Search
Sunday 29 May 2016
  • :
  • :

«Πάγος» από Ντάισελμπλουμ και Ευρωζώνη: Δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη η συμφωνία στις 24 Μαΐου

JEROEN DIJSSELBLOEM
Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών οι Ευρωπαίοι ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαίου, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την επίτευξη συμφωνίας, εγείροντας νέα ζητήματα για το θέμα του Χρέους. Η στάση αυτή αντανακλάται από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, μιλώντας σε ολλανδικό ραδιόφωνο, όπου και τόνισε ότι η συμφωνία στις 24 Μαΐου «δεν έχει διασφαλιστεί και δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη».

Ως προς το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι είναι μακροπρόθεσμο και με πολύ χαμηλά επιτόκια, υποδηλώνοντας ότι τα περιθώρια ελάφρυνσής του είναι οριακά.

Με τα σχόλιά του αυτά ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντά επί της ουσίας στην πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, πρόταση που απορρίπτεται.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ φαίνεται πως προτείνει το «πάγωμα» της καταβολής δόσεων ή κεφαλαίου έως το 2040 με επιτόκιο 1,5%. Αναφέρει μάλιστα ότι ήδη η πρόταση του Ταμείου βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να έχει τονίσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει κάποια βασικά βήματα προόδου, κάνοντας ίσως αναφορά στο πολυνομοσχέδιο που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αύριο, Τετάρτη, με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή 22 Μαΐου, δύο ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

«Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη συμφωνία»

«Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη» είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας- πακέτο ως το Eurogroup της 24ης Μαίου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο

Ο ίδιος εξήγησε πως στο βασικό πακέτο των μέτρων υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία και στο μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Όπως ανέφερε, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές τείνουν να καταλήξουν σε «μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί “αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας” που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ, ξεκαθαρίζοντας, ότι ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ανέφερε πως η προσδοκία είναι να υπάρχει μια «πολιτική συμφωνία» στο ερχόμενο Eurogroup για τη μορφή των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, εφόσον κριθούν αναγκαία. «Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουλίου του 2015, τα ζητήματα σχετικά με το χρέος θα εξεταστούν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Αυτό δεν αποκλείει, όμως, να προηγηθεί μια πολιτική συμφωνία για το ποια μέτρα, αν και πότε θα εφαρμοστούν, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος και προσέθεσε πως η συνολική συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων μαζί με τον μηχανισμό των εφεδρικών και την πολιτική συμφωνία για το χρέος.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο» υπογράμμισε. Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως το ιδανικό σενάριο είναι να υπάρχει απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα με το ΔΝΤ «σχετικά σύντομα, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές». «Έχω την ισχυρή εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε συνέχεια και στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, και δε θα μετατεθεί για την 2η ή την 3η αξιολόγηση» σημείωσε, παραπέμποντας και στη δήλωση της 13ης Ιουλίου, όπου τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «ζητούν» τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε σχέση με τις προτάσεις του ΔΝΤ για σταθεροποίηση των επιτοκίων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως είναι δύσκολο να αποφασιστεί καθώς θα επέφερε κόστος στον ESM και θα είχε στοιχεία «νομισματικών μεταβιβάσεων», οι οποίες απαγορεύονται από τις συνθήκες. Σε ό,τι αφορά τον πρακτικό προγραμματισμό, ανέφερε πως οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με στόχο να προετοιμάσουν ένα προσχέδιο δήλωσης, το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος είναι μεγάλη -αφού το κείμενο θα περιλαμβάνει εισήγηση για το χρέος- και σημείωσε πως ακόμα και εάν φτάσουν σ’ ένα προσχέδιο συμπερασμάτων με πολλές «αγκύλες», θα είναι «τεράστια επιτυχία».

«Στόχος είναι να έχουμε κάτι σε χαρτί και οι υπουργοί θα κάνουν τα υπόλοιπα», εξήγησε ο αξιωματούχος. Τέλος, όσον αφορά την επόμενη δόση, είπε ότι το ποσό θα λαμβάνει υπόψη την εξυπηρέτηση του χρέους τους επόμενους μήνες, και κυρίως τις σημαντικές πληρωμές που έχει η Ελλάδα γύρω από την 20η Ιουλίου.

Πηγή: imerisia.gr
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *