Search
Παρασκευή 19 Φεβρουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Με μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά προηγούμενων διοικήσεων το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα στον Εισαγγελέα Διαφθοράς η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε., με την οποία στρέφεται κατά μελών προηγουμένων διοικήσεων αλλά και δύο πρώην διευθυντικών στελεχών καθώς, μετά και τον έλεγχο που διενήργησε η Mazars, υποστηρίζεται ότι τα άτομα αυτά, τέλεσαν κατά συναυτουργία το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της ΕΒΖ, προκαλώντας την οικονομική ζημιά που ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ.

Με την αναφορά αυτή η εταιρεία στρέφεται κατά των πρώην επικεφαλής της ΕΒΖ στο διάστημα από 2008 μέχρι και το 2013, δηλαδή κατά των Δημητρίου Δαρνάκα και Λεωνίδα Τσολέκα και, των Χρυσόστομου Γερούκη και Λάμπρου Χαραλάμπους, όπως και των πρώην διευθυντικών στελεχών Ηλία Βαφείδη και Θεμιστοκλή Πανταζή.

Η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς αποτελεί κόλαφο για όσους πλέον ελεχθούν από τον εισαγγελέα, παρότι το θέμα των μεγάλων ζημιών που είχε εγγράψει η ΕΒΖ από την προμήθεια ζάχαρης στις εταιρείες ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ, ήταν γνωστό και είχε επανειλημμένως επισημανθεί από μικρομετόχους στη διάρκεια γενικών συνελεύσεων, που ζητούσαν να πληροφορηθούν τις ενέργειες της διοίκησης για την είσπραξη των οφειλομένων, σε μία περίοδο που η Βιομηχανία βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω που άσκησαν διοίκηση και παρά τα όσα ανησυχητικά είχε επισημάνει έκθεση της ΑΤΕ, κατηγορούνται ότι συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει στις ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ, παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και, παρά το γεγονός, ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε τεράστια ποσά.

Επίσης, με τη μηνυτήρια αναφορά η ΕΒΖ στρέφεται και κατά των: Όλγας Στεφανίδου και Στέφανου Στεφανίδη, προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων της ΓΑΙΑ Α.Ε.Β.Ε. (12/11/2007 – 30/6/2010 και 1/7/2010 – 30/6/2015 αντίστοιχα), καθώς και Νικόλαου Παπαδόπουλου και Γεώργιου Βελούδιου, προέδρου και αντιπροέδρου- διευθύνοντος συμβούλου της ΒΕΛΠΑΖ Α.Ε. (24/11/2015 έως σήμερα).
Μετά την κατάθεση της αναφοράς το θέμα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος και θα κρίνει το αν θα ασκηθεί δίωξη.

ΠΗΓΗ voria.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *