Search
Sunday 22 May 2016
  • :
  • :
Επικαιρότητα

Δις ισόβια ζητούν οι Τούρκοι για Έλληνα πιλότο γιατί….έκανε αυτό που έπρεπε!

HAF, MIRAGE-2000EGM
του “Κυνικού”

Η τουρκική προκλητικότητα πάει αρκετά πίσω στο χρόνο. Λόγω αυτών των προκλήσεων, μέσω των οποίων παραβιάζονται κατάφορα τόσο η ελληνική εθνική κυριαρχία όσο και το διεθνές δίκαιο, και οι δύο πλευρές έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα.

Δεν χάνουν ευκαιρία να προκαλούν οι Τούρκοι, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και περιστατικά τα οποία αναπλάθουν και δημιουργούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει παθητικά την όλο και αυξανόμενη παρουσία στο Αιγαίο και αρκείται στο να γνωστοποιεί τις παραβάσεις και παραβιάσεις στο διεθνές δίκαιο που προβαίνει η Άγκυρα. Λες και το ΝΑΤΟ οι άλλες χώρες ενδιαφέρονται να επιλύσουν τις ελληνοτουρκικές «διαφορές».

Η Τουρκία τραβάει στα άκρα την υπόθεση συντριβής του πιλότου Nail Erdoğan, δημιουργώντας σενάριο κατάρριψής του από ελληνικό Μ2000. Μάλιστα Τούρκος εισαγγελέας με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητά από αποζημίωση μέχρι και την έκδοση του Έλληνα πιλότου που αναχαίτισε του τουρκικό μαχητικό, ενώ η προκλητικότητα της Άγκυρας έφτασε στο να ζητά την έκδοση σχεδόν της μισής Μοίρας.

Οι Τουρκοι επανειλημμένως προσπαθούν να «δέσουν» την υπόθεση «κατάρριψης» με νομικούς και άλλους τρόπους, ενώ προσπάθησαν μέχρι και να ανασύρουν και το F-16 του Ερντογάν, ένα εξαιρετικά δύσκολο και αμφιβόλου αποτελέσματος εγχείρημα.

Για την ιστορία, στις 8 Οκτωβρίου του 1996 ένα διθέσιο F-16D της ΤΗΚ παραβίασε τον ΕΕΧ και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις σηκώθηκε ένα Mirage (Μ-2000EGM) για να το αναχαιτίσει. Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές και τη μαρτυρία του συγκυβερνήτη του άτυχου πιλότου η πτώση προήλθε από μηχανική βλάβη όμως οι τούρκοι για έναν ανεξήγητο λόγο επιμένουν ότι η μηχανική βλάβη προήλθε από την πρόσκρουση(sic) του F-16D με έναν πύραυλο R.550 Magic II που… τυχαία περνούσε από το σημείο… Βέβαια η μαρτυρία του συγκυβερνήτη Αντισμηνάρχου Osman Çiçekli δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας και δεν γίνεται κατανοητός ο λόγος που οι γείτονες επιμένουν!

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του συγκυβερνήτη Osman Çiçekli

Την υπόθεση ανακινούν τα δυο παιδιά του Τούρκου πιλότου, οι Evrim και Evrimsel, με αίτημα που κατέθεσαν στο ανώτερο δικαστήριο της Σμύρνης με την οποία ζητούν την δικαστική καταδίκη του Έλληνα πιλότου τον οποίο κατηγορούν ότι με δικό του βλήμα καταρρίφθηκε το τουρκικό αεροσκάφος μετά από έντονη αερομαχία, με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο ο Τούρκος πιλότος.

Μάλιστα απαιτούν να… εκδοθεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης του Έλληνα πιλότου, που είχε πάρει μέρος στην εν λόγω αερομαχία από την οποία βρήκε τον θάνατο ο Nail Erdoğan και να εκδοθεί στην Τουρκία για να δικαστεί. Παράλληλα δημοσιεύουν τους υποτιθέμενους διαλόγους που είχαν γίνει σε εκείνη την αερομαχία, με προφανή σκοπό να αποδείξουν την ένοχη του Έλληνα πιλότου που υπερασπίζονταν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Φυσικά, τα παιδιά του άτυχου πιλότου δεν παραδειγματίζονται από τα πρόσφατα γεγονότα με πρωταγωνιστές πιλότους της χώρας τους οι οποίοι κατέρριψαν ανυπεράσπιστο ρωσικό αεροσκάφος, δίωξης-βομβαρδισμού πεπαλαιωμένο, και τούρκος εκτέλεσε τον πιλότο ενώ αυτός ήταν στον αέρα με το αλεξίπτωτό του ακόμα… Δύο μέτρα και δύο σταθμά όπως πάντα για την Τουρκία!

Πάντως εν αντιθέσει με την παθητική ελληνική στάση στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, που αναπόφευκτα οδηγεί σε δυστυχήματα, καθώς τα αεροσκάφη και οι πιλότοι πιέζονται στα άκρα στις αναχαιτίσεις και στις εμπλοκές, ακολουθεί μια στάση σιώπης. Θα μπορούσε τουλάχιστον στην περίπτωση του αδικοχαμένου σμηναγού Κώστα Ηλιάκη που αποδεδειγμένα ήταν λάθος του Τούρκου πιλότου, το 2006 ή του υποσμηναγού Νικόλαου Σαλμά, να προχωρήσει σε δικαστικές διεκδικήσεις έναντι της Άγκυρας. Όμως περισσότερο οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, ΥΠΕΞ και οι κυβερνήσεις, και λιγότερο οι στρατιωτικές ηγεσίες επιλέγουν, άλλους τρόπους «αντίδρασης», λες και οι Τούρκοι θίχτηκαν που ονομάστηκε Ηλιάκης πόιντ το σημείο που έπεσε ο Έλληνας αξιωματικός.

Προφανώς λοιπόν αυτό είναι ακόμα ένα βήμα της τουρκικής προκλητικότητας η οποία αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και με δεδομένη την ελληνική “ψυχραιμία” μπορεί να μας οδηγήσει σε άκρως επικίνδυνες και μη ελεγχόμενες ατραπούς…




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *