Search
Τρίτη 01 Μάρτιος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Μπαίνει και το NATO στις επιχειρήσεις για την παράνομη μετανάστευση

Jens Stoltenberg
Αποδεκτή έγινε η γερμανοτουρκική πρόταση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα στο Αιγαίο.

Ο Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γιενς Στολτενμπεργκ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ότι συμφωνήθηκε ότι ο Οργανισμός θα παράσχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Όπως είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στόχος να ανασχεθεί η παράνομη μετανάστευση και η παράνομη μετακίνηση (trafficking) στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό θα εμπλακεί η  Μόνιμη Ναυτική Ομάδα του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο (SNMG2) η οποία έχει αναπτυχθεί στην περιοχή και θα αναλάβει να διεξάγει αναγνώριση, την παρακολούθηση και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τη Frontex και τις αρχές.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι αυτή η αποστολή είναι “δεν είναι για τη διακοπή ή την ώθηση πίσω βάρκες των προσφύγων», αλλά για να συμβάλει «κρίσιμες πληροφορίες και επιτήρησης για να βοηθήσει αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων των ανθρώπων και των εγκληματικών δικτύων.” Ως μέρος της συμφωνίας, το ΝΑΤΟ θα συνεργαστεί στενά με τις εθνικές ακτοφυλακής και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στρατιωτικές αρχές εργάζονται τώρα τις λεπτομέρειες της αποστολής.

Όπως συμφωνήθηκε η δύναμη Standing Maritime Group 2 που μεταβαίνει άμεσα στο Αιγαίο θα είναι υπό γερμανική διοίκηση και θα συνεργάζεται με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή καθώς και τις δυνάμεις της Frontex. Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ διαθέτει πέντε πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου και αν χρειασθεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία.

Με σκληρές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες 24 ώρες, σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καταφέραμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μία συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ξένα ΜΜΕ δίνουν την γερμανοτουρκική πρόταση ως κοινή γερμανική-τουρκική-ελληνική πρόταση.

Ο Πάνος Καμμένος

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος που συμμετείχε στη σύσκεψη, αναφέρθηκε στο δυστύχημα με το ΑΒ-212 και τόνισε ότι η Ελλάδα, μέχρι τώρα, έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά – και εν μέσω οικονομικής κρίσης – το μεταναστευτικό. Δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

«Η απόφαση που ελήφθη, πρώτα από όλα, διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο και στην ακτογραμμή της Τουρκίας θα διασφαλίσουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα ο ΥΠΕΘΑ ανέφερε «ότι από όλους τους εταίρους υπάρχει πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου».  Και πρόσθεσε ότι «διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτό».

Ο κ. Καμμένος κατέληξε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυτή την απόφαση, ξεκινούν να κινητοποιούν και τη Frontex, προκειμένου αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, που απαιτεί μια πολιτική απόφαση.

Φωτογραφία: Έθνος




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *