Search
Δευτέρα 29 Φεβρουάριος 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Έκτακτη διάσκεψη ΕΕ – Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου για προσφυγικό

DAVUTOGLU, MERKEL
Έκτακτη διάσκεψη με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση σχεδιάζει στις αρχές Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής που συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, προς το παρόν η συνάντηση έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επρόκειτο να παραστεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ωστόσο ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε μια ημέρα πριν στην Άγκυρα, με 28 νεκρούς, όπως αναφέρει το Mega.

Στα συμπεράσματα της συνόδου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να αναχαιτισθούν οι μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών και λαθρεμπόρων.

Παρότι σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει λάβει μέτρα για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, ιδίως όσον αφορά στην πρόσβαση των Σύρων προσφύγων στην τουρκική αγορά εργασίας και την ανταλλαγή δεδομένων με την ΕΕ, επισημαίνεται ότι οι ροές των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές.

Οι “28” υπογραμμίζουν ότι επιβάλλεται σημαντική και διαρκής μείωση του αριθμού των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην ΕΕ και “αυτό απαιτεί περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες και από την πλευρά της Τουρκίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης”.

Μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα αναφέρεται ακόμη ότι “είναι σημαντικό να αποκατασταθεί με συντονισμένο τρόπο η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, με πλήρη στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες” και “να επανέλθουμε σε μια κατάσταση όπου όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν εφαρμόζουν πλήρως τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν και αρνούνται στα εξωτερικά σύνορα την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου μολονότι είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν”.

Δηλώσεις Γιούνκερ – Μέρκελ

“Πριν από τη σύνοδο αυτή υπήρχαν εκείνοι που αμφέβαλλαν για την ανάγκη επίλυσης της κρίσης των προσφύγων από κοινού με την Τουρκία … Επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε μία καλή, έξυπνη και συνετή συνεργασία με την Τουρκία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξερχόμενος των συνομιλιών.

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

“Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας”, είπε, σχετικά με τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια της παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ, η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ένα ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της. “Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι”, επισήμανε η Μέρκελ.

Πηγή: mignatiou.com, Φωτογραφία: Γραφείο Πρωθυπουργού Τουρκίας




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *