Επικαιρότητα

Γυναίκα και ανασφάλειες

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Γράφει η Μαριάνθη Θηβαίου

Μιλώντας ειλικρινά, όλοι μπορούν να παραδεχτούν ότι έχουν ορισμένες ανασφάλειες. Αυτές μπορεί να πηγάζουν από τα παιδικά χρόνια ή να δημιουργήθηκαν – καλύτερα εμφυσήθηκαν- κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η σημερινή λοιπόν εποχή έχει πολυάριθμες απαιτήσεις από τον καθένα, αλλά ίσως οι γυναίκες βρίσκονται σε πρώτη μοίρα. Η παγκοσμιοποίηση, η συνεχής παραγωγή προϊόντων και τα «πρότυπα» ασκούν σαφώς μεγάλη πίεση στην κάθε γυναίκα.

Δυστυχώς, η εξέλιξη των μέσων παραγωγής και γενικά του συστήματος και της τεχνολογίας, που θα έπρεπε να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των ανθρώπων, συμβάλλει στην άσκηση πίεσης και στην επιβολή της ιδέας ότι οι γυναίκες πρέπει να μοιάζουν με αυτό που προβάλλεται. Δηλαδή, για παράδειγμα πρέπει να είναι κομψές και πάντα καλοντυμένες, το μακιγιάζ τους προσεγμένο και να αφιερώνουν σημαντικό χρόνο στην εμφάνισή τους, καθώς το επιβάλλει η μόδα ή γιατί έτσι θα γίνουν αποδεκτές. Με άλλα λόγια είναι η απομίμηση ενός προϊόντος που θεωρείται αυθεντικό.

Μάλιστα, πολλές φορές η πίεση αυτή ασκείται «υπόγεια» και δεν γίνεται πλήρως κατανοητή, απλά η γυναίκα υποκύπτει σε αυτήν, καθώς υπερισχύει. Αυτό όμως είναι το μεγαλύτερο λάθος! Η άκρατη και άκριτη μίμηση έχει μόνο αρνητικά να προσφέρει. Σε μία κοινωνία όπου η τελειότητα είναι η νόσος της εποχής, θα πρέπει να δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή. Η ατομική ταυτότητα είναι κάτι το μοναδικό και το ξεχωριστό, που θα πρέπει να αγκαλιάζεται από το κάθε άτομο. Τίποτα δεν είναι αντίθετο του φυσιολογικού! Και τίποτα εμφανισιακά δεν είναι λάθος , ακόμη και αν δεν μοιάζει με αυτό που θεωρείται τέλειο. Η πραγματική ομορφιά πηγάζει από μέσα μας!

Αν και γνωρίζουμε λοιπόν ότι η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι εύκολο και ότι θέλει δουλειά, η κάθε γυναίκα πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό της, να ασκεί κριτική και να αμφισβητεί αυτά που της προβάλλονται, με σκοπό να μην χάσει τον ίδιο της τον εαυτό. Συνοψίζοντας, η κάθε γυναίκα και κοπέλα θα πρέπει να επιδιώκει τη διατήρηση της ταυτότητας και της εμφάνισής της, καθώς είναι τέλεια έτσι όπως είναι. Ίσως η ψυχή τελικά να χρειάζεται την εγχείρηση και όχι το σώμα…

Φωτογραφία: needoutlet.wordpress.com

Ειδικοί Συνεργάτες

Ειδικοί Συνεργάτες




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *