Search
Friday 20 May 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Η Τουρκία δαπανά 800 δολ. για drones και η Ελλάδα…

UAV, TURKEY
Έμφαση στην απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) δίνει η Τουρκία η οποία και σκοπεύει να δώσει 800 εκατ. δολάρια γι’ αυτά τα προγράμματα. Η Ελλάδα της κρίσης ωστόσο ούτε που το συζητά να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα και είναι πολύ πιθανό να βρεθεί προ εκπλήξεων στο Αιγαίο.

Διακαής πόθος της Άγκυρας είναι τα αμερικανικά ΜQ-1 Predator αλλά οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται – προς το παρών, αλλά κυρίως προς την Τουρκία – να της δώσουν αυτή την τεχνολογία.

Ωστόσο η Τουρκία, που υλοποιεί ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα «Μαμούθ» άνω των 50 δις δολαρίων μέχρι το 2020, σκοπεύει να κατασκευάσει τα δικά της drones με τη συμμετοχή αλλοδαπών εταιριών, αλλά σχεδόν το σύνολο των οπλικών συστημάτων θα κατασκευάζεται στην Τουρκία.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τον τουρκικό τύπο και οι αμερικανοί που θεωρούνται οι πρωτοπόροι στον τομέα τις τεχνολογίας στις ΕΔ, στοχεύουν στην κατεύθυνση, τα αεροσκάφη να πετούν χωρίς πιλότους (το F-35 σύμφωνα με επίσημη θέση των ΗΠΑ θα είναι το τελευταίο επανδρωμένο αφος), η κατασκευή και χρήση drones αποκτά βαρύνουσα σημασία, ειδικά αν κατασκευάζονται από την ίδια τη χώρα που τα χρησιμοποιεί.

Στο πλαίσιο αυτό το συνολικό κόστος των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ανέρχεται στο ποσό των 792,5 εκατ. δολ (USD).

Από τα 792,5 εκατ. δολ. το 66% (526 εκατ.) αφορά προγράμματα εγχωρίας ανάπτυξης – κατασκευής δείχνοντας την απεξάρτηση της Τουρκίας από την αγορά οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό.

Από το ποσό αυτό τα 285 + 96,5=381,5 εκατ. δολ

αφορούν στην εγχώρια ανάπτυξη και κατασκευή του UAV ANKA που κατασκευάζεται από την Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (TAI).

Ακόμη υπάρχουν τα προγράμματα – επίσης εγχώριας κατασκευής – των τακτικών UAV KARAYEL και CALDIRAN/BAYRAKTAR (71 εκατ. Δολ) κατασκευής των τουρκικών εταιρειών VESTEL και BAYKAR, τα όποια πραγματοποίησαν ήδη τις πρώτες πτήσεις τους σε στρατιωτικές ασκήσεις και μπορούν να επιχειρούν έως και 24 ώρες σε μεγάλο ύψος, ενώ μεγάλο είναι και το ποσό που έχει δαπανηθεί για την κατασκευή των μινι UAV (Mini BAYRAKTAR) τα όποια απογειώνονται με το χέρι και έχουν κατανεμηθεί ήδη σε τουρκικές ταξιαρχίες και μπορούν να επιχειρούν σε ακτίνα 15 χλμ.

Παράλληα σε εφαρμογή βρίσκεται και το πρόγραμμα κατασκευής επιθετικού UAV (Taarruzi İHA) άξιας 20 εκατ. Δολ, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει δύο αντιαρματικές ρουκέτες τουρκικής κατασκευής CIRIT/BOZOK).

Η Ελλάδα

Η χώρα μας δεν έχει πουθενά στο σχεδιασμό της απόκτηση drones αντιστοίχων με την Τουρκία.

Και αν και το ποσό φαίνεται τεράστιο λόγω κρίσης είναι περίπου στο ύψος (λίγο μικρότερο) των δαπανών για τον εκσυγχρονισμών των F-16 και όχι πολύ μεγαλύτερο από τον εκσυγχρονισμό των P-3B του ΠΝ (500 εκατ δολ.) που θα δώσει η χώρα μας.

Η Ελλάδα αν εξαιρέσει κανείς τη συμμετοχή της στο “Ευρωπαϊκό drone” μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία τις υπογραφές να μπαίνουν το Νοέμβρη του 2013 αλλά με την κατασκευή του – αν αυτή προχωρήσει και λόγω κόστους – να δίνει αποτελέσματα μετά το 2020 και κάποιες προσπάθειες εντός της χώρας, απέχει παρασάγγας από την απόκτηση ενός μη επανδρωμένου άφους άμεσα.

Μάλιστα η χώρα μας έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα το Alliance Ground Surveillance Program (AGS), στο οποίο συμμετέχουν πολλές χώρες – εκτός Τουρκίας – το οποίο μόλις πριν δέκα μέρες έβγαλε το πρώτο αεροσκάφος στην παραγωγή στο Σαν Ντιέγκο.

Το Global Hawk Block 40 είναι μέρος του προγράμματος. Σκοπός του είναι να εξυπηρετηθούν οι σύμμαχοι για τις αποστολές επιτήρησης με uav’s από μεγάλο ύψος. Σε αυτό συμμετέχουν: Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και ΗΠΑ και απουσιάζει η Ελλάδα η οποία έπρεπε να είναι από τις πρώτες καθώς το συγκεκριμένο drone έχει ως βασική αποστολή την επιτήρηση και είναι απαραίτητο για χώρες όπως η Ελλάδα, που και αντιμετωπίζει στρατιωτικούς κινδύνους, αλλά είναι χώρα που δέχεται δεκάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *