Search
Friday 20 May 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Ταξίδι στη μαγεία του ήχου – μέρος 1ο

HI END
Γράφει ο Γιάννης Κοντός

Σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη, άρεσε και συνεχίζει να αρέσει η μουσική. Στις αρχές κατασκεύασαν μουσικά όργανα για να αναπαράξουν ήχους, στη συνέχεια ανακάλυψαν την σύνθεση οργάνων και έφτιαχναν μικρά σύνολα και έπαιζαν τα τραγούδια τους, έπειτα έφτιαξαν θέατρα και μουσικές σκηνές για να μπορεί μαζικά ο κόσμος να ακούει μουσική… Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό μιας και κανείς δεν μπορούσε να ακούσει μουσική στο σπίτι του η γενικά στο χώρο του.

Το παραπάνω πρόβλημα άργησε πολλούς αιώνες για να λυθεί έως ότου οι άνθρωποι ανακάλυψαν τον ηλεκτρισμό. Έτσι, αφού έφεραν πρώτα το ρεύμα μέσα στα σπίτια τους ξεκίνησαν να φέρνουν και την εφεύρεση του Έντισον, τον Φωνογράφο και μετά από λίγα χρόνια την εφεύρεση του Μπέρλινερ, το γνωστό σε όλους μας γραμμόφωνο.

Ο Φωνογράφος και το γραμμόφωνο έπαιζαν πλέον μουσική! Όμως η ποιότητα του ήχου δεν είχε καμία σχέση με την ζωντανή μουσική που μπορούσε να παρακολουθήσει κάποιος σε έναν από τους τότε χώρους. Τα πιο πλούσια νοικοκυριά μπορούσαν πλέον να ακούν τη μουσική της εποχής τους μέσα στο χώρο τους, να χορεύουν και όλα αυτά χωρίς πλέον την συμμετοχή μιας ορχήστρας η οποία όμως ορχήστρα κρινόταν απαραίτητη σε περίπτωση δεξιώσεων εντός της οικίας.

Πέρασαν αρκετά χρόνια, όμως η αγάπη των ανθρώπων για τη μουσική αλλά και η εκτόξευση της τεχνολογίας, τους ωθούσε διαρκώς να ψάχνουν -και φυσικά ν’ ανακαλύπτουν- νέους τρόπους και νέα μοτίβα ώστε μέσα από τα μηχανήματα να μπορούν να αναπαραγάγουν όσο το δυνατόν πιο πιστά τον ζωντανό ήχο και κάποια στιγμή τον ανακάλυψαν!

Οι συσκευές της τότε -αλλά και της σημερινής- εποχής που μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο, δηλαδή να αναπαράγουν με υπέρ υψηλή πιστότητα τον ήχο, πήραν την ονομασία Hi End και με την πάροδο του καιρού πήρε περίπου την μορφή φιλοσοφικής ιδεολογίας!

Τι είναι λοιπόν το Hi End;

Κάντε τον κόπο να θυμηθείτε μία αγαπημένη σας συναυλία. Θυμηθείτε τα τραγούδια που είχατε ακούσει, τα συναισθήματα που σας προκάλεσαν, τον παλμό, την ένταση, την εικόνα των μουσικών…

Πάρτε τώρα το Cd της συναυλίας και βάλτε τον να παίξει στον υπολογιστή σας. Ο ήχος της μουσικής που θα ακούτε δεν θα έχει καμία μα καμία σχέση με τον ήχο που είχατε ακούσει. Θα είναι ένας “μουσικός αχταρμάς” χωρίς αρχή μέση και τέλος, με “τσιρίδες”, με ανύπαρκτες χαμηλές συχνότητες και “χωρίς ίχνος συναισθήματος”.

Πάρτε τώρα το ίδιο Cd και βάλτε το να παίξει στο απλό μίνι στερεοφωνικό σας. Εκεί θα διαπιστώσετε πως τα πράγματα είναι σαφώς πολύ καλύτερα από τον ήχο του υπολογιστή σας αλλά και πάλι επ’ ουδενί δεν θα πλησιάζει ο ήχος που ακούτε με τον ήχο που είχατε ακούσει σε εκείνη τη συναυλία!

Ξαναπάρτε το Cd και για όσους έχουν σύστημα Hi Fi βάλτε το να παίξει… Με μεγάλη σας χαρά θα ακούσετε πως τα πράγματα έχουν διορθωθεί αρκετά… Υπάρχουν επαρκέστατες χαμηλές, υπάρχει ανάλυση ανάμεσα στα όργανα, υπάρχει στερεοφωνική εικόνα αλλά και πάλι θα λείπει το συναίσθημα, οι δυναμικές, θα είναι σαν ένας αποστειρωμένος ήχος, δεν θα ακούτε τον ήχο της συναυλίας…

Τώρα, αν πάρετε το cd σας πάτε σε ένα σοβαρό κατάστημα με Hi End συσκευές και ζητήσετε να κάνετε ακρόαση σε ένα ηχοσύστημα, από την πρώτη στιγμή θα καταλάβετε πως ο χώρος, η ενέργεια, η τρισδιάστατη απεικόνιση της σκηνής, το συναίσθημα, οι χαμηλές, οι φωνές, τα πάντα θα μοιάζουν να είναι όπως και στη συναυλία!

Αν κλείσετε τα μάτια σας και δεν βλέπετε τα μηχανήματα θα νομίζετε πως είστε και πάλι σ’ εκείνο το χώρο! Ή για να σας το περιγράψω λίγο καλύτερα, αν σας βάλουν να καθίσετε σε μια πολυθρόνα και απέναντι σας βλέπετε μια κουρτίνα και αρχίσει να παίζει η μουσική θα νομίζετε πως το συγκρότημα είναι πίσω από την κουρτίνα και παίζει live!

Μάλιστα! Αυτό ακριβώς είναι το Hi End!

Για ποιούς είναι το Hi End;

Το Hi End απευθύνεται σε όλους, όσους αγαπούν τη μουσική, λατρεύουν την καλή ποιότητα και έχουν αρκετά χρήματα ή διαθέσουν χρήματα που θα κόψουν από άλλα πράγματα, πχ: να αγοράσουν ένα μικρότερο αυτοκίνητο απ’ αυτό που τους άρεσε να αγοράσουν ή να μην πάρουν καν αυτοκίνητο, να ξοδέψουν λιγότερα για την επίπλωση της οικίας τους κλπ… Σε κάθε περίπτωση ο οικονομικός παράγων είναι ο πιο σημαντικός!

Πόσα χρήματα χρειάζεται να διαθέσω για την αγορά μηχανημάτων Hi End;

Το βασικότερο πράγμα για να στηθεί ένα τέτοιο ηχοσύστημα είναι ο χώρος!

Σε γενικές γραμμές για έναν μικρό χώρο το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανήσει κανείς για να φτιάξει ένα μικρό Hi End setup που θα περιλαμβάνει: ένα ζεύγος ηχεία, έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή, ένα Cd player, ένα network player, ένα φίλτρο ρεύματος και τα καλώδια, ξεκινά από 9.000 ευρώ περίπου… Φυσικά μπορείτε να φτάσετε σε ό,τι μα ό,τι ποσό θέλετε, αρκεί να έχετε να το πληρώσετε!

Ενδεικτικά να αναφέρω πως το κόστος του ηχοσυστήματος της φωτογραφίας αυτού του άρθρου ανέρχεται στις 260.000 ευρώ!

Σε επόμενο άρθρο θα πούμε πολλά περισσότερα για τα μηχανήματα και για τις πάμπολλες επιλογές που έχουν όσοι μπορούν να τ’ αποκτήσουν. Έως τότε…

Καλά να περνάτε!




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *