Search
Wednesday 1 June 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Μάρδας-Αλίεφ: Ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν και σε τομείς πέραν της ενέργειας

Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες της 4ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Με φόντο τα εγκαίνια κατασκευής του Δια-αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), που πραγματοποιηθήκαν πριν από 10 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, οι συμπρόεδροι της επιτροπής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο Αζέρος υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίεφ, εξέφρασαν τη βούληση των χωρών τους για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας πέρα από την ενέργεια.

«Είναι εύλογο ότι αιχμή του δόρατος αποτελούν οι σχέσεις μας στον χώρο της ενέργειας, αλλά υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων σε ένα μεγάλο σύνολο τομέων, από τον τουρισμό, τα φάρμακα, την υγεία και ένα άλλο σύνολο που έχει αποτυπωθεί στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Δ. Μάρδας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων μετά το πέρας των εργασιών. Προσέθεσε «πως απομένει η υλοποίηση αυτών των στόχων, και με τη λήξη αυτής της διαπραγμάτευσης αύριο θα είμαστε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο εκκίνησης».

Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νατίγκ Αλίεφ, από τη μεριά του, έκανε λόγο για στρατηγική εταιρική σχέση και μίλησε για τους δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς, τις δυνατότητες περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων και τις ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας. «Να συσφιχθούν οι σχέσεις μας, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά να έρθουν πιο κοντά τα έθνη μας. Αυτός είναι ο στόχος μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλίεφ και σημείωσε ότι «οι δεσμοί του Αζερμπαϊτζάν με την Ελλάδα δεν περιορίζονται μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά σε όλες τις σφαίρες της οικονομίας».

Αναφερόμενος στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, επισήμανε πως περιγράφει ευκαιρίες και μεγάλες δυνατότητες στην οικονομία και στην ανάπτυξη βιομηχανικών κλάδων, και τόνισε πως είναι το πρώτο βήμα.

Τέλος, δίνοντας ένα στίγμα των προτεραιοτήτων της αζέρικης κυβέρνησης, ο κ. Αλίεφ ανέφερε πως «θέλουμε να αναπτύξουμε τη μη-πετρελαϊκή οικονομία». Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλες ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα του, και ειδικότερα στους τομείς της βιομηχανίας, στην κατασκευή φαρμακευτικών υλικών, στον τουρισμό και στον πολιτισμό.

ΠΗΓΗ imerisia.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *