Search
Friday 20 May 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Συνδιαχείριση στο Αιγαίο μέσω της «πίσω πόρτας» του ΝΑΤΟ επιδιώκει η Τουρκία!

ΑΙΓΑΙΟ, NATO, ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνδιαχείριση στο Αιγαίο μέσω της κερκόπορτας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ επιδιώκει η Τουρκία και φαίνεται πως τα καταφέρνει, καθώς η Κομισιόν χαιρετίζει την του Τουρκική πρόταση για εμπλοκή της Βορειοατλαντική Συμμαχίας στο προσφυγικό.

Αυτό έγινε γνωστό στο πλαίσιο της επίσκεψης της Α.Μέρκελ στην Τουρκία, όπου στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της γείτονος Α.Νταβούτογλου, τέθηκε το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Η Ευρώπη που είναι θορυβημένη από τις ασταμάτητες ροές που διερχομένων της Τουρκίας και της χώρας μας προχωρούν προς το βορρά, και είναι έτοιμη να δώσει «γη και ύδωρ» στους σουλτάνους προκειμένου να μειωθούν οι ροές, σε βάρος όμως της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Από την άλλη, η κυβέρνηση Τσίπρα σε μια επικοινωνιακή πολιτική που «βλέπει ό,τι τη βολεύει» – ίδια με αυτή στο πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν καταλήξαμε στα capital control και επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και όχι αυτά που διέρρεε ο ΣΥΡΙΖΑ – μέσα από την πιο επίσημη θέση, της κυβερνητικής εκπροσώπου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα κοινών περιπολιών στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο ερωτήσεων για την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μερκελ στην Τουρκία, δήλωσε ότι:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του». Πρόσθεσε πως: «Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων».

Ο κ Σχοινάς επανέλαβε ότι «τα 10 χμ (σύμφωνα με τις μεταφράσεις από τις Βρυξέλλες  διότι τα χωρικά ύδατα μετριούνται σε μίλια) που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Η θέση του NATO

Η πρόταση για εμπλοκή του NATO στο Αιγαίο έγινε γνωστή μετά από συμφωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να προωθήσουν το θέμα στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε σήμερα ότι NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις για εμπλοκή του στο προσφυγικό. Πρόσθεσε ότι: «η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης».

Κυβερνητική Εκπρόσωπος

Η ελληνική πλευρά για μία ακόμη φορά βρίσκεται απροετοίμαστη και σε αμηχανία. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ζητώτας της ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους Τούρκους σχετικά με τις ναυτικές περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο της τηλεφωνική επικοινωνίας Μέρκελ-Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, ότι ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δεν θα δεχτεί επέμβαση του NATO στα ελληνικά ύδατα, αλλά μόνο στα τουρκικά.

Όπως ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη, η Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η όποια συμμετοχή της Συμμαχίας δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. «Πρόταση για κοινές περιπολίες δεν τέθηκε» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε ότι η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Εγκλωβισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα

Παράλληλα για πρώτη φορά υπουργός της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί, ότι θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα και θα παραμείνουν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απηύθυνε χθες προειδοποίηση ότι, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει κίνδυνος αρνητικών κινήσεων από την πλευρά των εταίρων, «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της».

Και αυτά σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι σχεδιάσουν να ενισχύσουν τους Σκοπιανούς με προσωπικό, υλικά και μέσα για τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας με την πΓΔΜ και τον αποκλεισμό στην ελληνική επικράτεια όσων ξένων θεωρούνται μετανάστες και όχι πρόσφυγες και κατά συνέπεια δεν έχουν «laissez passer» για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το μέγεθος του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών κινητοποίησε την Α. Μέρκελ, η οποία επέλεξε να διαπραγματευθεί με την τουρκική πλευρά, εκτός των οργάνων της Ευρώπης με τα άλλα κράτη, και μάλιστα τη στιγμή που αυξάνονται οι χώρες της ΕΕ κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα ότι αδυνατεί να ελέγξει τα ελληνικά σύνορα που παραλλήλως είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Γι’ αυτό και η καγκελάριος συζητά απευθείας με την Τουρκία, χώρες της ΕΕ στέλνουν στρατό στην πΓΔΜ, και τα Σκόπια σηκώνουν και δεύτερο φράχτη. Η Ελληνική διπλωματία φαίνεται απομονωμένη, και εγκλωβισμένη στις εμμονές των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να αφήνει στον «αυτόματο πιλότο» το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργεί ούτε το πρόγραμμα επιδοτούμενης επιστροφής των παρανόμων μεταναστών στη χώρα τους ούτε εκείνο της μετεγκατάστασης καθώς τον Ιανουάριο εισήλθαν περισσότεροι από 60.000 αλλοδαποί, ενώ με επιδότηση αποχώρησαν 1200 παράνομοι μετανάστες και μετεγκαστάσθηκαν 220 πρόσφυγες σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *