Search
Sunday 22 May 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

ΟΗΕ: Παγκόσμιο φαινόμενο η προσφυγιά απαιτεί διεθνή ανταπόκριση

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Έκκληση σε όλα τα κράτη να μην απωθούν τους πρόσφυγες απευθύνει ο ΟΗΕ με τον Ύπατο Αρμοστή Φιλίππο Γκράντι να χαρακτηρίζει την προσφυγιά «παγκόσμιο φαινόμενο» που απαιτεί διεθνή ανταπόκριση, καθώς μόλις το 1% των προσφύγων γίνεται, σήμερα, δεκτό για να εγκατασταθεί σε άλλες χώρες.

56cd65e66

O Γκράντι μέσα σε μία σκηνή προσφύγων κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Λέσβο

«Απλά σπρώχνοντας τους ανθρώπους μακριά δεν γίνεται τίποτε» δήλωσε στο BBC ο Γκράντι, τονίζοντας ότι το 2015 λιγότερο από το 1% των 20 εκατομμυρίων προσφύγων, παγκοσμίως, κατάφερε να εγκατασταθεί σε άλλη χώρα.

images

Μαζί με πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης

«Διανύουμε μια εποχή πρωτοφανούς κινητικότητας, που αλλάζει τον κόσμο μας» επεσήμανε ο ίδιος «καθώς τώρα παρά ποτέ όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εξαιτίας των συγκρούσεων και των κακουχιών».

Ο Φιλίππο Γκράντι, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του ΟΗΕ τον περασμένο Ιανουάριο, δήλωσε ότι «το γεγονός πως οι Σύροι καταφθάνουν στην Ανατολική Ασία και την Καραϊβική ως πρόσφυγες, δείχνει ότι το προσφυγικό έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο και συνεπώς θα πρέπει να δοθεί παγκόσμια απάντηση».

Είπε, ακόμη, ότι το βάρος της φροντίδας για τους πρόσφυγες είχε μέχρι στιγμής πέσει «σε μερικές χώρες και μάλιστα συνήθως σε αυτές που βρίσκονται κοντά σε πολέμους, κοντά στις συγκρούσεις και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης» και ζήτησε από τα περισσότερα κράτη να βοηθήσουν τις χώρες υποδοχής προσφύγων.

«Η ανταπόκριση πρέπει να εξαπλωθεί περισσότερο, πρέπει να μοιράζεται περισσότερο, αλλιώς οι ανισορροπίες θα προκαλέσουν σπασμωδικές αντιδράσεις, κλεισίματα συνόρων, απορρίψεις και στο τέλος θα αποτύχουμε απέναντι στο καθήκον μας να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες» προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες.

Για την επανεγκατάσταση δήλωσε ότι είναι «μια κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε πιο τολμηρά», δεδομένου ότι λιγότερες από 200.000 από τα 20 εκατομμύρια πρόσφυγες, με εξαίρεση τους εσωτερικά εκτοπισμένους, έχουν βρει καταφύγιο σε άλλη χώρα.

«Υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι η παγκόσμια μετατόπιση, που φθάνει σήμερα τα 60 εκατομμύρια ανθρώπους αν αθροιστούν και οι οικονομικοί μετανάστες, απαιτεί ένα διαφορετικό είδος πολιτικής και μεγαλύτερη συμμετοχή από όλους» σημείωσε ο Γκράντι.

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μια λύση θα απαιτήσει «μια πολύ μακρά και δύσκολη συζήτηση» αλλά υπενθύμισε ότι «δεν μπορεί, απλά, να υπάρξει μια αντίδραση από τα κράτη που θα κλείνει τα σύνορα και θα σπρώχνει τους ανθρώπους μακριά μόνο και μόνο επειδή αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει ή να λειτουργήσει», όπως είπε.

Από την πλευρά της η οργάνωση «Save the Children» κάνει έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή δέσμευση που θα εξασφαλίζει ότι τα παιδιά των προσφύγων θα παραμένουν στο σχολείο.

Η νέα έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης, προτείνει μια νέα συμφωνία (New Deal) για τους Πρόσφυγες, και αναφέρει ότι μόνο ένα στα τέσσερα παιδιά των προσφύγων είναι σήμερα εγγεγραμμένο σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.refugee-crisis-what-were-doing-italy-1

Καλεί τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς να υιοθετήσουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής που θα εξασφαλίζει ότι κανένα παιδί προσφύγων δεν θα παραμένει έξω από το σχολείο για περισσότερο από ένα μήνα.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι αυτή η κρίση της μετανάστευσης παράγει μια «χαμένη γενιά παιδιών» δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια και φτώχεια στο μέλλον.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησε άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 έφθασε το 1.255.600 – μεγαλύτερος από το διπλάσιο των αιτούντων άσυλο του προηγούμενου χρόνου.

Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των αιτούντων, με περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών να πηγαίνει στη Γερμανία, σύμφωνα με την Eurostat.

Ωστόσο, φέτος, υπήρξε μια απότομη μείωση της ροής μετά το κλείσιμο του σημείου διέλευσης στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ και την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μετανάστες που έφθασαν παράνομα στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά, στέλνονται πίσω στην Τουρκία εφόσον δεν υποβάλλουν αίτημα ασύλου ή αν το αίτημά τους απορριφθεί.

Για κάθε πρόσφυγα από τη Συρία που επέστρεψε στην Τουρκία, η ΕΕ οφείλει να δεχθεί σε μία από τις χώρες μέλη της, έναν άλλον πρόσφυγα, από αυτούς που βρίσκονται στην Τουρκία.

Πηγή: insideoutborders.com, Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΔΑΔΗΣ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *