών κομμάτων αλλά και των απλών πολιτών να αντιδράσουν δυναμικά με κάθε νόμιμο μέσο για «του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».

(*) Ο Δημήτριος Βαλασίδης είναι:
Αξιωματικός εα-Οικονομολόγος-Συγγραφέας, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Γεν. γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *