Οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών

ΣΤΡΑΤΟΣ
Αυξημένες είναι οι στρατιωτικές δαπάνες τόσο της Ρωσίας όσο και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι ΗΠΑ παρόλο που δεν αύξησαν τις δαπάνες τους σε αυτόν τον τομέα διατηρούν την πρωτοκαθεδρία. Παράλληλα χώρες όπως η Γαλλία εγγράφουν στον προϋπολογισμό του αυξημένες δαπάνες για στρατιωτικό υλικό τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με έκθεση για το εμπόριο όπλων και τις παγκόσμιες εξοπλιστικές δαπάνες του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) με έδρα τη Στοκχόμη, που κυκλοφόρησε η Ρωσία αντιπροσώπευε το 4,8% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών το 2014.
Η «επίδοση» αυτή την καθιστά ως Τρίτη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (34%) και την Κίνα (12%), στον τομέα αυτό.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας σύμφωνα με την έκθεση, αυξήθηκαν πέρυσι κατά 8,1 % σε σύγκριση με το 2013 και υπολογίζονται σε 84,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 4,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, στην έρευνα επισημαίνεται ότι η Ρωσία σχεδίαζε μια τέτοια αύξηση πριν από την κρίση στην Ουκρανία. Παράλληλα, λόγω της μείωσης των εσόδων από την παροχή ενέργειας ( πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας έχει αναπροσαρμοστεί κάτω από 5%.

ΗΠΑ
Αν και απέχουν παρασάγγας από τις υπόλοιπες χώρες, οι ΗΠΑ το 2014 προχώρησαν σε μείωση των στρατιωτικών τους δαπανών κατά 6,5% το 2014. Μπορεί να προχώρησαν στη μείωση αυτή ως μέρος της προσπάθειας για τη συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του νόμου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού του 2011, ωστόσο διαθέτουν το μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο (σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από την Κίνα). Και σύμφωνα με το Ινστιτιτούτο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε αυτόν τον τομέα σε υψηλό όλων των εποχών, το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο σε πραγματικούς όρους όπως στα τέλη της δεκαετίας του 1980 καθώς δαπάνησαν 610 δις. Δολ., ή 3,5% του ΑΕΠ, για στρατιωτικούς σκοπούς. Μετά την επίτευξη του υψηλότερου όλων των εποχών το 2010, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 19,8% σε πραγματικούς όρους.

Κίνα

Σύμφωνα με το SIPRI, στην Κίνα οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,7% σε 216 δις. Δολ. Καθώς παρακολουθούν την οικονομική ανάπτυξη, και παραμένουν σταθερά σε επίπεδα του 2%.

Ανατολική Ευρώπη

Οι δαπάνες της Ουκρανίας, σύμφωνα με την έκθεση αυξήθηκαν κατά 23% το 2014, συνολικού ύψους 4 δις δολαρίων. Η εκτίμηση αυτή μάλλον δεν περιλαμβάνει όλες τις στρατιωτικές δαπάνες, και το τελικό ποσό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, αναφέρεται στην έκθεση. Μάλιστα για το 2015, η Ουκρανία σχεδιάζει να διπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στο πλαίσιο της έρευνας παρατηρείται αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στα κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία, μετά την έναρξη της κρίσης Ουκρανία. Αυτές περιλαμβάνουν τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Για παράδειγμα, η Πολωνία και η Εσθονία έχουν δαπανήσει 10,4 δισεκατομμύρια και 430 εκατομμύρια δολάρια, ή 1,9% και 2% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Μείωση των προϋπολογισμών χωρών ΝΑΤΟ

Πάντως εν αντιθέσει με την αποστολή του ΝΑΤΟ οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί συρρικνώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να ξοδεύουν ένα συνδυασμένο μέγεθος 1.776 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι 0,4% λιγότερο από ό, τι το 2013. Αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 2,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ζητά να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην κοινή άμυνα στο 2% του ΑΕΠ, δεν βιάζονται να το πράξουν. Κυριαρχεί η εντύπωση ότι οι κορυφαίες δυτικές χώρες και οι ηγέτες τους, παρά τις εκστρατείες των μέσων ενημέρωσης με το φάντασμα της «ρωσικής επιθετικότητας και της ρωσικής πυρηνικής απειλής», δεν το πιστεύουν πραγματικά και αισθάνονται άνετα ότι μεταξύ αυτών και της Ρωσίας υπάρχει το «μαξιλάρι» της Ανατολικής Ευρώπης, με τους τρομοκρατημένους ηγέτες τους. Στις χώρες που δεν βιάζονται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για το ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνονται οι πιο ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Ωστόσο σύμφωνα με άλλα στοιχεία που αναφέρονται στην Έκθεση η Γαλλία περίπου όταν δημοσιεύτηκε το εν λόγω πόνημα, ανακοίνωνε δια στόματος του προέδρου Φ. Ολάντ ότι θα ξοδέψει επιπλέον 3.8 δις ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό του γαλλικού στρατιωτικού προϋπολογισμού στα 131 δις ευρώ για την περίοδο 2014-19.

Η έκθεση αυτή λαμβάνει ως πηγές στοιχεία όπως οι κρατικοί προϋπολογισμοί που παρουσιάζουν τις επίσημες αμυντικές δαπάνες και άλλα έγγραφα που είναι δημόσια και ανοιχτά σε όλους.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι η έρευνα για τις στρατιωτικές δαπάνες και έχει στόχο να επιδείξει την πιθανή επιθετικότητα χωρών αλλά άλλου είδους ερμηνείες όπως π.χ. η ποιοτική βελτίωση των ενόπλων δυνάμεων ήταν μέρος μιας τυπικής προσπάθειας εκσυγχρονισμού.

Αυτό είναι φανερό κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών σοβιετικών με στρατιωτικό εξοπλισμό που κατασκευάζεται στις χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και στη Ρωσία.

Χρήστος Καρδαμπίκης

Χρήστος Καρδαμπίκης

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *