Στο περίμενε…αγρότες και κτηνοτρόφοι για πληρωμές

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Της Ελένης Χρηστίδου

Κορυφώνεται η αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων που περιμένουν να πάρουν χρήματα από διάφορα προγράμματα.

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι έχουν καθυστερήσει πολλές πληρωμές και επισημαίνουν ότι η υπομονή τους εξαντλείται, αφού δεν έχουν ρευστότητα για να καλύψουν το κόστος παραγωγής στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τους.

Την μεγαλύτερη αγωνία εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι που περιμένουν εδώ και αρκετούς μήνες την εξισωτική αποζημίωση ακόμα και προηγούμενων ετών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί.

Να σημειωθεί ότι η εξισωτική αποζημίωση καταβάλλεται στους κτηνοτρόφους μειονεκτικών και ορεινών περιοχών τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελεί «ανάσα» για χιλιάδες παραγωγούς που με τα χρήματα αυτά αγοράζουν ζωοτροφές, ώστε να έχουν προμήθειες για τα κοπάδια τους το χειμώνα.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν κι άλλη υπομονή, αφού δεν προβλέπεται να αποπληρωθούν άμεσα στο σύνολό τους.

Μάλιστα, σε πρόσφατη απάντηση που έδωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων στις προηγούμενες κυβερνήσεις που κληροδότησαν τα προβλήματά τους στη σημερινή και δεσμεύτηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων μέχρι τέλους του έτους.

Ειδικότερα για την εξισωτική αποζημίωση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι εγκρίθηκε συνολική πίστωση 130 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως την εξισωτική του 2014 και πρόσθεσε ότι µέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών.

Ανάστατοι για τα φορολογικά

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των αγροτών, η αγωνία τους χτυπά «κόκκινο» τις τελευταίες μέρες μετά και από τις πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας σχετικά με το ενδεχόμενο φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων στο 13%, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές. «Η φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων θα είναι η χαριστική βολή για τον κλάδο μας. Θα αναγκαστούμε να τα παρατήσουμε. Ήδη είμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού τα προϊόντα μας πωλούνται για ψίχουλα και το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη» δήλωσε o Στάθης Θεοδωρίδης, παραγωγός από την Πέλλα.

Ειδικοί Συνεργάτες

Ειδικοί Συνεργάτες




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *