Επικαιρότητα

Ακίνητοι… Νηστεία

ΑΚΙΝΗΤΟΙ ΝΗΣΤΕΙΑ
Ακίνητοι… Νηστεία – Εκδόσεις Foodmusic 2011
Συγγραφέας: Ευθύμης Μπλέτσας

Σήμερα θα σας παρουσιάσω έναν multimedia συγγραφέα κι ένα multimedia βιβλίο.

Εάν νομίζετε ότι τα βιβλία είναι δύο ειδών, χάρτινα και e-books, κάνετε λάθος!

Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία βιβλίων που είναι υβριδικά. Κυκλοφορούν και σε χαρτί και στο διαδίκτυο, όπως άλλωστε οι περισσότερες μεγάλες εφημερίδες, που έχουν έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση ταυτόχρονα.

Ο λόγος της έντυπης έκδοσης, παρόλο το υψηλό της κόστος, είναι ότι οι άνθρωποι για έναν ανεξήγητο λόγο αγαπούν το χαρτί, ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες που όταν τους λες για οθόνη σκέφτονται μόνο την οθόνη της τηλεόρασης.

Από την άλλη, η ροή των γεγονότων έχει γίνει τόσο γρήγορη σήμερα που μόνο μια ηλεκτρονική έκδοση μπορεί να κρατήσει τους αναγνώστες ενημερωμένους έγκαιρα και έγκυρα.

Το βιβλίο του Ευτύχη Μπλέτσα, είναι από τα λίγα υβριδικά βιβλία που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής στη χώρα μας.

Μέσα σε 110 καλαίσθητες σελίδες εμπεριέχει την ιστορία της Νηστείας στις διάφορες θρησκείες, τα οφέλη της νηστείας, τον μηχανισμό αποτοξίνωσης του οργανισμού μας μέσω της νηστείας, τη θετική επίδραση της νηστείας στο περιβάλλον και την τσέπη μας αλλά και τη θετικότατη επίδραση της νηστείας στην υγεία μας [μπορεί να ανεβάσει το προσδόκιμο ζωής μας μέχρι και 20 χρόνια!]

Αρκεί να σας θυμίσω ότι στην Γερμανική Κατοχή του ’40 επειδή δεν υπήρχε κρεατοφαγία δεν υπήρχαν και καρδιακά νοσήματα.

Τα εμφράγματα πρωτοεμφανίστηκαν στους Αγγλοσάξονες που ξεκινούν τη μέρα τους με λουκάνικα και μπέηκον. Οι Έλληνες, σαν γνήσιοι πρωτοπόροι, εισήγαγαν στον ανθρώπινο πολιτισμό την εναλλακτική, μεσογειακή και κρητική διατροφή με τα ψάρια και τα ω-3 λιπαρά.

Δυστυχώς στις μέρες μας, παρασυρόμενοι από την παγκοσμιοποίηση και τη λάθος διαφήμιση καταναλωτικών προτύπων, τείνουμε ολοένα και περισσότερο να αντικαταστήσουμε τα όσπρια με τα σουβλάκια και τα λαδερά με τα χάμπουργκερ.

Κι όμως, ο συγγραφέας τονίζει διαρκώς μέσα στο βιβλίο του, ότι δεν αρκεί να σκεφτόμαστε τη νηστεία μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα για να πάμε στον Παράδεισο. Πρέπει να τη σκεφτόμαστε όλο τον χρόνο για να μην πάμε στην Κόλαση! [Π.χ. να βάλουμε στο διαιτολόγιό μας νηστίσιμα κάθε Τετάρτη και Παρασκευή για όλον τον χρόνο].

Στη συνέχεια του βιβλίου παρατίθεται και αναλύεται ο Δεκάλογος της Νηστείας.

Επιγραμματικά, αναφέρω τα 10 σημεία [η ανάλυσή τους υπάρχει μέσα στο βιβλίο].

  1. Τρώγε ένα μήλο την ημέρα!
  2. Πίνε πολύ νερό.
  3. Τρώγε με μέτρο, ποικιλία και ισορροπία.
  4. Τρώγε μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
  5. Τρώγε καλά λιπαρά [ελαιόλαδο, ωμά φυτικά λιπαρά, ω-3 λιπαρά].
  6. Τρώγε αρκετές ωμές τροφές [με καλό πλύσιμο βέβαια].
  7. Τρώγε πλήρη πρωτεΐνη.
  8. Να λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  9. Απόφυγε τα διατροφικά σκουπίδια [junk food].
  10. Βρες νόστιμες, υγιεινές και νηστίσιμες συνταγές.

Όπως σωστά αντιληφθήκατε το υπόλοιπο βιβλίο είναι γεμάτο νόστιμες υγιεινές και νηστίσιμες συνταγές, χωρισμένες στις εξής ενότητες:

Ορεκτικά [Κολοκυθοκεφτέδες, Σπανακόπιτα, Ψητά μανιτάρια με σάλτσα σκόρδου, λαδόπιτα Σκύρου κλπ.]

Ντιπς και κρέμες [Τζατζίκι από φασόλια, ταραμοσαλάτα, παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα, γουακαμόλε, κόκκινη κρέμα με καρύδι.]

Σαλάτες [Σαλάτα ενέργειας με αβκάντο, σιδερένια σαλάτα, σαλάτα με άγριο ρύζι και λαχανικά, χωριάτικη σαλατομακαρονάδα, φακοσαλάτα, πράσινη σαλάτα με λιαστές ντομάτες, σαλάτα με κολοκυθάκια και φασόλια, ρεβυθοσαλάτα με μανιτάρια, ο ντάκος του χειμώνα κλπ.]

Σούπες [Ζεστή ντοματόσουπα, σούπα μπρόκολο, πράσινη σούπα ενέργειας, σούπα με καρότα, πατάτα και τζίντζερ κλπ.]

Ρύζι και πλιγούρι [Ρύζι με αφρικάνικη σάλτσα, ρύζι ατμού με σάλτσα μανιταριού, γεμιστά της γιαγιάς με πλιγούρι, παντζαρόριζο, πλιγούρι με αμύγδαλα και καρότο, ντολμαδάκια γιαλαντζί κλπ.]

Ζυμαρικά [Πέννες με σκόρδο, καροτομακάρονα, βίδες με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά, ζυμαρικά με αβοκάντο και τομάτα].

Όσπρια [Γεμιστές πιπεριές με φακές κι ελιές, φασολάδα παραδοσιακή, γίγαντες πλακί, γίγαντες με λαχανικά στον φούρνο, ρεβίθια με πατάτες, φασολάκια με πατάτες].

Θαλασσινά [Χταποδομανέστρα, χταπόδι με σπανάκι, χταπόδι κρασάτο, σουπιές με αρωματικά χόρτα, καλαμαροκεφτέδες κλπ.]

Σνακ και Γλυκά [Σοκολατάκια σύκου, νηστήσιμες μπάρες δημητριακών, smoothie ροδάκινο, αληθινά μελομακάρονα κλπ.]

Και κάτι τελευταίο. Όσες περισσότερες ημέρες νηστέψετε, τόσο πιο νόστιμο θα σας φανεί το πασχαλινό αρνί. Για τον λόγο αυτό το βιβλίο του Ευτύχη Μπλέτσα, μας θυμίζει στην πρώτη του σελίδα μία φιλοσοφική ρήση του Επίκουρου, που πριν από 2.500 χρόνια παρατήρησε εύστοχα:

«Τις απολαύσεις πρέπει να τις περιορίζουμε, όχι απαραίτητα επειδή είναι κακές, αλλά επειδή όταν είναι συχνές χάνουν τη δυνατότητα να μας παρέχουν απόλαυση. Μπορούμε να οδηγήσουμε την απόλαυση σε κορύφωση μόνο εάν μάθουμε να ήμαστε εγκρατείς

Εξάλλου, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, η λαιμαργία είναι ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα.


Περισσότερα για το βιβλίο στο http://nistisima.gr/video1/
Παρουσίαση νηστήσιμων συνταγών στο https://www.youtube.com/watch?v=Sd9PzwhNfxc
Για παραγγελία του βιβλίου στο http://bletsas.gr/

Στάθης Παπαγιαννίδης

Στάθης Παπαγιαννίδης

Συγγραφέας/Μηχ/κός Πληροφορικής



Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *