Όταν το κράτος οφείλει στο… κράτος!

ΧΡΕΟΣ, ΟΦΕΙΛΕΣ
Σε λαβύρινθο αμοιβαίων οφειλών δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν εγκλωβιστεί ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιοι οργανισμοί, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία!

Το παράδοξο φαινόμενο το κράτος να οφείλει στο… κράτος, έχει δημιουργήσει ένα τρελό καρουζέλ χρεών με πολυετή ιστορία και συνέπεια την δημιουργία ταμειακών προβλημάτων στους…ριγμένους, οι οποίοι απειλούν ή ακόμα χειρότερα, προσφεύγουν δικαστικώς εναντίον άλλων κρατικών υπηρεσιών.

Η πρόσφατη υπόθεση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα επικουρικής ασφάλισης της χώρας με 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους και τουλαχιστον 2.100.000 ασφαλισμένους, το οποίο παρολίγο να αναγκαστεί σε ρευστοποίηση ομολόγου προκειμένου να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους (100 εκατομμύρια ευρώ) για την καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα, αποδεικνύεται μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Αιτία, το γεγονός ότι τα ταμεία που οφείλουν στο ΕΤΕΑ ποσά άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ, δύσκολα θα μπορέσουν αυτή την περίοδο να καλύψουν έστω και ένα μέρος από την οφειλή τους, μιας και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που καλείται να υπερκεράσει το ίδιο.

Παράλληλα, όμως, το ΕΤΕΑ είναι και οφειλέτης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ) αποφάσισε να προχωρήσει στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΤΕΑ, μέχρι του ύψους των 50 εκατ. ευρώ για χρέος που αφορά τους κλάδους Σύνταξης και Πρόνοιας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το οποίο έχει ενταχθεί υπό την ομπρέλα του ΕΤΕΑ.

Συνολικά, το χρέος για τον κλάδο ασφάλισης των εμποροϋπαλλήλων,ανέρχεται σε 207 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αποφύγει τις επιπτώσεις της δικαστικής διένεξης προωθησε διάταξη με την οποία ρύθμισε το χρέος.

Από τη μια τσέπη, στην άλλη

Εντωμεταξύ, το ΙΚΑ οφείλει 10,2 δισ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ.

Το χρέος, επιμερίζεται ως εξής: Οι οφειλές προς τον ΟΑΕΔ ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ, προς τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό, αποτελεί χρέος προς τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).

Προβληματική είναι η εικόνα στο σύνολο των ταμείων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται στα 3,245 δισ. Ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προέρχεται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (1,886 δισ. ευρώ).

Όμως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι συσωρρευμένες οφειλές του κράτους προς τα ταμεία από το 1993, ανέρχονται στα 12 δις ευρώ.

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλούν και οι διαρκώς αυξανόμενες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για χρέη από μη αποδοθείσες εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι, αλλά και από κρατήσεις των Ταμείων «υπέρ λειτουργικών εξόδων», η νομιμότητα των οποίων προβληματίζει τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι συνολικές οφειλές των Ταμείων είναι περίπου 571,6 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μην είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους υγείας.

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ οφείλει σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία, και φαρμακευτικές εταιρείες περίπου 1,5 δισ. Ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

Δημήτρης Κωστάκος

Δημοσιογράφος


Βιογραφικό…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *