Search
Sunday 29 May 2016
  • :
  • :

Μια γυναίκα ο χειρότερος εφιάλτης του Ερντογάν

MERAL AKSENER
Αν δεν νιώθει, ήδη, την ανάσα της Ακσενέρ στο σβέρκο του, σίγουρα ακούει τα βήματά της, όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες χαρακτηρίζοντας την πρώην υπουργό Εσωτερικών και βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος ως τον χειρότερο, σήμερα, εφιάλτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρώτο χτύπημα δόθηκε από το Εφετείο, την περασμένη εβδομάδα που ενέκρινε τη διεξαγωγή συνεδρίου για την αναμόρφωση του Εθνικιστικού Κινήματος του Μπαχτσελί (ΜΗΡ) με την Μεράλ Ακσενέρ να συσπειρώνει όλους τους εσωκομμάτικούς του αντιπάλους, έτοιμη να σχηματίσει το δικό της κόμμα.

Το συντηρητικό MHP, σήμερα είναι το μικρότερο κόμμα στο κοινοβούλιο, όμως ήταν ανέκαθεν μια δύναμη επιρροής στην πολιτική της Τουρκίας – αν και ποτέ δεν έχει περάσει το 20% στις εκλογές, ακόμη και τις ημέρες της ηγεσίας του Αλπαρσλάν Τουρκές, ενός αξιωματικού του στρατού, ο οποίος προέδρευσε του κόμματος από τη δεκαετία του 60 μέχρι το θάνατό του το 1997.

Τον Τουρκές διαδέχθηκε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, νυν πρόεδρος, που βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ανταρσίας εκ των έσω.

Μετά το εκλογικό ντεμπούτο του ως πρόεδρος κόμματος το 1999, ο Μπαχτσελί προσχώρησε σε ένα τρικομματικό συνασπισμό, υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος του τότε πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Σε αυτή την απίθανη συνεργασία κατάφερε να αναλάβει μια σειρά από επαναστατικές πρωτοβουλίες για την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών συνταγματικών τροποποιήσεων.

Πιο εντυπωσιακή, ήταν η πρόταση του MHP να εγκριθεί η αναστολή της θανατικής ποινής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν – ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος – καθώς και νομικές μεταρρυθμίσεις που χαλάρωσαν τους περιορισμούς στην χρήση και διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας.

Όμως μετά το 2007 ο Μπαχτσελί συνέχισε να κάνει κινήσεις που βοήθησαν κυρίως το ΑΚΡ σε κρίσιμες συγκυρίες, συμπεριλαμβανομένης της ταραχώδους εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιούλ στην προεδρία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως ο άνθρωπος που λειαίνει το έδαφος για το ΑΚΡ, το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Με αυτή τη ρετσινιά να τον ακολουθεί ο Μπαχτσελί σταδιακά επισκιάστηκε από την Μεράλ Ακσενέρ τόσο μέσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση, όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Απριλίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Metropoll», μόνο το 16% των ψηφοφόρων του MHP υποστήριξε τον Μπαχτσελί, ενώ περίπου το 80% απαιτούσε αλλαγή ηγεσίας με το 68% να υποστηρίζει την Ακσενέρ για τη θέση της προέδρου του ΜΗΡ.

Ο Μπαχτσελί με νομικά τερτίπια προσπάθησε να εμποδίσει την αλλαγή του καταστατικού και τη διεξαγωγή συνεδρίου για εκλογή προέδρου αλλά το Εφετείο δικαίωσε την Ακσενέρ, που για τους περισσότερους σήμερα στην Τουρκία θεωρείται ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν.

meral_abla5

(Μια από τις σπάνιες φωτογραφίες όπου εμφανίζονται μαζί Ερντογάν και Ακσενέρ ενώ στη μέση βρίσκεται ο Γκιουλ)

Σε αυτούς περιλαμβάνονται κορυφαίοι επιχειρηματίες της Κωνσταντινούπολης αλλά και το παράνομο πλέον κίνημα Γκιουλέν που «βλέπει» στο πρόσωπο της Ακσενέρ, τη δυνατότητα απομάκρυνσης του Ερντογάν με ταπεινωτική ήττα.

Ο Ερντογάν χρειάζεται τον Μπαχτσελί για να αλλάξει το πολίτευμα σε προεδρική δημοκρατία ενώ αν απέναντί του σταθεί η Ακσενέρ, δεν έχει καμιά ελπίδα.

Meral-Aksener-

Το πιο αξιοσημείωτο, είναι όμως ότι σήμερα στην Τουρκία μια γυναίκα είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο για να αλλάξει η  ισορροπία δυνάμεων και δίνει ελπίδα στους αντιπάλους του Ερντογάν για ματαίωση έστω την τελευταία στιγμή της στροφής προς ένα αυταρχικό προεδρικό καθεστώς.

Η Ακσενέρ σε μια συνέντευξη τύπου στην Προύσα, ως μέρος της εκστρατείας της για την υποψηφιότητά της στην προεδρία του MHP δήλωσε«είμαι στο στόχαστρο σκόπιμα. Μας φοβούνται. Αυτό δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

Επισημαίνοντας ότι της προσφέρθηκε μια υπουργική θέση στην προσωρινή κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, την οποία εκείνη αρνήθηκε, τόνισε «ήταν επίσημη πρόταση και την απέρριψα την προσφορά τους. Θα μπορούσα να είχα πάει. Γιατί μου επιτίθενται τώρα; Επειδή, έχουμε 19,5% στα γκάλοπ; Υπάρχουν νέοι άνθρωποι ανάμεσά σας. Ξέρω ότι οι περισσότεροι από τους νέους είναι άνεργοι. Υπάρχουν φοιτητές. Θα αποφοιτήσουν, θα έχουν καλούς βαθμούς, αλλά, δυστυχώς, δεν θα έχουν δουλειά. Αντί για αυτά, ένα άλλο πρόσωπο με χαμηλότερους βαθμούς, που εργάστηκε για ένα μήνα ως προσωπικός γραμματέας του κυβερνήτη, ή του δήμαρχου θα είναι διορισμένος και με πολύ καλύτερο μισθό. Αυτό είναι λάθος. Έχουν λήστεψαν τη χώρα με Basmala (Στο όνομα του Αλλάχ)».

Πηγή: insideoutborders.com




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *