Search
Sunday 29 May 2016
  • :
  • :

Στρατός από drones με την ονομασία «Γκρέμλινς» (ΒΙΝΤΕΟ)

DARPA, GREMLINS
Μπορεί να ήταν ένα εξαιρετικό σενάριο για ταινία επιστημονικής φαντασίας ή σκηνές από το “star trek” και το “starwars” όμως πρόκειται για πρόγραμμα που τρέχει η αμερικανική υπηρεσία έρευνας και ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας DARPA και όταν εφαρμοστεί θα ανατρέψει την εναέρια υπεροχή για πάντα.

Το πρόγραμμα έχει το όνομα “Gremlins” και σε πρώτη φάση στοχεύει στη δημιουργία ενός σμήνους μικρών διαστάσεων drones τα οποία θα εκτοξεύονται από μεταγωγικά αεροσκάφη και θα επιχειρούν στον εχθρικό εναέριο χώρο.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα έχουν πολλαπλούς ρόλους (ή θα εκτοξεύονται πολλά drones διαφόρων τύπων) και θα ξεκινούν από  ηλεκτρονικές παρεμβολές στα εχθρικά οπλικά συστήματα, εξουδετέρωση της αντίπαλης αεράμυνας, αλλά και χτυπήματα ακριβείας έως και αποστολές βομβαρδισμού χρησιμοποιώντας μικρο-πυρομαχικά. Το φιλόδοξο σχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να επικοινωνούν είτε μεταξύ τους πραγματοποιώντας κοινές επιχειρήσεις είτε με ένα εναέριο κέντρο ελέγχου.

Το σενάριο αποκτά ακόμη πιο εφιαλτικές διαστάσεις καθώς αν συνδεθούν με μη επανδρωμένα οχήματα στο έδαφος και πλοία ή υποβρύχια-drones στη θάλασσα, δημιουργούν ένα σκηνικό υβριδικού πολέμου που παραπέμπει δεκαετίες στο μέλλον.

Όμως το μέλλον αυτό δεν είναι και τόσο μακριά διότι σύμφωνα με τη DARPA , η πρώτη ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται για το 2020.

Ωστόσο κάθε ένα από τα drones (τα αεροσκάφη) αυτά θα στοιχίζει  $ 700.000, και η DARPA σκοπεύει κάθε ένα από αυτά να έχει αυτονομία 3 ώρες και επιχειρησιακή ζωή που θα ισοδυναμεί με 20 αποστολές περίπου.

Αντίστοιχα προγράμματα , αν όχι σε τέτοιο επίπεδο, τρέχουν και η Ρωσία, η Κίνα και η Αγγλία, και ενδεχομένως η Ιαπωνία αλλά ακόμη δεν έχουν διαρρεύσει σχέδια.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *