Search
Wednesday 21 December 2016
  • :
  • :

Δ. Τζανακόπουλος: Λάθη και ψέματα από το ΔΝΤ

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου Τόμσεν και Ομπσφελντ για την ελληνική διαπραγμάτευση, στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταλογίζοντας στο ΔΝΤ λάθη και ψέματα.

«Προξενεί απορία ότι αυτοαναιρούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις για 3,5% και ότι θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας», τόνισε και χαρακτήρισε ψευδείς και λανθασμένες τις αναφορές που γίνονται στο άρθρο.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε το ΔΝΤ για λάθη στις προβλέψεις σημειώνοντας ότι:

* 2011: Το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,6 ενώ η ύφεση ανήλθε στο 7,1%

* 2012: Το ΔΝΤ προέβλεπε για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 1,1% ενώ τελικά παρουσιάσε γιγάντια ύφεση που ανήλθε στο 6,6%.

* 2013: Το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και τελικά η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 3,3%.

* 2013: Ήλθε η ομολογία εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές.

* 2015: Το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση -2,3% και πρωτογενές έλλειμμα 0,6% ενώ η ελληνική οικονομία πέτυχε πλεόνασμα 0,2%.

* 2016: Το ΔΝΤ προβλέπει έλλειμμα και βαθιά ύφεση ενώ υπεραποδίδουμε στους στόχους πλεονασμάτων & πιθανώς το ’16 να κλείσει με θετική ανάπτυξη.

* Δεν ισχύει ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν ύψος αντίστοιχο με αυτές που καταβάλλονται από ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες.

* Αντίθετα, οι δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και άλλα επιδόματα βρίσκονται στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 52% της Γερμανίας.

* Την ίδια στιγμή, το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 ευρώ που αποτελεί το όριο της φτώχειας.

* Ενώ πάνω από 4 εκατομ. Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Θα περιμέναμε να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα το Ταμείο και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, επιμένοντας σε πλεονάσματα 1,5% και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις», τόνισε.

«Η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ αλλά δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί νέα μέτρα. Το Ταμείο οφείλει να επιμείνει στη θέση που έχει εκφράσει ότι είναι αναγκαία η μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΠΗΓΗ tvxs.gr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *