Μουσείο το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων

ΣΠΙΤΙ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Επίσημα τις πύλες του ως μουσείο άνοιξε την Τρίτη το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής του.

Τα επίσημα εγκαίνια, όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

«Η ανακαίνιση του σπιτιού διήρκησε τρία χρόνια, και πλέον ανοίγει τις πύλες του ως χώρος ιστορικής μνήμης» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, σημειώνοντας ότι «η οικία Βενιζέλου αποτελεί ένα εμβληματικό χώρο που δίνει την πολιτική και την ανθρώπινη διάσταση του μεγαλύτερου πολιτικού της νεώτερης Ελλάδας».

Το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελείται από τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ., και η μουσειακή του διαδρομή έχει 18 επισκέψιμα δωμάτια, με αυθεντικά εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό.

Στους χώρους της οικίας-μουσείου εκτίθενται, μεταξύ άλλων, τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, οι πένες με τις οποίες υπέγραψε τις συνθήκες των Σεβρών (1820) και της Λοζάνης (1923 ) και τα αυθεντικά κείμενα τους, τα ματωμένα ρούχα από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στη Γαλλία το 1920, το αυτοκίνητο Packard (μοντέλο 1920) στο οποίο επέβαινε κατά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του στη λεωφόρο Κηφισίας το 1933, που φέρει και σημάδια από 66 σφαίρες, ένα πανομοιότυπο όχημα προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μια εικόνα για την κατάσταση του οχήματος πριν την απόπειρα, το περίστροφο που χρησιμοποίησε ως επαναστάτης στην Κρήτη, καθώς και δυο σπάνια γραμμόφωνα με δίσκους 78 στροφών που περιλαμβάνουν ηχογραφημένες ομιλίες του.

Στην αυλή του σπιτιού υπάρχουν 280 σκαλιστοί λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν στο ανάθεμα εναντίον του το 1916.

Η σοφίτα της οικίας έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέσω νέων διαδραστικών τεχνολογιών με δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στην σπουδαιότητα που έχει για τα Χανιά και την Κρήτη ο νέος μουσειακός χώρος αναφέρθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και επιστήμονες που ανέλαβαν το βάρος του έργου ανακαίνισης του σπιτιού και ανάδειξης του ως μουσείου.

Το πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων αποτέλεσε τη στέγη της ζωής του επί τριάντα και πλέον χρόνια, από το 1880 μέχρι το 1910, και αργότερα κατά διαστήματα από το 1927 μέχρι το 1935.

Στο σπίτι αυτό έμενε όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1897, από εκεί ξεκίνησε για το Θέρισο το 1905, εκεί επέστρεψε πριν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη το 1916 για το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Αλλά και μετά την αποτυχία του κινήματος του 1935 από το σπίτι αυτό έφυγε.

Χρήστος Καράμπελας

Χρήστος Καράμπελας

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *